Till startsidan
 
 
Skriv ditt skord i fltet nedan.
  
  Hem     Fr en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

De utstöttas historia

Av CRISTER ENANDER
enander@kajen.com

Kjell Johansson
”Rummet under golvet”
(Norstedts)

Fängelsets portar stängs bakom honom. Han är äntligen fri att lämna Långholmen. Han har suttit av sitt straff, tjänat sin tid. Nu är det svenskt femtiotal och folkhemsbygget reser sig med rasande hastighet. Vad Nils Andersson ska göra nu är däremot oklart. Han har en dunkel tanke att besöka sin syster Emma Charlotta. Det har hunnit gå många år sedan sist. Det är över ett halvsekel sedan de sågs. Men först går han upp till kompisen Starken, men ingen är hemma. Han förser sig med flaska brännvin. Både Starken och han langar sprit, ofta sköter de affärerna tillsammans. Det var langningen som gjorde att Nils åkte in.
    Han har ont i bröstet. Det hugger till så fort han går raskt. Dagarna innan han lämnade fängelset fick han hjärtinfarkt. Men han vägrade att bli körd till sjukhuset. Det får gå som det går. Han är långt ifrån någon ungdom längre och någonstans vet han att detta antagligen är sista dagen i hans liv.
    Nils Andersson har alltid levt livet i marginalen. Sin uppväxt tillbringade han på fattighuset tillsamman med sin syster och mentalt otillräkneliga mamma, kallad ”Bleka Damen”. Fadern, skomakaren, hittades död och redan ruttnande i ett dike. Senare gifte sig Nils med Magda. Hon kom från de resande, eller ”tattare” som de fortfarande kallades. Paret levde som gårdfarihandlare, for land och rike runt. Många sneda och hatiska ögonkast, ohöljt förakt och ren aggressivitet mötte dem under de många åren på vägarna. Det var ett hårt liv som inte bara tärde på självkänslan utan även hälsan.
    När Nils sitter däruppe hos Starken dyker Emma Charlotta oväntat upp. Hon vill tala med sin bror. En sista gång, säger systern. Hon vill aldrig se honom igen. Hon försöker förneka sitt förflutna, vill leva ett annat och anständigare liv. När de skiljs ger sig Nils av mot Huddinge. Han vill en sista gång se bardomens fattighus. Det blir också en färd bakåt i tiden, djupt in i minnenas värld.
    Där — sorgset och dystert med ödesmättad undergångstämning som grundackord — börjar Kjell Johanssons nya roman ”Rummet under golvet”. Det är sista delen av den imponerande och mäktiga trilogin ”De utsatta”, även om den rent kronologiskt blir byggets första sten. De övriga romanerna är ”Huset vid Flon” (1997) och ”Sjön utan namn” (2003). Nils syster Emma Charlotte är Kjell Johanssons egen mormor.
Romanens titel ”Rummet under golvet” syftar på ett litet hålrum som Nils och Emma Charlotte lyckas gräva fram bakom några stenar under själva fattigstugan. Där är de ifred med sina tankar, drömmar och — kanske viktigaste — med varandra. Det är en hemlig och okänd plats där allting kan rymmas i ett liv som annars är kringskuret av elände, fattigdom och en kvalfull oro inför framtiden.
    Sedan skiljs syskonens vägar åt. Nils flyr fattighuset och livet som hjon så fort han kan. Han träffar Magda, de blir ett par och Kjell Johansson skildrar deras öden och umbäranden ute på vägarna med en värme som gränsar till kärlek. Han ser deras brister och tillkortakommande, men han ser också deras förtjänster och outsläckliga längtan, deras närhet och djupa kärlek till varandra. Systern, däremot, strävar målmedvetet att komma in i samhället. Hon förnekar sitt förflutna och — kanske — därmed även sig själv. Hon flyr sin bakgrund med något som närmast liknar skräck.
    Det språk Kjell Johansson skriver är absolut bländande i sin förrädiska enkelhet. Det är starkt och klart, både ömsint och lysande. Det förför och förtydligar, fångar det flyktiga och skildrar den plågsamma vardagens svåra ögonblick med en smärtsam exakthet, men också dessa dagar av glädje och närhet, av outtalad kärlek liksom den livslånga samhörigheten.
Vad Kjell Johansson berättar om — i hela trilogin för övrigt — är människor som inte fått plats ens bland de fattiga. Det enda de mötts av är förakt i de led där det talas om solidaritet och samhörighet. Det handlar om ett i bokstavlig mening totalt utanförskap. Kjell Johansson berättar om dem som förskjutits även från de utstöttas gemenskap. Det finns ingen plats för dessa människor i arbetarklassen. De är inte välkomna någonstans.
    Mot den bakgrunden är det mer än begripligt att Kjell Johansson värjer sig inför att betecknas som proletärförfattare. Dög inte stämpel arbetarklass åt dem, varför ska Kjell Johansson nu kokettera med epitetet arbetarförfattare? Han för de utstöttas och föraktades talan. Han berättar deras, och enbart deras, historia. På så sätt får de äntligen upprättelse, de ges sin värdighet tillbaka. ”Rummet under golvet” är en osedvanligt rik, storslagen och fullgången roman fylld av ångande varm mänsklighet i ett alltmer kylslaget och hårt samhälle. Kjell Johansson har skrivit en lika djupt imponerade som obönhörligt drabbande roman.
Publicerad p www.fib.se 2006-09-08

Prenumerera p tidningen.

Fr allt material inom FiB/K:s ntutgva gller upphovsrttslagen.

« Tillbaka
  En riktig lrare frn Skiljebo - Parner
  Hundra r av spelsamhet
  Pltsligt stod Jos Guadalope Posada dr
  Han var ett krk till karl
  Rummet under golvet
  Det r ven inbrnt i kttet med ett gldgat jrn
  Ett bluesliv. Berttelsen om Cornelis Vreeswijk
  Fallet Virtanen
  Simon Singh och den stora smllen
  Det bsta p lnge om arbetarlitteratur
  Stig Larsson
  Sonja kesson Vara Vit Mans Slav
  Mikael Wiehe gestaltar livets komplexitet
  Blodsarv
  Sven Lindqvist
  Bjrnssons tv senaste
  Emot det nya envldet
  Daniel Boyacioglu
  Balaclava RECENSION
  Papuanernas kamp
  Tv bcker fr grafiker och medieintresserade
  Fyfaen vad den suger
  Folket r (ocks) ett pack!
  Om nazistiska lger redan 1934 p svenska
  EU-ett krigsprojekt
Kultur allts!
Bildkonst och
Sett, lst, hrt
Krnikor och Bloggar

Denna avdlening rymmer den breda fran i vrt kulturmaterial
Bl a:
Poesi
Litteratur
Bokrecensioner
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se