Till startsidan
 
 
Skriv ditt skord i fltet nedan.
  
  Hem     Fr en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Det bästa på länge om arbetarlitteratur 

Av CRISTER ENANDER
enander@kajen.com

Tony Samuelsson
“Arbetarklassens bästa partytricks. Liv, läsning, litteratur”
(Wahlström & Widstrand)

BokomslagÄr litteratur enbart till för avkoppling? En bok att slappa med i hängmattan, är det romanens uppgift? Är böckerna enbart ett smaskigt tilltugg som förhöjer livskänslan några grader när det är lite småkyligt ute? Sannerligen inte. När Tony Samuelsson — en av de verkligt intressanta och läsvärda författarna i sin generation med romaner som ”Gäst hos borgerligheten” och ”En grind av mörker” bakom sig — sätter sig ner för att diskutera litteraturen och dess uppgift är det på allvar, på riktigt blodigt och livgivande allvar. Essäsamlingen ”Arbetarklassens bästa partytricks” med undertiteln ”Liv, läsning, litteratur” är tveklöst en av de i särklass angelägnaste böcker om litteratur som kommit ut på mycket länge. Det handlar verkligen om litteratur som liv, om livet som en självklar del av litteraturen och om läsandets nödvändighet.
    Det är en välmatad, ofta personlig och mycket kunnig bok som Tony Samuelsson har skrivit. Den är dessutom befriande respektlös. Ty arbetarlitteraturen håller på att kvävas, inte av lungsot eller asbestslungor, utan av en apart form av patriotism som mest av allt ger en unken smak av Skansen. Det är mycket damm och nostalgi. Tony Samuelsson menar att drömmen om — för att inte säga illusionen — att vi alla tillhör den gyllene medelklassen med välordnad villa, Volvo och vovve har lett fram till en litterär återvändsgränd. Resultatet har blivit, skriver Samuelsson, ”att arbetarlitteraturens nu och framtid inte diskuteras med någon större skärpa och nyfikenhet, alltmedan dess legendariska historia vårdas av alla intill minsta vägglus, eftersom till och med vägglössen blivit akademiska och litteraturhistoriska”.
    Måhända går Samuelsson lite väl långt i sin iver att väcka liv i arbetarlitteraturen när han försöker inordna Liza Marklund i ledet av samhällsengagerade författare. Men det är den enda riktigt störande skönhetsfläcken i boken. Andra författarskap som diskuteras, analyseras och ofta ges oväntade belysningar är till exempel P C Jersild, Majgull Axelsson, Per Olof Sundman, Jan Fridegård, Birgitta Trotzig, Stig Dagerman och — självfallet — den allestädes närvarande Ivar Lo-Johansson. Redan i essäsamlingens första kapitel, ”Ivar Lo was here”, slår Samuelsson oväntat fast: ”Och ändå: Jag gillar inte Ivar Lo”. Men sedan kommer kontentan: ”Men min blandning av misstänksamhet och beundran för Ivar Lo är, det måste jag erkänna, en mycket häftigare puttrande brygd. Han är en författare som lever och betyder något i mitt liv.” Och det märks tydligt. Det finns ingen som vid sidan av Ivar Lo som förmår konkurrera om utrymmet i boken. Ivar Lo är den fasta, orubbliga och självklara referenspunkten som Tony Samuelsson ständigt tvingas återkomma till i sina resonemang i den nästa fyrahundrasidiga boken.
    Två av essäerna är särskilt intressanta genom att de ställer ovanliga frågor och ger både oväntade och väl underbyggda svar. Den ena behandlar P C Jersild, Kjell Sundberg och P O Sundman och den fascistoida människa. Den andra — ”Mannen innanför” — tar upp Kurt Salomonsons romaner, främst då hans trilogi: ”Mannen utanför” (1958), ”Sveket” (1959) och ”Skiljevägen” (1962). Det var första gången som en arbetarförfattare riktade sin kritik in mot arbetarrörelsen, mot de allt mäktigare fackföreningarna; romaner som tog språnget och även vågade vända sitt hat mot den egna klassens fördumning och andliga slapphet. Kurt Salomonson tystnade sedan som författare. Många har frågat sig varför, inte minst eftersom hans trilogi var alldeles lysande litteratur. Tony Samuelsson prövar nu — med stor framgång, vill jag hävda — tanken att Salomonsson inte alls ”blev tystad” av det interna motståndet utan helt enkelt på grund av att han skrivit sig ut ur sitt hat. Han hade dränerat sin urberättelse på dess drivande och bärande innehåll. Han hade skrivit sig fram till en form av försoning.
    Styrkan i ”Arbetarklassens bästa partytricks” är att Tony Samuelsson skriver inifrån, såsom varande en av de arbetarförfattare han behandlar. Han utgår från sina egna, ofta dyrköpta erfarenheter som författare och klassresenär. Han skildrar sin mångåriga kamp och möda med en roman som till sist havererar och aldrig blir färdig. Hur det inre och yttre motstånd gestaltade sig som han själv mötte på sin väg in i sitt författarskap.
    Tony Samuelsson vågar vara ärlig. Han är uppriktig även om händelser och företeelser som må vara såväl pinsamma som svåra att berätta om. Han vågar vara allvarlig. Han betraktar litteraturen som en nödvändig och viktig del av våra liv, av samhällsdebatten och det allmänna medvetandet. Det är en stark och viktig, skarpsinnig och kunnig och dessutom ovanligt angelägen bok som Tony Samuelsson har skrivit.Publicerad p www.fib.se 2006-05-19

Prenumerera p tidningen.

Fr allt material inom FiB/K:s ntutgva gller upphovsrttslagen.

« Tillbaka
  En riktig lrare frn Skiljebo - Parner
  Hundra r av spelsamhet
  Pltsligt stod Jos Guadalope Posada dr
  Han var ett krk till karl
  Rummet under golvet
  Det r ven inbrnt i kttet med ett gldgat jrn
  Ett bluesliv. Berttelsen om Cornelis Vreeswijk
  Fallet Virtanen
  Simon Singh och den stora smllen
  Det bsta p lnge om arbetarlitteratur
  Stig Larsson
  Sonja kesson Vara Vit Mans Slav
  Mikael Wiehe gestaltar livets komplexitet
  Blodsarv
  Sven Lindqvist
  Bjrnssons tv senaste
  Emot det nya envldet
  Daniel Boyacioglu
  Balaclava RECENSION
  Papuanernas kamp
  Tv bcker fr grafiker och medieintresserade
  Fyfaen vad den suger
  Folket r (ocks) ett pack!
  Om nazistiska lger redan 1934 p svenska
  EU-ett krigsprojekt
Kultur allts!
Bildkonst och
Sett, lst, hrt
Krnikor och Bloggar

Denna avdlening rymmer den breda fran i vrt kulturmaterial
Bl a:
Poesi
Litteratur
Bokrecensioner
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se