Till startsidan
 
 
Skriv ditt sökord i fältet nedan.
  
  Hem     För en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Vecka efter vecka har Bush och hans medarbetare pucklats på av demokrater med nyvunnet mod och liberala ledarskribenter för att de överdrev hotet från Saddam Hussein och hans ännu oupptäckta massförstörelsevapen. Ena dagen är det CIA-chefen George Tenet som hudflängs, nästa dag är det Paul Wolfowitz pluton av galna straussianer. På andra sidan Atlanten har samma sak drabbat Tony Blair.
De förtjänar det stryk de får, men om vi ska vara rättvisa finns det en måltavla som förtjänar det ännu mer, en man med oklanderliga liberala meriter, väl ansedd på den sorts sammankomster som bevistas av New Labour-politiker och anhängare av tredje vägens politik. Tillåt mig presentera Rolf Ekéus, före detta svensk ambassadör i USA och dessförinnan chef för United Nations Special Commission on Iraq (UNSCOM) mellan 1991 och 1997. Numera är han ordförande för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut SIPRI, ett känt duvslag inom olivkvistkotteriet.
Efter det första Irakkriget var det UNSCOM-chefen Ekéus, utstrålande opartisk integritet som bara en svensk kan, som bestämt hävdade att Saddam Hussein tveklöst fortsatte med tillverkning av massförstörelsevapen. Ekéus spelade en avgörande roll för att rättfärdiga det fortsatta upprätthållandet av sanktioner, med motiveringen att dessa sanktioner var nödvändiga som ett sätt att utöva påtryckningar på tyrannen i Bagdad.

1996 skrev Ramsey Clark, före detta amerikansk justitieminister och en av de ledande kritikerna när det gäller dessa sanktioners urskillningslösa grymhet, ett öppet brev till Ekéus som började med följande ord: 'Bäste herr Ekéus, hur många barn är du villig att låta dö medan du letar efter 'poster' som du 'är övertygad om fortfarande exi-sterar' i Irak? Varannan månad under det senaste halv-året, och vid tidigare tillfällen, har du eller ditt kansli gjort ett uttalande några veckor innan säkerhetsrådet ska ta ställning till sanktionerna mot Irak, uttalanden som du vet kommer att användas för att förlänga sanktionerna. Denna grymma och ändlösa bluff med nya avslöjanden varannan månad måste få ett slut. Den direkta konsekvensen av dina uttalanden, vilka används för att rättfärdiga en förlängning av sanktionerna mot Irak, är att hundratusentals oskyldiga och hjälplösa spädbarn, barn, gamla och kroniskt sjuka människor dör.'
Trots många sådana ursinniga fördömanden fortsatte Ekéus, ända till dess att han lämnade över sitt jobb som UNSCOM-chef till den mer uppenbart suspekte och okammade australiensaren Richard Butler, att agera på det sätt som brännmärkts av Clark och andra. USA:s FN-ambassadör Madeleine Albright sade som alla vet till Lesley Stahl på CBS, apropå de dödliga sanktioner som dödade över en halv miljon irakiska barn, att 'vi anser att det är värt priset', men det var Ekéus som tillhandahöll FN:s diplomatiska täckmantel för denna frånstötande kalkyl.

Det är tur för Ekéus anseende i fina liberala kretsar att den allmänna medvetenheten om vad han verkligen visste om Saddams kemiska, biologiska och nukleära vapen fortfarande är ringa. I själva verket var Ekéus, från och med mitten av 1990-talet, mycket väl medveten om att Saddam Hussein inte hade några sådana massförstörelsevapen. De hade alla blivit förstörda flera år tidigare, efter det första Irakkriget.
Ekéus fick veta detta natten till den 22 augusti 1995 i Amman direkt från general Hussein Kamels mun, som just hade hoppat av från Irak tillsammans med några av sina främsta militära rådgivare. Kamel var Saddams svärson och hade haft det övergripande ansvaret för alla program för utveckling av kemiska, biologiska och nukleära vapen och avfyrningssystem.
Den natten, under tre timmars detaljerad utfrågning av Ekéus och två tekniska experter, var Kamel kategorisk. FN:s inspektionsteam hade gjort ett bra jobb. När Saddam till slut övertygades om att det skulle få mycket allvarliga konsekvenser om han inte gjorde sig av med de relevanta vapensystemen utfärdade han ordern och Kamel verkställde den. Som han sade till Ekéus den där natten: 'Alla vapen, biologiska, kemiska, nukleära, missiler, förstördes.' (UNSCOM:s redogörelse för sessionen kan läsas på www.fair.org/press-releases/kamel.pdf). I liknande utfrågningar samma månad sade Kamel samma sak till team från CIA och MI6. Hans militära rådgivare tillhandahöll en stor mängd bekräftande detaljer. Sedan, året därpå, lurades Kamel tillbaka till Irak och avrättades omedelbart.

Gick Ekéus omedelbart ut och proklamerade seger, och föreslog att sanktionerna skulle kunna upphävas? Som vi har sett gjorde han inte det. I själva verket yrkade han på att de skulle intensifieras. Åren rullade på och irakiska barn i tusental försvagades och dog. Krigshetsarna slog på trumman om Saddams massförstörelsevapen, och Kamels uttalanden hölls hemliga. Till slut grävde John Barry på Newsweek fram detaljer om sessionerna i Amman och i februari i år publicerade Newsweek hans artikel, dock inte med de stora rubriker den förtjänade. Jag har förstått att när Barry konfronterade Ekéus med detaljer om den hemlighållna utfrågningen blev denne bedrövad. Barrys sensationella avslöjande ignorerades på de flesta håll.
Och Ekéus förklaring till varför han hemlighöll de avslöjanden som gjordes av Kamel och hans medarbetare? Han hävdar att planen var att bluffa Saddam och hans vetenskapsmän till att göra ytterligare avslöjanden. Försök få det att hänga ihop.
Ekéus fick sin belöning för att ha spelat spelet så som USA ville att det skulle spelas: ett behagligt mottagande i Washington när han anlände dit som svensk ambassadör, respektfulla audienser längs världens diplomatiska turnérutter. Intill denna dag polerar han nitiskt sin 'trovärdighet' med hjälp av långa, tendentiösa artiklar som hävdar att Bush och Blair hade rätt. Han visar inga tecken på att besväras av sin fasansfulla roll. Han kommer aldrig att tvingas sitta och skruva på sig i utskottsförhör med demokratiska senatorer som plötsligt är modiga som lejon. Han kommer inte tvingas vada genom avloppsvatten för att ta sig in på det största sjukhuset i Bagdad och se barnen dö, och inte heller åka i ett militärfordon och vänta på att någon ska släppa en handgranat från en bro och spränga honom i bitar.
I dag betar han fridfullt på SIPRIS lugna betesmarker. Men om vi ska ösa beskyllningar över Bush och Blair och de propagandister som utformade deras lögner, låt oss då inte glömma Ekéus. Han spelade en värre roll än de flesta andra, under FN:s blåa flagg.

Alexander Cockburn

Översättning: Tor Wennerberg

Alexander Cockburn är amerikansk journalist och driver tillsammans med Jeffery St Clair nyhetsbrevet CounterPunch (www.counterpunch.org), där ovanstående artikel finns publicerad. CounterPunch ägnar sig åt undersökande journalistik under devisen 'Vi har alla de rätta fienderna'. Cockburn är också kolumnist i The Nation.Publicerad på www.fib.se 2004-12-31

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.

« Tillbaka
  Bör Sverige erkänna folkmordet?
  Hjälp barnen på Haiti!
  To shoot an elephant
  Protestera mot ökade insatser i Afghanistan
  Israel nekar läkare tillstånd att delta i konferens i Gaza
  Valet av Ahtisaari - en skandal
  Vad får vi säga om Kurdistan?
  TERRORISTJAKTEN och RÄTTSSÄKERHETEN
  Sverige - det nya DDR
  Condoleezza Rice is a War Criminal
  Svensk vapenexport
  Nya numret
  Akademiker mot statlig kampanjhistoria
  Justerad FRA-lag kan röstas igenom ikväll!
  Satirarkivet
  Nu gäller det Kosovo
  Läs IB-materialet i original
  Den havererade skolpolitiken
  Lambertz vill skrota TF
  Debatt om äktenskapet
  Oljeintressen militärregimens
  Västerländska medier förvränger islambilden
  Jugoslavienkrigen är inte slut
  Stoppa utvisningarna till Afghanistan!
  Västbodaskolan i graven! (demokratin också …)
  Vad gör dom med Kambodja?
  Och vad hände med Tobinskatten?
  Irak, Palestina och Afghanisatan är samma ockupation
  CIA om Kina, Indien … och EU?
  Miljöpartiet svänger om svenska trupper i Afghanista
  Nu kommer uppropet mot svensk trupp i Afghanistan
  Angreppen på kollektivavtalen
  Avtalet i Mecka
  Imperialistiska klimatförändringar
  Ska vi döma Hitler efter västerlandet eller västerlandet efter Hitler?
  FiB satsar på satirbilder
  SR och SVT vill vara makten till lags
  Framtiden mörknar på Hornet
  A-kassan
  Ellsbergmöte
  Överilad örfil efter pistolhot skäl för avsked
  Slow Food, julmatens rötter och traditioner
  Håll tassarna borta från tryckfrihetsförordningen!
  FiB svarar Malm
  Sionismen är judisk nationalsocialism
  Svenska hjälparbetare brutalt attackerade av israeliska bosättare
  Hur kritisera Ryssland?
  Några råd till en utrikesminister från Sverker Åström
  Carl Bildt farligare än sina brudar!
  Tycker du att magdans är ett turkiskt nöje?
  Back to basics!
  Grattis Fredrik!
  En annan Annan?
  Imperiets sista strid?
  Är man antisemit om man försvarar de palestinska flyktingarnas rätt att återvända?
  Var och en som har, åt honom skall varda givet
  11:e september ifrågasatt
  Konspirationer finns det gott om
  Lars Drake vs. Cecilia Wikström
  Valets icke- frågor
  Läraktiga ungliberaler
  Folkpartiet
  Besviken på Junilistan
  Var går gränsen för Israel?
  Pudelns kärna
  Istället för B-52:ors bombmattor över Gaza
  Öppet brev TV4 Nyheterna och Rolf Porseryd
  Avskaffa skolans värdegrund
  Kulturfront gav ut boken Kampuchea mellan två krig
  JO-anmälan
  Malmökonferensen
  Manipulerade av Pol Pots leende
  En björntjänst gör ju ingen glad
  Pressmeddelande
  Svenskar och amerikaner under gemensamt befäl i Afghanistan
  Den där natten när Olof Palme sköts
  Fågelinfluensan har drabbat medierna
  M a a nidbilder av profeten Muhammed och yttrandefriheten
  FiB:s Mohamedteckning
  Sverige är med i Nato
  Upprop mot terroristlagarna
  Svenska är inte lagstadgat majoritetspråk
  Förste stupade svensken i USA:s krig
  KAN DET BLI VÄRRE?
  Häv bannlysningen av Ahmed Yusuf!
  Pinter har talat
  USA erkänner användning av fosforvapen, men ...
  När tänker den svenska regeringen protestera mot USA:s användning av förbjudna vapen i Irak?
  Det är Bush som är terroristen
  Sukralos
  Stora journalistpriset till cynikern Skugge
  Några sanningens ord
  Drevet mot Pinter går vidare
  Mutsnacket är en cover-up för stölden av hela Irak
  Krigsprotester
  UNT om Pinter
  Tal av Harold Pinter
  Fredsmamman arresterad
  Bokmässan 2005
  SYMBOL FÖR TORTYREN I ABU GHRAIB
  Är den italienska rättsapparaten mer oberoende än den svenska?
  Jan Myrdal skriver öppet brev
  Nej i Frankrike
  Små och stora nyheter 2
  Stora och små nyheter
  Norrland ska bli övningsområde för NATO
  Motståndet berättigat
  Detta är den sista intervjun med mannen som inte fick intervjuas
  Vänstern och den vite mannens börda
  DN tappar ansiktet
  FiB på bokmässan
  Vi borde alla få rösta i USA:s presidentval
  Professorns ödmjuka svartmålning
  Jakubowski kackar i eget bo
  Militanta ideologer styr USA
  Körens bästa kvinna ...
  Forum för diskussioner om samtiden; Bokmässan 2004
  Hur många barn har du dödat idag, Bush?
  Riggad debatt om sjukskrivningar
  Villkorat medborgarskap?
  Hemlig specialstyrka från USA avvisade egyptier
  Sprickan i Ordfronts består
  Förbjuder vi lögner förlorar sanningen
  Vem betalar kalaset?
  Coltan
  DN ger mobben handen 11 augusti
  Mooretal
  Vetenskapsman vägrar delta i konferens i USA
  Så krossas en kultur
  Till Ordfronts förlagschef
  'Henke' och Zlatan folkets hjältar
  Europas folk är Europafiender
  Nu har vi fått ett rätt svar
  Efter plugget...
  Iraks frihet och Norges. Eller det styrande intresset
  Nationaldagen 6 juni
  Har Guillou fel om Gestilren?
  Narcoticosaurus Politicus - den utdöda dinosaurien
  'FN och Brahimi är ingenting annat än USA:s politiska agenter'
  Rätten att få framföra dumheter
  En helig ko ska slaktas
  ... and stripes
  Utarmat uran — Skammens metall
  Terrorns regler
  En gångbar klassiker
  Kräv frihet nu, Göran Persson!
  Brev till Gertrud Åström
  Allting är relativt. Eller. Vi måste vara tacksamma för G W Bush
  Front? Visst!
  Historisk front
  Mot den styrda okunnigheten
  Våra sinnens mur
  Sverige talar med kluven tunga
  Kriget mot terrorn kan vinnas enkelt
  'Vi tänker befria Irak och Palestina'
  Vad menas med demokrati?
  ... och den förtalade arbetarklassen
  CNN lyckats filma bombexplosionen i Karbala?
  Hedemoras ledande v-politiker avgår
  Svensk ambassadör till Irak
  Ett uppåtriktat tack
  Ja till folkstyre. Nej till EU-parlamentet.
  Visst är kiplingepigonerna intressanta!
  Palestinier är också människor
  USA-planer på ett uppdelat Irak för ökad kontroll
  Inget avslöjande!
  Vilket gäng, Persson!
  Är du en av de utvalda kalkonerna?
  Demonisering driver våldet
  OM ...
  Vad de inte vill att du skall veta
  Tro inte för mycket på FN!
  Ur nusvensk ordlista
  Katastrof för skolan
  Kvinnornas krav möts av mordhot
  En mur skapar bara fler problem
  Drick med Dickens i jul!
  Tillväxt för hela folket
  Gärna fredsstyrka – men inte under USA
  Saddam Hussein bakom galler
  Två stater eller en gemensam?
  Om ockupationsvänster
  Vi vägrar demonisera
  En grundlag som kan ena landet
  Ni sviker världen, författare!
  Det är bara att huka och hoppas på glömskan
  Märklig jurdik i Haag
  Tälje Tokar fixar akuten
  Inte en man till USA:s krig
  Allt går igen
  Muslimer demoniseras – precis som judarna
  ATT HYFSA SAMHÄLLSDEBATTEN. Professor Hagtvet till exempel.
  Grovt felaktigt!
  De har en skruv lös - och nu tar dom makten!
  Om Jan Guillou har rätt
  Stängslet kränker folkrätten
  Ska USA få sälja ut hela Irak?
  Fredsljusen har tänts
  LO kväver idédebatt efter kritiska utspel
  Kan dessa förebygga folkmord?
  ”Befrielsen” som blev en en katastrof
  Kollektivtrafiken bolagiseras medan vänsterpartiet ser på
  Vi måste hjälpas åt
  Vad är tillväxtens mål?
  Connex anställde svartarbetare - men spärrvakten som avslöjade angrips
  Arabvärldens importerade antisemitism
  Som den feta hinnan på en kallnande soppa
  'Jag bad honom fortsätta leva'
  USA ut ur Irak!
  Trötta generaliseringar spär bara på misstron
  Gör rent hus i kyrkan!
  Judisk rasism eller demokrati
  Förbud mot huvudduk i Tyskland
  Olyckskorparna fick rätt
  Fler döda med sänkt alkoholskatt
  Ockuperat land i kaos
  Unioner är inte bra
  Enögd Ahlmark förskräcker
  I uppror mot maktens perspektiv
  Besöken på hemsidan ökar!
  Izvestija om svensk omröstning
  Sveriges orättvisa skatteutveckling
  Gällde det demokratin?
  Guillou i SVT Morgon
  Folket sa nej till överheten
  PO Enquist i Expressen 9/9
  ”EMU kommer att brytas upp”
  Försvara yttrandefriheten
  Jan Guillou och den bistra verkligheten
  Ideologiserad historieundervisning
  Nordirland har blivit fredligare utan Euro
  Folket i Bild säger nej till EMU
  Ett nej är bra för demokratin
  Nej till idrottsutbyte med ockupationsmakten Israel !
  Finlands erfarenheter av EMU
  Krackelerar EU?
  Persson och EMU
  Avslöjande kindpuss
  Ja-sidan bjöd senildementa på tårta
  Hellre rörlig valuta än rörlig befolkning
  Uppsöka och förstöra - andra etappen i USA:s krig i Irak
  Metall stoppar nej-sidan
  Är EU ett fredsprojekt?
  Om Kinas samhällssystem och klassförhållanden
  Lögner, lögner, lögner
  Låt oss inte glömma Rolf Ekéus
  'Nejsägarna sviker global solidaritet'
Om tidningen
Kontakta oss

Bondegatan 69
116 34 Stockholm
Telefon: 08-644 50 32 (tfn svarare)
fax: 08-556 950 35
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se