Till startsidan
 
 
Skriv ditt sökord i fältet nedan.
  
  Hem     För en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

I över 30 år har Per Ahlmark påverkat samtalet om Mellanöstern. Men någonting har hänt. Ahlmarks ton har förändrats. Utan kritisk analys tar han ställning för Israels statsterrorism och blundar för övergreppen på civila. Israel murar in palestinierna, kränker FN och driver en brutal ockupation, skriver Mellanösternexperten Anders Strindberg.


År 1994 utgavs Vänstern och Tyranniet, Per Ahlmarks studie av den svenska vänsterrörelsen. Med rätta och skarpsinne granskade han dem som skönmålat stalinismen, försvarat Pol Potregimen och satt den marxistiska dogmen framför människovärdet och det sunda förnuftet.

När boken gavs ut i nytryck på Timbro förlag under våren kom vissa kretsar att återigen fira Ahlmark som Sveriges store liberale förmåga.
Men sedan mitten av 90-talet har Ahlmarks produktion ändrat innehåll och tonläge och det finns nu skäl att ifrågasätta både hans analyser och liberalism.

Huvudsyftet med Ahlmarks kolumner i DN under de senaste åren tycks ha varit att rentvå Israel från allt ansvar för våldet i Mellanöstern samt att utmåla George W Bushs regering som den enda aktör som begriper regionens problematik. Till dessa ändamål skrider han gång på gång till försvar för brott mot internationell lag, mot mänskliga rättigheter och inte minst mot liberalismens grundvärderingar.

Ahlmark var tidigt en av Sveriges flitigaste förespråkare
av USA:s invasion av Irak. Att kriget var ett brott mot FN-stadgarna var ovidkommande; det handlar, menade han, om 'förmåga att skilja det småttiga från det avgörande'.

I hans kolumner ekade Vita husets policy. Med bestämdhet hävdade han att 'regimen i Bagdad har flera tusen ton av kemiska och biologiska vapen' och att 'redan med de vapen Irak nu har - i egna händer eller överlämnade till terrorister - kan man mörda hundratusentals människor, kanske miljoner'.

Inför vårens diplomatiska kris i FN anklagade Ahlmark krigsmotståndarna i EU och Ryssland för att föra en 'pragmatisk och ofta cynisk' Irakpolitik grundad på krassa kommersiella intressen och ställde dem i bjärt kontrast mot USA, frihetens beskyddare mot 'barbarerna'.

I skrivande stund har inga massförstörelsevapen påträffats och inte heller några bevis - vare sig brittiska eller amerikanska - för att Saddam Hussein skulle ha donerat dem till terrorister.
Det irakiska folket kokar av ilska över ockupationen. Stödet för radikala grupperingar har
ökat drastiskt i hela regionen - t ex i Kuwait, av hävd det mest pro-amerikanska arablandet, där islamisterna gjorde enorma landvinningar i parlamentsvalet strax efter invasionen.

Mellanöstern är nu en långt mer instabil region än den var före invasionen och Bushadministrationen har med eftertryck visat att den varken förstår eller bryr sig om arabernas synpunkter och problem.
Ahlmark svartmålade konsekvent dem som förutsåg denna utveckling, både i Sverige och utomlands, som tyranniets nyttiga idioter eller skamlösa diktaturvänner.

Det är framför allt förståelsen för Israel som gör att Ahlmark attraheras av Bushadministrationen.
Med sionismen som ledstjärna försöker Ahlmark att etablera sig som en svensk dissident och har talat om en påtaglig känsla 'av att leva i en sorts inre exil i Sverige'. Israel utmålas som det evigt oskyldiga offret, omgiven av 'nationer och organisationer' som 'troligen utgör världens mest krigshetsande grannar'.

I Sverige begriper man inte detta, tycker han, och har beskrivit hur 'några dagar i New York är en befrielse från hetsen mot Israel i Sverige och EU till balans, analys och förståelse för den enda demokratin i Mellersta Östern'.

I sina kolumner analyserar Ahlmark aldrig våldets Palestina, dess sociala och historiska sammanhang.
Den israeliska statsbildningen var endast möjlig efter att trekvarts miljoner palestinier fördrivits från hus och hem.

Flyktingskaran räknar i dag runt fyra och en halv miljoner individer, som fortfarande förvägras rätten att återvända på grund av sin etniska tillhörighet.
I deras forna hemland reglerar nu ett nätverk av raslagar var icke-judar får bo, äga mark och idka handel, och runt nittiotvå procent av landytan är förbehållen för judar. Samtidigt lever de palestinska invånarna i Västbanken och Gazaremsan under en brutal ockupation - civilbefolkningen bestraffas kollektivt, bostäder demoleras, olivlundar rycks upp, utegångsförbud införs och familjer splittras med tvång.

De judiska bosättningarna byggs ut på konfiskerad palestinsk mark.
Det israeliska parlamentet Knesset rymmer nu ett antal fundamentalistiska och högerextrema partier som även ingår i Ariel Sharons koalitionsregering. Dessa talar öppet om tvångsförflyttning av den palestinska 'ohyran'.
De beställer lönnmord på palestinska ledare och eftersträvar en rigid rasåtskillnadspolitik, allt för att bekämpa terrorismen och säkerställa staten Israels judiska karaktär.

Detta är verkligheten i vad Ahlmark kallar 'den enda demokratin i Mellanöstern.'
När nu det så kallade säkerhetsstaketet har blivit verklighet väljer den israeliska regeringen att bokstavligen mura in palestinierna hellre än att följa FN:s resolutioner och tillerkänna dem deras självklara mänskliga och politiska rättigheter.

Ahlmark har uttalat sitt stöd för murbygget. Han använder citationstecken när han talar om de palestinska flyktingarnas rätt att 'återvända' - som om deras umbäranden vore illvilliga påhitt. 'Alla vet att den judiska staten i så fall försvinner i en demografisk revolution.'
Visst är det så.

Israel kan omöjligen fortleva som en etniskt definierad stat utan att förbryta sig mot folkrätten. För en liberal analytiker borde detta leda till kritik mot etnokratin snarare än folkrätten, men Ahlmark väljer tvärtom.

Att jämföra Israel med de odemokratiska grannländerna utgör inte ett argument för att Israel är demokratiskt. Snarare understryker ett sådant jämförande regionens tragik.
Om självmordsbombarna skriver Ahlmark att de 'bryr sig ju inte alls om själva ockupationen. Det är Israels existens som en fri, judisk stat som de avser att bomba sönder'.
Fri för vem?

Israels statsrasism har nu pågått i över femtio år och kontinuerligt fött frustration, ilska och motstånd. Utan att rättfärdiga palestinska attacker mot civila israeler borde man kunna se kopplingen till israeliska övergrepp på civila palestinier. Men Ahlmark blundar.
För honom är detta en grovt förenklad kamp mellan 'barbari och civilisation' och han lägger all skuld på vad han kallar 'Arafats blodsvälde' och den muslimska
'galenskapen'.

Förståelse för Israels övergrepp mot det palestinska folket är lika oförenligt med liberalismen som förståelse för apartheidpolitiken i Sydafrika eller för serbernas demografiska bekymmer i Kosovo.

När liberala ungdomsförbundets ordförande Fredrik Malm under sommaren i SvD prisade Ahlmarks förmåga till 'skarp analys och metodiskt granskande' och menade att den fortfarande utgör ett 'vaccin' mot 'diktaturvurmen och det västerländska självhatet' hade han fel.

Ahlmark har drabbats av samma moraliska blindhet som de vänsterkrafter han en gång ställde mot väggen när han väljer att ha överseende med och trivialisera de övergrepp som passar in i hans sionistiska övertygelse.

Detta är inte bara analytiskt absurt utan också ett svek mot liberalismen.

Anders Strindberg
fil dr i statsvetenskap
Mellanösternspecialist och gästforskare
vid Princetonuniversitetets
Transregional Institute i USA

Anders Strindberg är bosatt i USA. Hans doktorsavhandling från St Andrews universitetet i Skottland handlade om den i Syrien baserade militanta palestinska oppositionen och han har nyligen avslutat en bok om syrisk utrikespolitik. Strindberg skriver regelbundet om säkerhetspolitik för internationella tidskrifter och har föreläst bland annat vid Rand Corporation, brittiska försvarsdepartementet, amerikanska Law Enforcement Intelligence Unit, svenska Säpo och Utrikespolitiska institutet.


Publicerad på www.fib.se 2004-12-31

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.

« Tillbaka
  Bör Sverige erkänna folkmordet?
  Hjälp barnen på Haiti!
  To shoot an elephant
  Protestera mot ökade insatser i Afghanistan
  Israel nekar läkare tillstånd att delta i konferens i Gaza
  Valet av Ahtisaari - en skandal
  Vad får vi säga om Kurdistan?
  TERRORISTJAKTEN och RÄTTSSÄKERHETEN
  Sverige - det nya DDR
  Condoleezza Rice is a War Criminal
  Svensk vapenexport
  Nya numret
  Akademiker mot statlig kampanjhistoria
  Justerad FRA-lag kan röstas igenom ikväll!
  Satirarkivet
  Nu gäller det Kosovo
  Läs IB-materialet i original
  Den havererade skolpolitiken
  Lambertz vill skrota TF
  Debatt om äktenskapet
  Oljeintressen militärregimens
  Västerländska medier förvränger islambilden
  Jugoslavienkrigen är inte slut
  Stoppa utvisningarna till Afghanistan!
  Västbodaskolan i graven! (demokratin också …)
  Vad gör dom med Kambodja?
  Och vad hände med Tobinskatten?
  Irak, Palestina och Afghanisatan är samma ockupation
  CIA om Kina, Indien … och EU?
  Miljöpartiet svänger om svenska trupper i Afghanista
  Nu kommer uppropet mot svensk trupp i Afghanistan
  Angreppen på kollektivavtalen
  Avtalet i Mecka
  Imperialistiska klimatförändringar
  Ska vi döma Hitler efter västerlandet eller västerlandet efter Hitler?
  FiB satsar på satirbilder
  SR och SVT vill vara makten till lags
  Framtiden mörknar på Hornet
  A-kassan
  Ellsbergmöte
  Överilad örfil efter pistolhot skäl för avsked
  Slow Food, julmatens rötter och traditioner
  Håll tassarna borta från tryckfrihetsförordningen!
  FiB svarar Malm
  Sionismen är judisk nationalsocialism
  Svenska hjälparbetare brutalt attackerade av israeliska bosättare
  Hur kritisera Ryssland?
  Några råd till en utrikesminister från Sverker Åström
  Carl Bildt farligare än sina brudar!
  Tycker du att magdans är ett turkiskt nöje?
  Back to basics!
  Grattis Fredrik!
  En annan Annan?
  Imperiets sista strid?
  Är man antisemit om man försvarar de palestinska flyktingarnas rätt att återvända?
  Var och en som har, åt honom skall varda givet
  11:e september ifrågasatt
  Konspirationer finns det gott om
  Lars Drake vs. Cecilia Wikström
  Valets icke- frågor
  Läraktiga ungliberaler
  Folkpartiet
  Besviken på Junilistan
  Var går gränsen för Israel?
  Pudelns kärna
  Istället för B-52:ors bombmattor över Gaza
  Öppet brev TV4 Nyheterna och Rolf Porseryd
  Avskaffa skolans värdegrund
  Kulturfront gav ut boken Kampuchea mellan två krig
  JO-anmälan
  Malmökonferensen
  Manipulerade av Pol Pots leende
  En björntjänst gör ju ingen glad
  Pressmeddelande
  Svenskar och amerikaner under gemensamt befäl i Afghanistan
  Den där natten när Olof Palme sköts
  Fågelinfluensan har drabbat medierna
  M a a nidbilder av profeten Muhammed och yttrandefriheten
  FiB:s Mohamedteckning
  Sverige är med i Nato
  Upprop mot terroristlagarna
  Svenska är inte lagstadgat majoritetspråk
  Förste stupade svensken i USA:s krig
  KAN DET BLI VÄRRE?
  Häv bannlysningen av Ahmed Yusuf!
  Pinter har talat
  USA erkänner användning av fosforvapen, men ...
  När tänker den svenska regeringen protestera mot USA:s användning av förbjudna vapen i Irak?
  Det är Bush som är terroristen
  Sukralos
  Stora journalistpriset till cynikern Skugge
  Några sanningens ord
  Drevet mot Pinter går vidare
  Mutsnacket är en cover-up för stölden av hela Irak
  Krigsprotester
  UNT om Pinter
  Tal av Harold Pinter
  Fredsmamman arresterad
  Bokmässan 2005
  SYMBOL FÖR TORTYREN I ABU GHRAIB
  Är den italienska rättsapparaten mer oberoende än den svenska?
  Jan Myrdal skriver öppet brev
  Nej i Frankrike
  Små och stora nyheter 2
  Stora och små nyheter
  Norrland ska bli övningsområde för NATO
  Motståndet berättigat
  Detta är den sista intervjun med mannen som inte fick intervjuas
  Vänstern och den vite mannens börda
  DN tappar ansiktet
  FiB på bokmässan
  Vi borde alla få rösta i USA:s presidentval
  Professorns ödmjuka svartmålning
  Jakubowski kackar i eget bo
  Militanta ideologer styr USA
  Körens bästa kvinna ...
  Forum för diskussioner om samtiden; Bokmässan 2004
  Hur många barn har du dödat idag, Bush?
  Riggad debatt om sjukskrivningar
  Villkorat medborgarskap?
  Hemlig specialstyrka från USA avvisade egyptier
  Sprickan i Ordfronts består
  Förbjuder vi lögner förlorar sanningen
  Vem betalar kalaset?
  Coltan
  DN ger mobben handen 11 augusti
  Mooretal
  Vetenskapsman vägrar delta i konferens i USA
  Så krossas en kultur
  Till Ordfronts förlagschef
  'Henke' och Zlatan folkets hjältar
  Europas folk är Europafiender
  Nu har vi fått ett rätt svar
  Efter plugget...
  Iraks frihet och Norges. Eller det styrande intresset
  Nationaldagen 6 juni
  Har Guillou fel om Gestilren?
  Narcoticosaurus Politicus - den utdöda dinosaurien
  'FN och Brahimi är ingenting annat än USA:s politiska agenter'
  Rätten att få framföra dumheter
  En helig ko ska slaktas
  ... and stripes
  Utarmat uran — Skammens metall
  Terrorns regler
  En gångbar klassiker
  Kräv frihet nu, Göran Persson!
  Brev till Gertrud Åström
  Allting är relativt. Eller. Vi måste vara tacksamma för G W Bush
  Front? Visst!
  Historisk front
  Mot den styrda okunnigheten
  Våra sinnens mur
  Sverige talar med kluven tunga
  Kriget mot terrorn kan vinnas enkelt
  'Vi tänker befria Irak och Palestina'
  Vad menas med demokrati?
  ... och den förtalade arbetarklassen
  CNN lyckats filma bombexplosionen i Karbala?
  Hedemoras ledande v-politiker avgår
  Svensk ambassadör till Irak
  Ett uppåtriktat tack
  Ja till folkstyre. Nej till EU-parlamentet.
  Visst är kiplingepigonerna intressanta!
  Palestinier är också människor
  USA-planer på ett uppdelat Irak för ökad kontroll
  Inget avslöjande!
  Vilket gäng, Persson!
  Är du en av de utvalda kalkonerna?
  Demonisering driver våldet
  OM ...
  Vad de inte vill att du skall veta
  Tro inte för mycket på FN!
  Ur nusvensk ordlista
  Katastrof för skolan
  Kvinnornas krav möts av mordhot
  En mur skapar bara fler problem
  Drick med Dickens i jul!
  Tillväxt för hela folket
  Gärna fredsstyrka – men inte under USA
  Saddam Hussein bakom galler
  Två stater eller en gemensam?
  Om ockupationsvänster
  Vi vägrar demonisera
  En grundlag som kan ena landet
  Ni sviker världen, författare!
  Det är bara att huka och hoppas på glömskan
  Märklig jurdik i Haag
  Tälje Tokar fixar akuten
  Inte en man till USA:s krig
  Allt går igen
  Muslimer demoniseras – precis som judarna
  ATT HYFSA SAMHÄLLSDEBATTEN. Professor Hagtvet till exempel.
  Grovt felaktigt!
  De har en skruv lös - och nu tar dom makten!
  Om Jan Guillou har rätt
  Stängslet kränker folkrätten
  Ska USA få sälja ut hela Irak?
  Fredsljusen har tänts
  LO kväver idédebatt efter kritiska utspel
  Kan dessa förebygga folkmord?
  ”Befrielsen” som blev en en katastrof
  Kollektivtrafiken bolagiseras medan vänsterpartiet ser på
  Vi måste hjälpas åt
  Vad är tillväxtens mål?
  Connex anställde svartarbetare - men spärrvakten som avslöjade angrips
  Arabvärldens importerade antisemitism
  Som den feta hinnan på en kallnande soppa
  'Jag bad honom fortsätta leva'
  USA ut ur Irak!
  Trötta generaliseringar spär bara på misstron
  Gör rent hus i kyrkan!
  Judisk rasism eller demokrati
  Förbud mot huvudduk i Tyskland
  Olyckskorparna fick rätt
  Fler döda med sänkt alkoholskatt
  Ockuperat land i kaos
  Unioner är inte bra
  Enögd Ahlmark förskräcker
  I uppror mot maktens perspektiv
  Besöken på hemsidan ökar!
  Izvestija om svensk omröstning
  Sveriges orättvisa skatteutveckling
  Gällde det demokratin?
  Guillou i SVT Morgon
  Folket sa nej till överheten
  PO Enquist i Expressen 9/9
  ”EMU kommer att brytas upp”
  Försvara yttrandefriheten
  Jan Guillou och den bistra verkligheten
  Ideologiserad historieundervisning
  Nordirland har blivit fredligare utan Euro
  Folket i Bild säger nej till EMU
  Ett nej är bra för demokratin
  Nej till idrottsutbyte med ockupationsmakten Israel !
  Finlands erfarenheter av EMU
  Krackelerar EU?
  Persson och EMU
  Avslöjande kindpuss
  Ja-sidan bjöd senildementa på tårta
  Hellre rörlig valuta än rörlig befolkning
  Uppsöka och förstöra - andra etappen i USA:s krig i Irak
  Metall stoppar nej-sidan
  Är EU ett fredsprojekt?
  Om Kinas samhällssystem och klassförhållanden
  Lögner, lögner, lögner
  Låt oss inte glömma Rolf Ekéus
  'Nejsägarna sviker global solidaritet'
Rapporter, notiser
Adresser, tel, pg-nr, m.m.
Föreningsnotiser
Dokument
Lokalavdelningar

Föreningen äger och styr tidningen (och hemsidan). Bli medlem och var med och styr. Vi har riktig föreningsdemokrati med riksstämma varje år. Vi har lokalavdelningar på flera orter. Medlemskap kostar 200 kr per år.
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se