Till startsidan
 
 
Skriv ditt sökord i fältet nedan.
  
  Hem     För en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Irak, Palestina och Afghanistan är samma ockupation?

Av KNUT LINDELÖF (text och bild)

Stora salen på ABF[2007-03-19] Så är det, konstaterades på ett heldagsseminarium i ABF:s stora sal söndag 18 mars i Stockholm. Trots stora skillnader mellan dessa länder och i dessa tre pågående ockupationer var de inbjudna talarna överens om att det är mycket som förenar dem. De sker i denna vår samtid, de drivs direkt eller indirekt av USA och under allt flyter hungern på billig olja.
    Deltagarna var sinsemellan mycket olika; en filosofisk musiker med judiskt ursprung, en muslimsk imam, en palestinsk journalist, en irakisk intellektuell, en irakisk flykting samt några kända svenska vänsterprofiler. Blandningen var fruktbar och gav olika perspektiv och betoningar på frågeställningen.
    De två inbjudna irakierna Shejk Jawad al-Khalisi och Dr. Mohammad Bashar al-Faidi  nekades i sista stund inresetillstånd i Sverige. Byråkratiskt krångel från svenska Invandrarverket stoppade deras inresa. Man har infört en ny regel att irakier som flytt till Amman (vilket nu var fallet) måste ha en stämpel av irakiska myndigheter, som bara kan erhållas i Bagdad. Detta var förstås omöjligt, så alla dessa irakier i Amman sitter nu fast där.
    Det gjorde seminariet speciellt. De fick delta via it-telefoni. Vi hörde deras tal och olika inpass i det följande samtalet genom ett nästan brusfritt högtalarsystem, och de hölls hela tiden underrättade om vad som sas av de övriga seminarietalarna genom en arabisk tolk.
    Shejk Jawad al-Khalisi är imam vid Al-Kathim-moskèn i Bagdad och som sådan en framstående muslimsk lärd. Han är också en viktig politisk ledare i egenskap av generalsekreterare för Iraqi National Foundation Congress , en allians av sekulära och religiösa organisationer som omfattar alla religiösa och etniska grupper i Irak. Han är rektor för universitetet Al-Khalisiyah i Bagdad, som alltså är uppkallat efter honom. Hans släkt är sedan länge motståndare till alla utländska ockupanter. Hans farfar utvisades av britterna till Indien på 1910 för sitt motstånd. Läs hans hälsning till seminariet.
    Han redogjorde för sin syn på situationen och uttryckte sin tacksamhet över det stöd som kommer från oss i Europa.
    Dr. Mohammad Bashar al-Faidi är talesman för The Association of Muslim Scholars vars ordförande är Sheikh Harith Sulayman al-Dhari. Förbundet fördömer den nya regimen och konstitutionen som illegitim. Iraks nya regim har utfärdat en arresteringsorder för Sheikh Harith Sulayman al-Dhari.
    Dr. Bashar al-Faidi beskrev situationen i landet som kaotisk och exempellöst blodig. Han svarade utförligt på publikens frågor och hängde med på linjen ända till slutet klockan 17, trots att han var nyopererad. Läs hela talet.  
    Ramzy Baroud är chefredaktör för Palestine Chronicle och är känd för att publicera tungt vägande artiklar i palestinafrågan. Ramzy BaroudHan är en inflytelserik skribent och föreläsare på universitet över hela världen, samt chef för forskningsavdelningen på aljazzeera.net.english. Han är född i Gaza och bor i USA.
    Han höll ett engagerat tal där han bland annat poängterade att man inte kan särskilja just folkmordet på judar under andra världskriget som "förintelsen", och förbjuda förnekande av just det. Det måste faktiskt vara ett brott att förneka alla olika folks lidanden som orsakats av förtryck. Vad betyder "never again?" frågade han. Gäller det palestinier, irakier och afghaner?
Gilad Atzmon    Gilad Atzmon är en framstående internationell jazzmusiker med ett eget band, ”Orient House Ensemble”. Hans album Exile vann ”BBC Best Jazz Album” för 2003. Han är också skolad filosof samt skönlitterär författare med ”kritik av sionism och judisk identitet” som genomgående tema. ”För mig är rasism kategoriskt fel och det är denna insikt som gjort mig till en hängiven motståndare till Israel och sionism.” Han är född i Israel och bor i London.
    Han lade pannan i djupa veck, strök sina händer över ansiktet, tog av glasögonen och tog till orda med ett annat anslag än de övriga. "Jag är inte politisk, jag är artist och konstnär först och främst", inledde han med. "Men det som nu sker berör var och en av oss. Det sker i ditt och mitt namn. Ingen kan undandra sig ansvar. Att inte tala ut om det är att delta i förnekelsen av nya förintelser."
    Han tog spjärn i sig själv, sin egen identitet och sitt eget ansvar och ställde etiskt moraliska frågor. Eftertänksamt och försiktigt - han visste att han nu var ute i minfältet - talade han om begrepp som judar, judiskhet, judendom, judenhet, sionism, Israel ... Vad är vad, hur ska man orientera sig? Vad får man säga? På frågan om förbud mot förnekelse av förintelsen svarade han: "Vad som nu sker är nya förintelser i Förintelsens namn." Här kan du läsa hela talet på svesnka.
    Gilad Atzmon är uppenbarligen omstridd. Före seminariet anklagades arrangörerna för antisemitism, för att man inbjudit Atzmon. Till FiBs hemsida inkom ett brev från Danmark, som undrar över samma sak. Många hukar uppenbarligen för att närma sig denna diskussion.
Jan Myrdal    Jan Myrdal valde att blicka bakåt och koncentrerade sig på grundläggande tankemöster i det amerikanska samhället. Hela den nordamerikanska kontinenten erövrades med hjälp av förintelser stat efter stat. Begreppet "manifest destiny" finns där och uttolkas olika i olika tider. Men det leder till att man från USA kan vänta sig "precis vad som helst".
Stefan Lindgren    Stefan Lindgren avslutade talarrundan med en knivskarp genomgång av situationen i Afghanistan. Bland mycket annat påminde han om att britterna (Tony Blair) 2002 införde en regel som innebär att ISAF:s soldater inte kan gripas eller ställas inför domstol för krigsförbrytelser. Det gäller nu alltså våra svenska soldater, som står under general Dan McNeill´s befäl. 
    Denne general var tidigare befälhavare över USA-styrkan (OEF) där han lyckades undkomma en dom för krigsförbrytelser och förflyttades sedan till ISAF. ISAF har nu getts friheten att skjuta först och fråga sedan. Det kallas "preemtive actions against perceived threats" (förebyggande åtgärder mot upplevda hot). Man kan alltså brassa på med skarpt om man upplever en situation hotfull. 
    Namninsamlingen för hemtagande av de svenska soldaterna pågår för fullt, först och främst fram till riksdagsbelutet om utökning av den svenska truppen. Men den ska också ut till allmänheten.
    Detta innehållsrika seminarium har hittills helt ignorerats av våra stora medier. TV eller stora tidningar gjorde inga nyhetsinslag. En ung journalist från SR råkade jag notera i en paus, men något resultat har jag inte sett. Arrangörerna var Folket i Bild, ABF och Broderskapsrörelsen. Moderator var Ulf Carmesund från Broderskap, som ledde det hela på ett lyhört och högst professionellt vis. Det finns ännu några folkbildningsorganisationer som försöker föra ut frågor som det stora drevet kopplat bort. De äro alla inbäddade i sina illusioner och i sina egna intressen.

Om uppståndelsen seminariet skapade kan du
läsa här »

Skriftlig dokumentation från seminariet kan laddas ner här » Publicerad på www.fib.se 2008-04-13

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.

« Tillbaka
  Natoprovokation i Karlskrona
  Ship to Gaza i Hammarkullen
  Uppsalaavdelningens gamla arkiv återfunnet
  Ny enhet för solidaritet med Palestina
  Demonstration mot Israels övergrepp i Gaza
  Sköld-Peter Matthis om i Irak i Farsta
  Fredsseminarium i Göteborg
  Seminarium om Iraks olja på Uppsala Universitet
  Seminarium om Iraks svarta guld
  Världskulturmuséet öppnade dörrarna
  FIB-Kulturfront har hittat sig själv
  Kamp mot EU-fördraget på Lövmarknaden i Karlskrona
  FiB-försäljning i Stenhagen
  Bra försäljaruppslutning i Stockholm på 1 maj
  Bokbord på Järntorget i Göteborg på 1 maj
  Stämman 2008
  Björn Forsberg drog fullt hus på Café Pilgatan
  Ljusvaka Gbg
  Ljusvaka till försvar av Iraks nationalbibliotek och muséum
  Protester mot USAs ockupation av Irak 15/3
  Protest mot övergreppen i Gaza
  Makten, konsten och propagandan
  Umeåavdelningen
  Årsmöte i Göteborg
  Vietnam var nära i Göteborg
  Årsmöte i Uppsala m m
  Årsmöte i Uppsala referat
  Stockholmsavdelningens årsavslutning
  Yttrandefrihet och religion
  FiB/K på Socialistiskt forum
  Management by stress
  FNL var nära i Borlänge
  Jan Hjärpe i Farsta – ”Faran med det s.k. Kriget mot terrorismen”
  Lyckad mötesserie i Angered
  Tryckfrihetsanförande på Bokmässan 2007
  Vietnam var nära, även i Uppsala
  Mässfall
  FiB-stadga
  Rapport från Urkult
  Fem fibbare i Gnesta
  NATO ut ur Sverige
  Många beredda på motstånd
  FiB/K i årets 1 maj
  FiB-stämma 2007
  1 maj Stockholm
  1 maj i Göteborg
  1 maj i Uppsala
  1 maj i Karlskrona
  1 maj i Örnsköldsvik
  1 maj i Degerfors Myrdaltal
  Göteborgs fredsfestival
  Lyckat FiB-möte i Angered
  Uppsala en vecka senare
  Krigsmotståndet firade fyra år
  Våga tänka nytt om Afghanistan
  Irak, Palestina och Afghanistan är samma ockupation?
  Ett par tusen i Stockholm för USA ut ur Irak
  800 i Göteborg för USA ut ur Irak
  Fler för USA ut ur Irak i Malmö än förra året
  Mycket bra demonstration i Stockholm mot Irakkriget
  Socialistiskt forum i Uppsala
  Årsmöte i Göteborg
  Uppsalas årsmöte
  Uttalande FiB-Stockholm
  Hans-Olof Öberg är död
  För en enad antiimperialistisk rörelse
  Eva Myrdal om FiBforumdebatten
  Politisk diversehandel i Karlskrona
  FiB svarar Andreas Malm
  Media och makten
  Afghanistanmöte i Göteborg
  Socialistiskt forum
  Nytändning i Göteborg
  Demonstrationer 11 nov
  Jan Myrdal i hjärtat av Enskede
  Tidningsdiskussion
  Vem tog bilden?
  Bokmässan 2006
  Folket i Bild och Nej till EU i gemensam valrörelseaktion
  Solidaritet med Västasiens folk
  Fredskämpen ElsaMaria Bergström är död
  Rösta rött i valet manar David Eriksson (krönikör och författare)
  Sommaravslutning i Gnesta Folkets Park
  Libanon Göteborg
  Vakter flyttade Fibbare
  Internets diskussionsgrupper behöver fler aktiva
  Fler demonstrationer i Sverige 22 juli
  Israelprotest i Malmö
  200 i protest mot Israel i Ö-vik
  250 mot Israels övergrepp mitt i semestern i Uppsala
  Ruwaida i ursinnigt angrepp mot Jan Eliasson, utrikesministern för Sverige
  Ta efter Karlskronaavdelningen
  FiB på Klaipedaplatsen i Karlskrona 17 juni
  Appellmöte i Karlstad 17 juni
  Tisdagsklubben
  Blekingeprotest mot Nato-övning
  Rapport från möte om USAs krigspolitik
  1 maj Kiruna
  1 maj Ö-vik
  1 maj Uppsala
  1 maj Göteborg
  1 maj Umeå
  1 maj Malmö
  1 maj Stockholm
  1 maj Blekinge
  FiB-stämma 2006
  Umeåinsändare i VK
  Kultur för fred i Göteborg
  Lyckat seminarium om ockupationsterrorn i Irak
  Treårsdagen av Irakinvasionen Gbg
  Stoppa terroristen Bush!
  Fler platser 18/3
  Klockan 15.00 till 15.30 hos Lars Ohly (mars 2006)
  Lasse mot Stefan
  Kosovokriget en milstolpe i Folkrätten
  Årsmöten ute i landet
  Ordfrontsaffär II
  Illa är det med denna vassa bila
  FiB/K i Stockholm 10:e december
  Och Ohly dök upp i frack och cigarett i handen
  FiB-Blekinge delade ut Pinter-flygblad
  Om Kolonialismens svarta tid
  En blatteförenings längtan
  Soc Forum dag 1
  Soc Forum dag 2
  Afghanistan - ett rövarnäste organiserat av USA
  Fredsaktion i Göteborg 12 november
  Stark musik på blå stället
  Stöd för Irakmotståndet i Uppsala
  Manifestation i Karlskrona 24/9
  Demonstration i Gbg
  FiB Blekinge flygblad
  Studiecirkel Sthlm no
  Hultén i Täby
  USA måste tvingas följa folkrätten!
  Vägra köpa
  Wiehe i Göteborg
  Mc Donalds Blekinge
  Omskakande möte
  Martinsson till GP
  FiB mot Mc Donalds
  Flygblad om Irak
  Irakkommitté i Umeå
Rapporter, notiser
Adresser, tel, pg-nr, m.m.
Föreningsnotiser
Dokument
Lokalavdelningar

Föreningen äger och styr tidningen (och hemsidan). Bli medlem och var med och styr. Vi har riktig föreningsdemokrati med riksstämma varje år. Vi har lokalavdelningar på flera orter. Medlemskap kostar 200 kr per år.
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se