Till startsidan
 
 
Skriv ditt skord i fltet nedan.
  
  Hem     Fr en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Vad skulle vi göra utan Sonja Åkesson?

Av CRISTER ENANDER
enander@kajen.com

BokomslagSonja Åkesson
“Vara Vit Mans Slav”
Urval: Jenny Tunedal 
(Norstedts)  

Vad skulle vi göra utan Sonja Åkesson? Det skulle vara så tyst och tomt, liksom stumt och dumt. Det skulle vara avskalat, hygieniskt och sterilt som väntrummet på lasarettet. Hon fyllde folkhemmet med människor som levde, som luktade och svettades, människor som led och skrek ut sin ångest med huvudet nerkört i kudden om nätterna; människor som inte gick att rationalisera bort hur effektiva tidsstudiemännen än var med sina tidtagarur.
    Sonja Åkesson blickar emot oss med ögon tunga av en svart trötthet som stammar ur mörkare och verkligare källor och djup än dem de finröstade och förnäma poeterna någonsin vågat titta ner i. Hon har kanske sett för mycket, känt alltför stor smärta och likt nattmalen varit alltför nära den heta brinnande lågan som är själva livet. Hennes ögon är sneda av sorg. De betraktar oss. Hon vill oss något.
    Bakom den eviga cigarettröken, bakom den ständigt tända och billiga commercen utan filter, tittar hon fortfarande på oss. Jag bara frågar: Vad skulle vi göra utan Sonja Åkesson? Vem skulle då ha gett ord åt vardagens verklighet? Vem skulle då ha gett den brända falukorven lyriska vingar och den sjuka mostern som luktar av gamla liggsår en poetiskt lyster som lyser igenom de gula och en aning solkiga gardinerna? Vem skulle då en grå och svinkall måndagsmorgon skjuta den gnisslande shoppingvagnen genom snabbköpets tråkiga gångar? Vem skulle då se och med livs levande ord som skär rakt in oss som en glödgad kniv i smör berätta om hur tomt och trist och trasigt livet är där bland alla de meningslösa varorna som dräller där på hyllorna?
    Hon gav röst åt de stumma, åt de som lärt sig och drillats och dresserats till att vara tysta. De som fått ärva tigandet i generationer — kvinnorna som rusar mellan arbete och kök, mellan snoriga ungar och den äktenskapligt avdomnade dubbelsängen, de utstötta på parkbänkarna, de av överheten överkörda männen som ingenting har kvar utom sin vältvättade bil och sina tipsrader som aldrig ger någon vinst. Klassgränserna och de samhälleliga motsättningarna är svidande synliga. Förtrycket pockande tydligt, inte minst av de mest utsatta kvinnorna i samhällets allra nedersta skikt. Sonja Åkesson skrev en poesi som lyfte in vardagen i det litterära finrummet. Sedan dess har svensk poesi inte varit sig lik. Den har — så att säga — ännu inte hämtat sig.
    Ivar Lo-Johansson utsåg på sin tid Gustaf Hedevind-Eriksson och Martin Koch till ”arbetarlitteraturens grindstolpar”. På samma sätt är Sonja Åkesson på ett självklart sätt den kvinnliga och verklighetstrogna lyrikens ena grindstolpe i svensk litteratur. Vem den andra är behöver vi kanske inte gå in på nu, även om jag personligen skulle vilja peka på ett i sammanhanget så avvikande namn som Majken Johansson. Om inte Sonja Åkesson hade funnits är det svårt att tänka sig var poeter som Kristina Lugn och Bodil Malmsten hade varit? Eller för den delen - för att ta ett udda exempel — en vissångerska som Lisa Ekdahl eller en romanförfattare som Majgull Axelsson? De hade alla tvingats börja från början.
    Det är därför utmärkt att Jenny Tunedal nu lagom till det som skulle ha varit Sonja Åkessons åttioårsdag om inte levercancern 1977 hade lagt henne i en förtidig grav vid femtioett års ålder ger ut urvalsvolymen ”Vara Vit Mans Slav”. Sonja Åkessons dikter behöver, ja måste vara tillgängliga.
    Ty vad skulle vi göra utan stinsdottern från Gotland som offrade sitt hjärtas varje blodsdroppe för att med pennan förmå fånga verklighetens flyktighet och förbiilande smärta? Sonja Åkesson är utomordentligt skicklig på att finna det förlösande drastiska uttrycket, den oväntade formuleringen, som plötsligt kastar omkull invanda föreställningar och ingrodda tankesätt. Det är befriande att läsa dikter som så hämningslöst blandar högt med lågt, som varvar finkulturella anspelningar med den råa och vulgära verkligheten; en poet som inte är för fin för det som alltför många vill blunda för, som många inte vill se för att det stör dagens trygga lunk och tvingar upp strutshuvudena ur sanden. Det finns även en stor dos desperation i hennes dikter. En desperation som smakar vasst som metall i munnen av den frustration som drabbar blint och skoningslöst. Den krypande ledan, vardagen som envist och obönhörligen nöter sönder den allra mest ståndaktige inifrån, är ett återkommande motiv. Och hur nerverna trasas sönder och blir till ett hårt och kallt och vasst nystan av stålull i magen är en dyrköpt erfarenhet som Sonja Åkesson är en mästare på att skildra.
    Det brukar heta att Sonja Åkesson är pessimistisk och illusionslös. Det är svårt att förstå. Själva grundförutsättningen i hennes lyrik är en optimism, men en optimism som går sönder, som brister i kontakten med verkligheten. Illusionerna går sönder som punkterade ballonger. Om och om igen. Men ändå kommer Sonja Åkesson tillbaka. Ändå ser hon hur solen skiner in genom de otvättade fönstrena och vågar ännu en gång, försiktigt och på rent trots, tro på en bättre morgondag. Hon lyckas skänka mod och förtröstan när eländet är som störst och livet som svårast. Så jag frågar igen: Vad skulle vi göra utan Sonja Åkesson?Publicerad p www.fib.se 2006-05-16

Prenumerera p tidningen.

Fr allt material inom FiB/K:s ntutgva gller upphovsrttslagen.

« Tillbaka
  En riktig lrare frn Skiljebo - Parner
  Hundra r av spelsamhet
  Pltsligt stod Jos Guadalope Posada dr
  Han var ett krk till karl
  Rummet under golvet
  Det r ven inbrnt i kttet med ett gldgat jrn
  Ett bluesliv. Berttelsen om Cornelis Vreeswijk
  Fallet Virtanen
  Simon Singh och den stora smllen
  Det bsta p lnge om arbetarlitteratur
  Stig Larsson
  Sonja kesson Vara Vit Mans Slav
  Mikael Wiehe gestaltar livets komplexitet
  Blodsarv
  Sven Lindqvist
  Bjrnssons tv senaste
  Emot det nya envldet
  Daniel Boyacioglu
  Balaclava RECENSION
  Papuanernas kamp
  Tv bcker fr grafiker och medieintresserade
  Fyfaen vad den suger
  Folket r (ocks) ett pack!
  Om nazistiska lger redan 1934 p svenska
  EU-ett krigsprojekt
Kultur allts!
Bildkonst och
Sett, lst, hrt
Krnikor och Bloggar

Denna avdlening rymmer den breda fran i vrt kulturmaterial
Bl a:
Poesi
Litteratur
Bokrecensioner
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se