Till startsidan
 
 
Skriv ditt sökord i fältet nedan.
  
  Hem     För en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Först en rapport från Istanbul

Av Toni Soyupak 
TS har återvänt till Izmir i Turkiet efter långvarig vistelse i bl.a. Göteborg och London.

Organisationen Global Peace and Justice Coalition hade den 10 mars sammanställt en utställning i anslutning till Izmir's  tunnelbana. Där framgick att organisationen - tillsammans med bland andra Iraktribunalen - den 19 mars skulle arrangera en demonstration mot USAs ockupation av Irak i Istanbuls asiatiska del. Jag åkte dit tillsammans med min fru. 

Deltagare i demonstrationen var bl.a. representanter för TMMOB (ingenjörernas och arkitekternas fackförening i Turkiet) som spelar en viktigt roll i kampen mot Bush-USAs ockupation av Irak och landets andra imperialistiska planer i Mellanöstern, EMEP (arbetarpartiet) och CHP (socialdemokratiskapartiet) som tillsammans med organisationer för de mänskliga rättigheterna, advokatföreningar, studentföreningar och olika politiska partier samlades på Kadiköytorget i Istanbul.

Demonstrationen började kl. 12.00. En del studenter och ungdomar kom springande till mötesplatsen. Arbetare från SEKA och TEKEL välkomnades speciellt. SEKA är Turkiets största och äldsta statsägda pappersfabrik i Adapazari, vilken nu hotas av privatisering och nedläggning. TEKEL är ett statsägt tobaks- och alkoholföretag - tusentals arbetare jobbar på företagets fabriker. De hotas också av privatisering och nedläggning.

SEKA- och TEKEL-arbetare har i kampen mot nedläggning ockuperat fabriker. De har stort stöd från folket.

Mer än tiotusen deltog i demonstrationen. Parollerna var bland annat: Nej till ockupationen, Varje gata i världen är vår den 19 mars, Bush är krigsförbrytare och han måste dömas, USA ut ur Irak och Rör inte Syrien och Iran.

Passionerat ropades deras slagord mot imperialismen och USA. Det var dock blandade känslor hos många. En del var rädda för att polisen skulle attackera demonstranterna. Alla hade sett vad som hände 8 mars under firandet av internationella kvinnodagen när polisen mycket barbariskt attackerade kvinnorna.

Ingenjörerna som deltog i demonstrationen hade även kommit från Ankara och Izmir. Jag träffade en ung tjej som representerade Izmirs Kemiingenjörsförbund. Hon heter Sevda. Hon var där tillsammans med sin man och 2-åriga dotter. Sevda berättade att det turkiska folket inte tycker om USA-Bush imperialismen. Det turkiska folket hade kämpat mot den brittiska flottans ockupation av Gallipoli den 15 mars 1915, därför - menade Sevda - hade denna demonstration en speciell betydelse för det turkiska folket. 

Regeringen och makthavarna tog inte hänsyn till det turkiska folket i början av Irak-krisen och bestämde sig för att hjälpa USA vid invasionen. Som tack för hjälpen skulle Turkiet efteråt få rätt till Kirkuk och norra Irak. Men folkets motstånd mot dessa planer framtvingade att regeringens representanter den 1 mars år 2003 i riksdagen röstade för att USA inte kunde använda de turkiska gränserna vid invasionen av Irak. Sevda berättade att folket är mycket stolta över detta och att det stöder det irakiska folkets kamp mot ockupationen.

Efter många tal spelades folkmusik till stöd för kampen mot imperialismen. På eftermiddagen avslutades demonstration på ett fredligt sätt.

___________________

Arvika mot imperialismen

Inför årsdagen av andra gulfkrigets inledning anordnades på lördagen en manifestation av Arvika mot imperialism och rasism till stöd för den Irakiska motståndskampen. Det efterföljande mötet antog följande uttalande:

"Det irakiska motståndet mot USA:s ockupation av landet ökar dag för dag. Olika grupper samarbetar med ett gemensamt mål: att sparka ut den amerikanska ockupationsmakten.

Irakierna gör det som svenska myndigheter vill att vi ska göra om vi blir ockuperade - bjuda motstånd och betrakta alla meddelanden om att motståndet skall upphöra som falska. Det stod i telefonkatalogen för inte så länge sedan.

Den 20 mars är det två år sedan krigsutbrottet. Då stod en hel värld upp mot kriget. Nu gäller det för alla krigsmotståndare från våren 2003 att åter välja sida. För eller mot ockupationen, som ju är krigets fortsättning. Och efter det, för eller emot den irakiska motståndskampen.

För Arvika mot imperialism och rasism är saken solklar. Det enda logiska är att som krigsmotståndare även motsätta sig ockupationen. Är man motståndare till ockupationen måste man i sin tur stödja kampen mot den. Det går inte att beklaga USA:s ockupation och samtidigt neka irakierna rätten att göra motstånd.

Motståndskampen mot den amerikanska ockupationen av Irak är inte bara rättfärdigad. Den är framgångsrik och den ger hopp till folken i andra länder som hotas av USA-imperialismen. Så länge de irakiska motståndskämparna ständigt ökar de amarikanska förlusterna kan Washingtons krigsmaskin inte starta nya krig.

»Irak, aguanta, que el mundo se levanta». När fjolårets massiva antikrigsdemonstrationer svepte över Latinamerika ekade talkörerna: »Irak, håll ut, världen reser sig». Tydligare än så kan den internationella solidariteten inte formuleras. Håll ut, ge oss lite tid, vi kommer med vår kamp här att hjälpa er kamp i Irak.

USA ut ur Irak - villkorslöst och omedelbart!
Ett fritt och självständigt Irak!
Stöd motståndskampen!
Inget svenskt stöd till ockupationen!

Med avseende på en annan ockupation, som pågått sedan 1967 och är minst lika brutal som den amerikanska i Irak, ställer vi också parollerna

Ett fritt Palestina!
Riv muren!
Bojkotta Israel!

För Arvika mot imperialism och rasism

Peter Nilsson
S:a Hög
671 95 Klässbol
Tel. 0570-460209
____________________________________

Tusentalet tågade i Göteborg 

Av Kjell Martinsson

Henry Ascher under GIIA:s stövlarTusentalet demonstranter tågade från Götaplatsen till Gustaf Adolfs torg lördagen den 19:e mars. USA ut ur Irak-banderollen dominerade i täten och många avenybesökare fick se massor av USA-kritiska banderoller. Även talkörerna var många och ljudliga och riktades mot USAs imperialism, men även den svenska regeringen och statsminister Göran Persson klandrades för oklara ställningstaganden och olaglig vapenexport. Inget svenskt stöd till ockupationen var en paroll som hade en framträdande plats i demonstrationen, vilken arrangerades av Koalitionen för fred i Mellanöstern och Nätverket Stoppa USAs krig samt Studenter mot krig.

Vid Gustaf Adolfs torg underhöll Tora Ljusberg och Dan Victor med musikframträdande. Uppskattade tal hölls av Ulf Nilsson, Åsa Linderborg, Henry Ascher och Khalet Ahmed. Flera organisationer sålde böcker och tidningar. Namn samlades också in för stöd till ett upprop för bildande av en Irakkommitté i Göteborg.

_______________________

Torgmöte i Karlshamn

Av Hans Olof Öberg

Undertecknad drog alltså ned till Karlshamn med 8 ex av Fib nr 3 och tyvärr bara 5 ex av rockmärket. Dessa exemplar såldes omgående slut, inte minst som ett resultat av att jag bar den reklam för märket i A3-format som framtagits av Anders Åsman i FiBs Blekingeavdelning. Detta plakat bidrog nog också till intresset för de tidningar jag sålde, med resultatet att alla 8 exemplaren fann nya ägare.

Manifestationen i Karlshamn bestod av tre korta appelltal, som i olika utformning krävde omgående tillbakadragning av ockupanternas trupper. Mellan 50 och 100 personer lyssnade på talen på torget i Karlshamn i det vackra vårvintervädret.

Mötet organiserades av (kp), (mp) och (v).

______________________________

Karlskrona

Av Ulf Bjerén

Foto: Anders ÅsmanFibbare och andra antiimperialister i Karlskrona spred tillsammans över 500 flygblad om USA:s ockupation av Irak till förbipasserande, många stannade och diskuterade i solskenet och många ”USA ut ur Irak”-märken såldes.

_____________________________

Sergels Torg i Stockholm 

Av FiB:s lokalkorrespondent

Trots att solen sken över demonstranterna på Sergels Torg var det ett kylslaget möte med en huttrande publik. Jag blev dock förvånad över att så mycket folk hade tagit sig in till stan, då annonseringen/affischeringen för demonstrationen varit lite dålig. Stämningen var fin med en blandad publik; alltifrån tjusiga tanter i pälsmössor, punkare med uppsprejad tuppkam, till irakiska och palestinska familjer samt göteborgskravallungdomar med tjocka dreadlocks.

Talarna var många (lite för många med tanke på den kyliga temperaturen) och engagerande. Alice Mahon, parlamentsledamot för Labour i Storbritannien och vice ordförande i Stop the war Coalition i England, talade mycket sakligt om omständigheterna kring valet i Irak som hållits under ockupation, vilket strider mot internationella lagar. 

Judy Linehan från den amerikanska organisationen ”Military Families Speak out” höll ett mer känslomässigt tal på äkta amerikanskt maner.

Olof Buckard höll också ett tal med många konstiga Jesus-metaforer som jag inte förstod så mycket av.

Folket i Bild var självklart på plats med ivriga försäljare.

Den nybildade föreningen IrakSolidaritet i Stockholm har följande att rapportera:
Vi deltog i manifestationen i Stockholm med ett flygblad som delades ut ganska massivt. Ett flygblad som tar upp stödet till motståndskampen. Fyra mycket vackra irakiska flaggor bar vi med oss i demonstrationen. Sydda och målade av våra irakiska kamrater. Dessutom sålde vi massor av rockmärken. Jag hoppas att fler går med i IrakSolidaritet. Vi behöver ett enhetsfrontarbete för Iraks folk.

Kontakt: info@IrakSolidaritet.se

_____________________________

Umeå

Av Camilla Ingman-Fulton

Uppemot 250 personer i demonstrationståget.
Slagorden skanderade i princip hela vägen till torget. "USA ut ur Irak", "Stöd irakiernas motståndskamp", "Med eller utan FN-stöd - ockupation är terror och död", skreks mest. "Ockupera ej Irak - USA åk tillbak'", "Inga svenska kanoner - till masslakt av miljoner" inte lika ofta. Lite av "Bush - mördare" och "Leve, leve Fallujah" hördes också några enstaka gånger. 

Fyra talare på torget med lite olika stuk och innehåll. En ung svensk-kurd-irakiska läste en dikt om Irak. De andra tre var Jonas Sjöstedt, Jan Hägglund (sitter i kommunfullmäktige för RS) och Erik Pettersson från Kommunistiska Partiet. Den sistnämnda hade enligt min
mening och även många andra det bästa talet. (En del tyckte förstås att Sjöstedt var "bäst".)

Själv la jag in lite om motståndskampen och krigsveteranernas betydelse för motståndet inne i USA, i min presentation av torgmötet och nätverket.

Som vanligt och helt enligt förväntan så lyste lokalmedierna med sin frånvaro. Enda undantaget var en reporter från liberala VK som kom till torget. Men jag såg inte till nån fotograf med henne, så det blir nog en liten liten notis.

Tyvärr blev det ingen filmvisning. Amazon som skulle leverera filmen mellan den 1:a och 14:e mars kunde inte ens hålla sig inom den långa utlovade leveranstiden, filmen har inte kommit än. Nå, vi ska försöka visa den under Socialistiskt Forum i mitten av april, eller någon annan gång.

Nätverket har enbart 15 rockmärken kvar (av 70), de gick åt som smör i det strålande vädret. Kommunistiska Partiet sålde också en del av sina (de hade beställt 30).
Jag sålde 8 nr av FiB. Det gjorde jag vid demonstrationssamlingen, innan tåget gick iväg. Eftersom jag var presentatör på torgmötet så kunde jag inte sälja mer.

_____________________________

150 i demonstrationen och betydligt fler på mötet i Uppsala

Av Knut Lindelöf

Kjell Eriksson

Kjell Erilsson var huvudtalare i Uppsala. Han betonade att det finns ett andra USA och att detta andra USA idag protesterar mer än vi gör här. Han läste ett stycke ur Michael Moors bok "Brev från en krigszon", som väl illustrerade det det protesterande USA. Någon antiameriakanism sysslar vi inte med klka lite som vi är antisvenska för att vi kritiserar Persson m. fl.

Gabor Tiroler från Kommunistiska partiet (f d KPML(r)) betonade krigets ofantliga miljöförstöring.

FiB:s rockmärke såldes i stor mängd. Vi delade ut vårt flygblad och sålde 6 tidningar. Solen värmde, men det var bitande kallt i snålblåsten.

_____________________________

Minst 50 i Östersund

I Östersund var det 50 personer som demonstrerade och ytterligare fler lyssnade på talen efter demonstrationen på Stortorget. Lokala talare från Nätverket framförde sitt stöd till motståndskampen; Kick Leijnse för Nätverket för Global Fred och Demokrati och PG Bengtsson talade för Kommunistiska Partiet (tidigare KPMLr).

Arr: Nätverket för Global Fred och Demokrati Östersund

Kick Leijnse, PG BengtssonPublicerad på www.fib.se 2005-04-03

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.

« Tillbaka
  GUSTAFSSONS ALFABET M
  GUSTAFSSONS ALFABET L
  GUSTAFSSONS ALFABET K
  GUSTAFSSONS ALFABET J
  GUSTAFSSONS ALFABET I
  GUSTAFSSONS ALFABET H
  GUSTAFSSONS ALFABET G
  GUSTAFSSONS ALFABET F
  GUSTAFSSONS ALFABET E
  Ett tillfälle förlorat? RAMZY BAROUD
  GUSTAFSSONS ALFABET D
  Fobier, depressioner och annat mentalt elände
  Moralvänsterns moraliska kollaps
  GUSTAFSSONS ALFABET C
  FREDSMAMMANS AVSKED
  Ring BRIS! De finns just för dig!
  Har Sverige godtagit USA som världspolis?
  Chomsky i UNT
  Chomsky Holmberg
  Belgisk blå på krogen
  Mikael Nyberg och vänsterns haveri
  Marit har mest meriter
  Mot NFR i Göteborg
  Härbärget vid Pont Sully
  Bör majoren bli general?
  GUSTAFSSONS ALFABET A
  GUSTAFSSONS ALFABET B
  Håkan Gustafsson
  Varför har Sveriges stämma i världen tystnat?
  Köttkonsumtionen, miljön och imperialismen
  Maten, imperialismen och Irefalks idealism
  Vad kan vi lära av Virginia Tech?
  Det islamistiska hotet mot Europa – i siffror
  En mallig och dryg mediaskälm
  Nu ska pigan dammas av
  Thage tiger inte
  Vems är ansvaret att formulera en rättvis fred?
  Falska folkpartister inför rätta
  Sionister använder lögner i sin kamp
  Till frågan om ockupantideologi
  Hunden har i alla fall fått mat
  Matdebatt
  På tal om identiteter
  Människnas naturliga föda
  Speciesism och kvasivetenskap
  Kost och folksjukdomar.
  Ovetenskapliga argument från en Atkins-lobbyist
  Tal av Dr Sheikh Muhammed Bashar Al-Faydi
  Ät kotletten...
  Fyra tv-timmar med Göran Persson
  Stefan Lindgrens seminarietal
  En annan värld är möjlig! låt oss bygga den tillsammans!
  Slutresolution från den internationella konferensen i Chianciano Terme, Italien, 24-25 mars 2007
  ABF svarar om Atzmon
  Atzmons svar på SDS
  Gilad Atzmon – Från skuld till ansvar
  Eva Myrdal svarar Jesper Svartvik
  Skippa kotletten!
  Konferensen i Stockholm som väckt sånt uppseende
  När ska vi vakna i Sverige?
  Svenskar polisanmäls för krigsförbrytelser
  Nyskapande humanist?
  Allvarligt talat
  LKAB styr Kirunaflytten
  Skakande läsning om ondskans innersta natur
  Nicolaus Lundius – en samisk 1600-talsintellektuell
  Parner om Speer
  Är Mikael Nyberg en antisemitisk marxist?
  Att läsa Shamir som fan läser Bibeln
  November - Januari
  Hälsningar från Småländska höglandet
  Kim Salomon badade aldrig i Verkeån
  En utväg - för USA, inte för Irak
  Montagu mot Balfour
  Nu skall FiB/K synas
  Om Blommor i Galiléen
  1700-talets mest hatade kvinna
  Ett ideal som inte går att förverkliga
  Om vilda västern och Mellanöstern
  Debattinlägg till tidningen Palestina nu
  Två ojämlika eller en jämlik stat
  Till massakern i Deir Yassin
  Att vinna ett land men förlora sin själ
  Israels invasion av Libanon sommaren 1982
  Parner Stevenson
  Elinder
  Krigsmotstånd eller krigskritik?
  Lärare nöts ner till förtidspension
  Kommentar Stålhammer
  Presstödet - ett bedrägeri med statliga medel
  En kommentar till fibbare
  Annonsprislista
  Om gängse felläsning
  Konfrontation till varje pris
  Var finns folkrättsexperterna i debatten?
  Ett folk försvarar sitt land
  Glimtar från Venezuela
  Irakmöte
  Bomb IRAQ!
  Skriftställning maj 2006
  Sophie Scholls sista dagar
  modersmjölksersättning
  Fattigdomen avgörande för kvinnors ohälsa
  Myrdal svarar Fröberg Idling
  Pol Pot kommentar med svar
  Idioti eller fobi?
  Mohammedbilderna
  Ni är de sista att tala om
  Appell för Iraks akademiker
  Uppropet för undertecknande
  J. A. Selander vågade när andra förblev tysta
  Israellobbyn och sanningen
  KP-tal
  Om kriget kommer
  Afghanistantal Erik Wijk
  Helén Östberg
  Svensk trupp bidrar inte till fred i Afghanistan!
  Krigsmakten
  Prenumerantkampanj hösten 05
  Hur länge ska svensk media
  Namnbricka
  1 maj
  Omar om Runar
  Total rättslöshet
  Irakierna trakasseras av USA-soldater, till och med de nyvalda parlamentsledamöterna
  Svastikor
  Zimbabwe på väg mot...
  Försvara den svenska militära neutraliteten
  Journalister berättar om USA:s dödande i Falluja
  Kärlek & Somalia
  Det är bara vänstern som kan rädda liberalerna
  Demonstrationsrapporter 19 mars 2005
  Censur och imperiet
  Om preventiv rättvisa
  Får man behandla artiklar hur man vill när man översätter?
  2CV
  Extraordinärt överlämnande
  Strindberg
  Nordkorea har tillverkat kärnvapen
  Varför angrips familjen?
  Religiösa ledare ogiltigförklarar val
  Visst hymlar Bush, men ... svar till JM
  För hus och härd, svar till O Kleberg
  Motverka USA:s anspråk på ensamdominans
  Det andra valfiaskot och den pinsamma tystnaden
  Protestera mot pensionärsmaten
  Utan välfärd ingen demokrati
  Stora män lever länge
  Igår, idag, imorgon ...
  Julhälsnings från HJ
  Kalkonriket
  Att debattera med en nykonservativ
  Chockerande nonchalans av statsministern
  Norrland ska bli övningsområde för NATO
Rapporter, notiser
Adresser, tel, pg-nr, m.m.
Föreningsnotiser
Dokument
Lokalavdelningar

Föreningen äger och styr tidningen (och hemsidan). Bli medlem och var med och styr. Vi har riktig föreningsdemokrati med riksstämma varje år. Vi har lokalavdelningar på flera orter. Medlemskap kostar 200 kr per år.
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se