Till startsidan
 
 
Skriv ditt sökord i fältet nedan.
  
  Hem     För en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Första maj 2005 skildras och diskuteras på fibforum
(redigerat sammandrag)

Fibbare på Järntorget i GöteborgI strålande sol genomförde FiB-avdelningen i Göteborg en två-timmars propagandaaktion med tidningsförsäljning, flygbladsutdelning och försäljning av USA ut ur Irak-märken. En banderoll "USA ut ur Irak" inramade. Vi sålde tjugotalet märken och det blev bra diskussioner på Järntorget, där för alla första maj tågen i år startade, skriver Kjell Martinsson.

KirunaUtmärkt skidföre och liksom Göteborg strålande sol hade Kiruna. Dagen inleddes med en demonstration ledd av Kommunal, TCO, Saco med en lång rad andra fackföreningar mot lokala försämringar i människors arbetsvillkor, särskilt hotet mot den i Kiruna i tjugofem års tid tillämpade sextimmarsdagen för hemsamariter. Demonstrationen var för att vara år 2005 stor. Vänsterpartiet bjöd på varm korv på sitt möte, Kirunapartiet (med Törnman) på hamburgare och socialdemokraterna på helstekt ren. (s) och Kirunapartiet var emot demonstrationens krav och hade påtagligt högre medelålder än (v). Med tiden vandrade folk från demonstration till matkö efter matkö efter stigande matkvalitet, så att socialdemokraterna till sist samlade nästan lika många som demonstrationen. Så rapporterar Björn Forseth och hade dragit på sig en trettio år gammal armbindel från tiden då Vietnam befriades och med den gula stjärnan på ärmen och vegakeps på skallen såldes för första gången sedan Ura-kaipa FiB/K på Kirunas gator. Fem exemplar.

Hans-Olof Öberg berättar att Blekingefibbarna åkte till Karlshamn för att sälja tidningar och märken. Trots fint vädret, eller kanske just därför (+15 i skuggan och sol) var staden rätt tom på folk. KP:s (r-arnas) torgmöte var främsta målet för aktionen. LO/SAP:s demonstration med fanborg lika stor som övriga tåget lockade sammanlagt 30 personer. Fyra tidningar på torgmötet och nio på den efterföljande sammankomsten.

De som såg på riksnyheterna i TV 1 maj må vara förlåtna om de tror att Margot Wallström drog en gigantisk folkmassa till demonstration i Umeå. Det var säkert hennes förtjänst att tåget var mer än dubbelt så stort som för två år sedan, men den största delen av folkmassan på (ca 2000) kom lockades av Plura som stod för underhållningen. ”Enad Vänster” var även i år störst (400), Vänstern (300) hade som vanligt eget tåg - i år ovanligt stort. Här fanns Iraknätverkets båda fina banderoller och vid torgmötet så stod vi med "Stöd irakiernas motståndskamp" och bidrog till inramningen av trappan vid talarstolen. Men Irak nämndes inte i talen. En fånig paroll fanns i tåget: "Ockupera ej Irak, USA åk tillbak". Dubbelsuck! utbrister rapportören Camilla Ingman-Fulton och avslutar: När publiken skiftade från ”Enad Vänster” till sossar steg medelåldern Poff! från ungdomlighet till pensionärsmöte.

Första Maj i Stockholm skildras av Gunnar Thorell på följande vis: ”Första maj genomgår nu en generationsuppdelning. I Humlegården samlas SAP:s vördade geronter i alltmer glesnande led för att så småningom linka ner till Norra Latin och Norra Bantorget. Applåderna var matta, det handla om att ta en fika och göra sin plikt. Vid T-Centralen fanns en annan äldre liten flock; Röd Front. Talaren bröt på Göteborska och talade under stalinismens fanor.

På Medborgarplatsen fanns Vänsterpartiet, Rättvisepartiet Socialisterna, feminister m.fl, kanske ett par tusen mest unga personer. Det var sambarytmer, ghananesiska trumrytmer, blåsorkester. 

Vid femtiden passerade jag Söder. Då kom ett jättelikt oordnat tåg med anarkister och "reclaimare". Det måste ha varit uppåt två tusen - uppvaktade av Stockholms samtliga polisbilar och helikoptrar ovanför. Det var "Peppbrigade" som ordnat det hela.

Det verkar ske en förskjutning i alla vänstergrupper mot frihetliga tänkesätt. Socialismens chans är att manifestera sig genom en karnevalisk rörelse, kärlekslära - inte genom att gå i marschtakt och ropa "krossa kapitalet". De gamla partierna hänger kvar i disciplinära former - men samba och love-ins fungerar helt enkelt bättre mot den rika klickens och deras Nekropolis. "Rocka röven av högern".

Och Hans-Olof Öberg replikerar: Särskilt uppmuntrande är det inte att läsa Gunnar T:s rapport från Stockholm. Det är ju en allvarlig situation han beskriver i Stockholm. Medan sossarna dör ut, KP minskar i antal, vänsterpartister, trotskister och feminister karnevalar och anarkisterna "rockar röven av högern", så träder Reinfelt fram som den nye "arbetarledaren". Förhoppningsvis är bilden något överdriven.

Daniel Cederqvist tillägger: I allmänhet har det varit så att vänstertåget har varit större än LO-tåget de senaste åren (i Stockholm, alltså). Vad som var allvarligt med vänstertåget var Irakfrågan. Få banderoller på temat "USA ut ur Irak". Dessutom talade en företrädare för kurdiska riksförbundet som talade om demokratin i irakiska Kurdistan skriver Daniel Cederqvist.

Jan frykholm meddelar att han sålde fem tidningar vid LO-tåget i Humlegården. Flera unga köpte. Han delade också ut 100 av FiB:s Irakflygblad där. Bra stämning meddelar han, och han träffade bara en som var för ockupanterna. Hur många tidningar som sammantaget såldes i centrala Stockholm är oklart.

Kenneth Lundgren meddelar att sex Ö-viksfibbare sålde 5 tidningar och 15 "USA ut ur Irak"-märken vid LO/SAP-tåget, och delade vi ur 150 egenproducerade flygblad om varför USA startat Irakkriget, allt i soligt vårvädrer. Vänsterpartiet Vänsterpartiet syntes inte till detta år. De sex Ö-viksfibbarna traskade med i LO-SAP-tåget med banderollen "USA ut ur Irak", och skanderade med jämna mellanrum samma sak. Cirka 250 deltog i demonstrationen. Nästa gång blir det aktion utanför McDonalds i Örnsköldsvik.

I Uppsalas vänstertåg  var några ute och sålde tidningar och märken, kanske tio tidningar gick åt (osäker siffra i dagsläget). Sköld-Peter Matthis knöt i sitt tal ihop Irak och Vietnam på ett utmärkt sätt.

Bilden av första maj skiftar. Vart är förstamajtågen på väg? Bra att FiB säljs och att vi funderar på nästa år. Är det kanske dags för något slags enhetståg under parollen USA ut ur Irak?Publicerad på www.fib.se 2005-06-09

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.

« Tillbaka
  GUSTAFSSONS ALFABET M
  GUSTAFSSONS ALFABET L
  GUSTAFSSONS ALFABET K
  GUSTAFSSONS ALFABET J
  GUSTAFSSONS ALFABET I
  GUSTAFSSONS ALFABET H
  GUSTAFSSONS ALFABET G
  GUSTAFSSONS ALFABET F
  GUSTAFSSONS ALFABET E
  Ett tillfälle förlorat? RAMZY BAROUD
  GUSTAFSSONS ALFABET D
  Fobier, depressioner och annat mentalt elände
  Moralvänsterns moraliska kollaps
  GUSTAFSSONS ALFABET C
  FREDSMAMMANS AVSKED
  Ring BRIS! De finns just för dig!
  Har Sverige godtagit USA som världspolis?
  Chomsky i UNT
  Chomsky Holmberg
  Belgisk blå på krogen
  Mikael Nyberg och vänsterns haveri
  Marit har mest meriter
  Mot NFR i Göteborg
  Härbärget vid Pont Sully
  Bör majoren bli general?
  GUSTAFSSONS ALFABET A
  GUSTAFSSONS ALFABET B
  Håkan Gustafsson
  Varför har Sveriges stämma i världen tystnat?
  Köttkonsumtionen, miljön och imperialismen
  Maten, imperialismen och Irefalks idealism
  Vad kan vi lära av Virginia Tech?
  Det islamistiska hotet mot Europa – i siffror
  En mallig och dryg mediaskälm
  Nu ska pigan dammas av
  Thage tiger inte
  Vems är ansvaret att formulera en rättvis fred?
  Falska folkpartister inför rätta
  Sionister använder lögner i sin kamp
  Till frågan om ockupantideologi
  Hunden har i alla fall fått mat
  Matdebatt
  På tal om identiteter
  Människnas naturliga föda
  Speciesism och kvasivetenskap
  Kost och folksjukdomar.
  Ovetenskapliga argument från en Atkins-lobbyist
  Tal av Dr Sheikh Muhammed Bashar Al-Faydi
  Ät kotletten...
  Fyra tv-timmar med Göran Persson
  Stefan Lindgrens seminarietal
  En annan värld är möjlig! låt oss bygga den tillsammans!
  Slutresolution från den internationella konferensen i Chianciano Terme, Italien, 24-25 mars 2007
  ABF svarar om Atzmon
  Atzmons svar på SDS
  Gilad Atzmon – Från skuld till ansvar
  Eva Myrdal svarar Jesper Svartvik
  Skippa kotletten!
  Konferensen i Stockholm som väckt sånt uppseende
  När ska vi vakna i Sverige?
  Svenskar polisanmäls för krigsförbrytelser
  Nyskapande humanist?
  Allvarligt talat
  LKAB styr Kirunaflytten
  Skakande läsning om ondskans innersta natur
  Nicolaus Lundius – en samisk 1600-talsintellektuell
  Parner om Speer
  Är Mikael Nyberg en antisemitisk marxist?
  Att läsa Shamir som fan läser Bibeln
  November - Januari
  Hälsningar från Småländska höglandet
  Kim Salomon badade aldrig i Verkeån
  En utväg - för USA, inte för Irak
  Montagu mot Balfour
  Nu skall FiB/K synas
  Om Blommor i Galiléen
  1700-talets mest hatade kvinna
  Ett ideal som inte går att förverkliga
  Om vilda västern och Mellanöstern
  Debattinlägg till tidningen Palestina nu
  Två ojämlika eller en jämlik stat
  Till massakern i Deir Yassin
  Att vinna ett land men förlora sin själ
  Israels invasion av Libanon sommaren 1982
  Parner Stevenson
  Elinder
  Krigsmotstånd eller krigskritik?
  Lärare nöts ner till förtidspension
  Kommentar Stålhammer
  Presstödet - ett bedrägeri med statliga medel
  En kommentar till fibbare
  Annonsprislista
  Om gängse felläsning
  Konfrontation till varje pris
  Var finns folkrättsexperterna i debatten?
  Ett folk försvarar sitt land
  Glimtar från Venezuela
  Irakmöte
  Bomb IRAQ!
  Skriftställning maj 2006
  Sophie Scholls sista dagar
  modersmjölksersättning
  Fattigdomen avgörande för kvinnors ohälsa
  Myrdal svarar Fröberg Idling
  Pol Pot kommentar med svar
  Idioti eller fobi?
  Mohammedbilderna
  Ni är de sista att tala om
  Appell för Iraks akademiker
  Uppropet för undertecknande
  J. A. Selander vågade när andra förblev tysta
  Israellobbyn och sanningen
  KP-tal
  Om kriget kommer
  Afghanistantal Erik Wijk
  Helén Östberg
  Svensk trupp bidrar inte till fred i Afghanistan!
  Krigsmakten
  Prenumerantkampanj hösten 05
  Hur länge ska svensk media
  Namnbricka
  1 maj
  Omar om Runar
  Total rättslöshet
  Irakierna trakasseras av USA-soldater, till och med de nyvalda parlamentsledamöterna
  Svastikor
  Zimbabwe på väg mot...
  Försvara den svenska militära neutraliteten
  Journalister berättar om USA:s dödande i Falluja
  Kärlek & Somalia
  Det är bara vänstern som kan rädda liberalerna
  Demonstrationsrapporter 19 mars 2005
  Censur och imperiet
  Om preventiv rättvisa
  Får man behandla artiklar hur man vill när man översätter?
  2CV
  Extraordinärt överlämnande
  Strindberg
  Nordkorea har tillverkat kärnvapen
  Varför angrips familjen?
  Religiösa ledare ogiltigförklarar val
  Visst hymlar Bush, men ... svar till JM
  För hus och härd, svar till O Kleberg
  Motverka USA:s anspråk på ensamdominans
  Det andra valfiaskot och den pinsamma tystnaden
  Protestera mot pensionärsmaten
  Utan välfärd ingen demokrati
  Stora män lever länge
  Igår, idag, imorgon ...
  Julhälsnings från HJ
  Kalkonriket
  Att debattera med en nykonservativ
  Chockerande nonchalans av statsministern
  Norrland ska bli övningsområde för NATO  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se