Till startsidan
 
 
Skriv ditt skord i fltet nedan.
  
  Hem     Fr en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Imperiets sista strid?

Av KJELL MARTINSSON

Alla mänskliga varelser som försökt skapa världsomfattande imperier har lidit nederlag. Djingis-Chan. Alexander den store. Eller ta Napoleon och Adolf Hitler. Listan kunde göras längre. Dessa män har det gemensamt att de misslyckades med sina syften att skapa riken som skulle slå världen med häpnad. 

Vi kan ha olika uppfattningar om vad som drev dessa herrar. Antagligen skulle många av oss komma fram till att de hade maktambitioner.
    Historiker från skilda ideologiska läger har gjort olika beskrivningar och angett olika orsaker till vad som skett. Vad man dock varit överens om är att otroligt många har dödats. Och dessutom i onödan.
    Efter första världskriget skapades 1919 Nationernas förbund (NF) i fast förvissning om att en sådan dårskap som krig absolut inte får upprepas. NF skulle förhindra nya storkrig, där dessutom antalet civila offer hela tiden haft en tendens att öka. Idégivaren till Nationernas förbund var USA:s dåvarande president Woodrow Wilson. Men han fick aldrig med sig USA i förbundet. 1933 gick Tyskland och Japan ur NF. 1937 var det Italiens tur. 1934 hade Sovjet gått med. Vilka signaler gav det till omvärlden om vilka som var för krig? Tyvärr havererade NF - gemenligen kallat imperialisternas international eller t o m Kanonernas förbund - och avvecklades 1946.
    Mänskligheten gick in i Andra världskriget - ytterligare ett misslyckande. Parollen efter Första världskriget "Aldrig mera krig" blev åter aktuell. Förenta Nationernas stadga trädde i kraft 24 oktober 1945. Syftet är att upprätthålla internationell fred och säkerhet, främja vänskapliga förbindelser, lösa mellanfolkliga problem m.m. Och medlemmar kan alla fredsälskande stater bli - under förutsättning att de åtar sig de förpliktelser som stadgan ställer.
    Idag finns bara en supermakt; USA. Det innebär att de andra länderna med stormaktsambitioner - ibland samlade i den s.k. G8-gruppen (Canada, Frankrike, Italien, Japan, Ryssland, Storbritannien och Tyskland) i viss mening måste underordna sig USA. Är det bra för världen? Bärgar det för fred och säkerhet?
    Är USA:s ledande politiker George W Bush väsensskild från de ledare som uppräknades i början av artikeln?

Historien
Om vi tittar på vilket sätt som USA uppträtt på världsarenan sedan slutet av 1700-talet finns en del övrigt att önska. Eller hur skall vi värdera att USA redan 1798-1800 bedrev sjökrig utan krigsförklaring mot Frankrike? Tittar vi sedan på artonhundratalet finns dryga hundratalet tillfällen belagda då USA använt väpnade styrkor utomlands.
    Ibland genom att förklara krig, ibland inte.
    I början av 1900-talet fanns en ständig styrka stationerad i Peking vid det s.k. boxarupproret, som var ett nationellt kinesiskt folkligt uppror mot dåtidens imperialistiska härjningar från väst. USA:s styrka avvecklas 1934. Och under 1900-talet fram till andra världskriget ingriper USA vid ytterligare drygt sextiotalet tillfällen militärt. Det handlar alltifrån skydd av egna medborgare till landstigningar och t.ex. deltagande i första världskriget 1917-18.

Världspolis
Men det är först i och med deltagandet i andra världskriget rollen som världspolis växer fram på allvar. Stjärnbaneret dyker upp på allt fler platser runt om i världen. Det handlar om militärbaser (makt) och ekonomiska intressen (pengar). Dessutom blir ingripande alltmer fräcka. Om det finns en legitim regim som USA inte gillar tar man sig friheten att störta denna. Kända och väl dokumenterade sådana händelser finns i bl.a. Guatemala 1954. Presidenten Jacobo Árbenz störtades i en CIA-kupp, när USA:s marina styrkor blockerade kusten. Guatemalas regim hade utmanat jätten i norr och erbjudit ersättning för de nationaliseringar som gjordes av mark - till det värde som bolaget United Fruit uppgett i sina skattedeklarationer ca 0, 5 miljoner dollar. United Fruit krävde 16 miljoner dollar!
    Ingen i hela världen ingrep till Jacobo Árbenz försvar. Han tvingades i landsflykt till Mexico. Hans brott var rättvisa åt folket i Guatemala.

Vietnamkriget
Början till Vietnamkriget kan faktiskt härledas till tiden under USA:s president John F Kennedys tid. I praktiken en fortsättning på planerna man haft sedan Koreakrigets i början på 1950-talet. Men det dröjde till slutet av sextiotalet och början av sjuttiotalet innan det kriget blev fullskaligt med höghöjdsbombningar, massiv kemikalieanvändning (Agent Orange) och terrorbombningar mot civilbefolkningen i Kambodja, Laos och Vietnam.
    Trots en enorm insats förlorade USA kriget 1975. Uppemot 60 000 amerikanska soldater stupade i Vietnam - lika många soldater begick självmord efter hemkomsten, p g a olika brister i rehabiliteringen. Ett otal amerikaner blev dessutom skadade och många invalidiserade i kriget. Siffror på vietnamesiska förlusterna varierar, en del källor uppger den ohyggliga siffran 3 miljoner människor.
    Orsaken till kriget? Den s.k. dominoteorin har förts fram. Faller ett land för kommunismen, ja då faller även andra som brickor. Teorin om angrepp p g a påstådda massförstörelsevapen var ännu inte uppfunnen.
    Idag förfogar USA över 700 militärbaser runt om i världen. Officiellt för att hålla ordning - världspolisen!
    Övervakning av datortrafik och därmed våra tankar - sker via det datorkontrollerande Echelon. Men syftet med allt detta kan lika gärna handla om det som våra vänner i ingressen ägnade sig åt - ett försök att skapa världsherravälde.
    Det land som idag klavbinder USA från att angripa andra länder är Irak. Till otroliga kostnader håller USA runt 150 000 soldater i tjänst - USA:s Försvarsdepartements uppgifter. Inget ekonomiskt utbyte har kunnat hämtas hem från Irak. Några gamla skatter och museiföremål. Traditionellt stöldgods, alltså. Från Västerlandets vagga denna gång. Den hett eftertraktade oljan flödar inte i Irak. Produktionen saboteras.
    I princip inga intäkter för USA, således. Om vi inte räknar med förstörelse av krigsmateriel, vilket förbättrar konjunkturen hemmavid - hjulen snurrar i produktionen. Även för klientstater typ Sverige kan upprätthålla krigsmaterielindustrin på en hög och profitgivande nivå.
    Samtidigt underlättar situation i Irak för andra länder att undgå angrepp. Jag tänker på länder som idag utmanar USA på främst ett moraliskt plan. Venezuela är ett exempel. Iran ett annat. Nordkorea ett tredje. D v s länder som satts upp på Washingtons lista över länder vilka betraktas som fiender, eftersom de inte dansar efter USA:s pipa.
    Inget land som har som målsättning att nå världsherravälde har lyckats. I USA sjunker nu G W Bushs popularitetssiffror drastiskt. Anti-krigsrörelsen stärks. Det finns tendenser till upplösning i armén. Bundsförvanten Japan meddelade nyligen sitt utträde från Irakkriget.
    Tillväxtindustrin i USA minskar i takt med utflyttning av produktionen till låglöneländer. Notera naturkatastrofen och det efterföljande nästan obefintliga samhällsarbetet efter översvämningarna i Louisiana.
    Statsfinansiellt brottas man med gigantiska - även historiskt sett - underskott i budgeten. Irakkriget kostar runt åtta miljarder dollar i månaden! Det pågår år efter år, trots att presidenten formellt avslutade det våren 2001!
    Inte heller Afghanistankriget är gratis! Och Israel får tre miljarder dollar om året till sin krigsmaskin.
    Dock finns i USA High-tech med bl.a. datortillverkning, krigsmaterielindustri, bil- och livsmedelsproduktion, vilket fortfarande genererar pengar till statskassan. Men hur länge?
    I USA är man extremt beroende av lågt bensinpris, då samhället är uppbyggt kring frihetssymbolen bilen. Varuleveranser och persontransporter sker dygnet runt med stora och små fordon.
    Oljeproducerande länder överger dollarn och handlar i Euro istället. Styrningen av oljepriset tenderar därmed att hamna utanför USA:s kontroll. I takt med höjningen av oljepriset kan problemen och förfallet accelerera snabbt. Kommer vi inom överskådlig framtid att få se ännu en jätte falla ihop?
    Denna gång kan det bli i tv. Kanske t o m i direktsändning.Publicerad p www.fib.se 2006-08-28

Prenumerera p tidningen.

Fr allt material inom FiB/K:s ntutgva gller upphovsrttslagen.

« Tillbaka
  Br Sverige erknna folkmordet?
  Hjlp barnen p Haiti!
  To shoot an elephant
  Protestera mot kade insatser i Afghanistan
  Israel nekar lkare tillstnd att delta i konferens i Gaza
  Valet av Ahtisaari - en skandal
  Vad fr vi sga om Kurdistan?
  TERRORISTJAKTEN och RTTSSKERHETEN
  Sverige - det nya DDR
  Condoleezza Rice is a War Criminal
  Svensk vapenexport
  Nya numret
  Akademiker mot statlig kampanjhistoria
  Justerad FRA-lag kan rstas igenom ikvll!
  Satirarkivet
  Nu gller det Kosovo
  Ls IB-materialet i original
  Den havererade skolpolitiken
  Lambertz vill skrota TF
  Debatt om ktenskapet
  Oljeintressen militrregimens
  Vsterlndska medier frvrnger islambilden
  Jugoslavienkrigen r inte slut
  Stoppa utvisningarna till Afghanistan!
  Vstbodaskolan i graven! (demokratin ocks )
  Vad gr dom med Kambodja?
  Och vad hnde med Tobinskatten?
  Irak, Palestina och Afghanisatan r samma ockupation
  CIA om Kina, Indien och EU?
  Miljpartiet svnger om svenska trupper i Afghanista
  Nu kommer uppropet mot svensk trupp i Afghanistan
  Angreppen p kollektivavtalen
  Avtalet i Mecka
  Imperialistiska klimatfrndringar
  Ska vi dma Hitler efter vsterlandet eller vsterlandet efter Hitler?
  FiB satsar p satirbilder
  SR och SVT vill vara makten till lags
  Framtiden mrknar p Hornet
  A-kassan
  Ellsbergmte
  verilad rfil efter pistolhot skl fr avsked
  Slow Food, julmatens rtter och traditioner
  Hll tassarna borta frn tryckfrihetsfrordningen!
  FiB svarar Malm
  Sionismen r judisk nationalsocialism
  Svenska hjlparbetare brutalt attackerade av israeliska bosttare
  Hur kritisera Ryssland?
  Ngra rd till en utrikesminister frn Sverker strm
  Carl Bildt farligare n sina brudar!
  Tycker du att magdans r ett turkiskt nje?
  Back to basics!
  Grattis Fredrik!
  En annan Annan?
  Imperiets sista strid?
  r man antisemit om man frsvarar de palestinska flyktingarnas rtt att tervnda?
  Var och en som har, t honom skall varda givet
  11:e september ifrgasatt
  Konspirationer finns det gott om
  Lars Drake vs. Cecilia Wikstrm
  Valets icke- frgor
  Lraktiga ungliberaler
  Folkpartiet
  Besviken p Junilistan
  Var gr grnsen fr Israel?
  Pudelns krna
  Istllet fr B-52:ors bombmattor ver Gaza
  ppet brev TV4 Nyheterna och Rolf Porseryd
  Avskaffa skolans vrdegrund
  Kulturfront gav ut boken Kampuchea mellan tv krig
  JO-anmlan
  Malmkonferensen
  Manipulerade av Pol Pots leende
  En bjrntjnst gr ju ingen glad
  Pressmeddelande
  Svenskar och amerikaner under gemensamt befl i Afghanistan
  Den dr natten nr Olof Palme skts
  Fgelinfluensan har drabbat medierna
  M a a nidbilder av profeten Muhammed och yttrandefriheten
  FiB:s Mohamedteckning
  Sverige r med i Nato
  Upprop mot terroristlagarna
  Svenska r inte lagstadgat majoritetsprk
  Frste stupade svensken i USA:s krig
  KAN DET BLI VRRE?
  Hv bannlysningen av Ahmed Yusuf!
  Pinter har talat
  USA erknner anvndning av fosforvapen, men ...
  Nr tnker den svenska regeringen protestera mot USA:s anvndning av frbjudna vapen i Irak?
  Det r Bush som r terroristen
  Sukralos
  Stora journalistpriset till cynikern Skugge
  Ngra sanningens ord
  Drevet mot Pinter gr vidare
  Mutsnacket r en cover-up fr stlden av hela Irak
  Krigsprotester
  UNT om Pinter
  Tal av Harold Pinter
  Fredsmamman arresterad
  Bokmssan 2005
  SYMBOL FR TORTYREN I ABU GHRAIB
  r den italienska rttsapparaten mer oberoende n den svenska?
  Jan Myrdal skriver ppet brev
  Nej i Frankrike
  Sm och stora nyheter 2
  Stora och sm nyheter
  Norrland ska bli vningsomrde fr NATO
  Motstndet berttigat
  Detta r den sista intervjun med mannen som inte fick intervjuas
  Vnstern och den vite mannens brda
  DN tappar ansiktet
  FiB p bokmssan
  Vi borde alla f rsta i USA:s presidentval
  Professorns dmjuka svartmlning
  Jakubowski kackar i eget bo
  Militanta ideologer styr USA
  Krens bsta kvinna ...
  Forum fr diskussioner om samtiden; Bokmssan 2004
  Hur mnga barn har du ddat idag, Bush?
  Riggad debatt om sjukskrivningar
  Villkorat medborgarskap?
  Hemlig specialstyrka frn USA avvisade egyptier
  Sprickan i Ordfronts bestr
  Frbjuder vi lgner frlorar sanningen
  Vem betalar kalaset?
  Coltan
  DN ger mobben handen 11 augusti
  Mooretal
  Vetenskapsman vgrar delta i konferens i USA
  S krossas en kultur
  Till Ordfronts frlagschef
  'Henke' och Zlatan folkets hjltar
  Europas folk r Europafiender
  Nu har vi ftt ett rtt svar
  Efter plugget...
  Iraks frihet och Norges. Eller det styrande intresset
  Nationaldagen 6 juni
  Har Guillou fel om Gestilren?
  Narcoticosaurus Politicus - den utdda dinosaurien
  'FN och Brahimi r ingenting annat n USA:s politiska agenter'
  Rtten att f framfra dumheter
  En helig ko ska slaktas
  ... and stripes
  Utarmat uran Skammens metall
  Terrorns regler
  En gngbar klassiker
  Krv frihet nu, Gran Persson!
  Brev till Gertrud strm
  Allting r relativt. Eller. Vi mste vara tacksamma fr G W Bush
  Front? Visst!
  Historisk front
  Mot den styrda okunnigheten
  Vra sinnens mur
  Sverige talar med kluven tunga
  Kriget mot terrorn kan vinnas enkelt
  'Vi tnker befria Irak och Palestina'
  Vad menas med demokrati?
  ... och den frtalade arbetarklassen
  CNN lyckats filma bombexplosionen i Karbala?
  Hedemoras ledande v-politiker avgr
  Svensk ambassadr till Irak
  Ett upptriktat tack
  Ja till folkstyre. Nej till EU-parlamentet.
  Visst r kiplingepigonerna intressanta!
  Palestinier r ocks mnniskor
  USA-planer p ett uppdelat Irak fr kad kontroll
  Inget avsljande!
  Vilket gng, Persson!
  r du en av de utvalda kalkonerna?
  Demonisering driver vldet
  OM ...
  Vad de inte vill att du skall veta
  Tro inte fr mycket p FN!
  Ur nusvensk ordlista
  Katastrof fr skolan
  Kvinnornas krav mts av mordhot
  En mur skapar bara fler problem
  Drick med Dickens i jul!
  Tillvxt fr hela folket
  Grna fredsstyrka men inte under USA
  Saddam Hussein bakom galler
  Tv stater eller en gemensam?
  Om ockupationsvnster
  Vi vgrar demonisera
  En grundlag som kan ena landet
  Ni sviker vrlden, frfattare!
  Det r bara att huka och hoppas p glmskan
  Mrklig jurdik i Haag
  Tlje Tokar fixar akuten
  Inte en man till USA:s krig
  Allt gr igen
  Muslimer demoniseras precis som judarna
  ATT HYFSA SAMHLLSDEBATTEN. Professor Hagtvet till exempel.
  Grovt felaktigt!
  De har en skruv ls - och nu tar dom makten!
  Om Jan Guillou har rtt
  Stngslet krnker folkrtten
  Ska USA f slja ut hela Irak?
  Fredsljusen har tnts
  LO kvver iddebatt efter kritiska utspel
  Kan dessa frebygga folkmord?
  Befrielsen som blev en en katastrof
  Kollektivtrafiken bolagiseras medan vnsterpartiet ser p
  Vi mste hjlpas t
  Vad r tillvxtens ml?
  Connex anstllde svartarbetare - men sprrvakten som avsljade angrips
  Arabvrldens importerade antisemitism
  Som den feta hinnan p en kallnande soppa
  'Jag bad honom fortstta leva'
  USA ut ur Irak!
  Trtta generaliseringar spr bara p misstron
  Gr rent hus i kyrkan!
  Judisk rasism eller demokrati
  Frbud mot huvudduk i Tyskland
  Olyckskorparna fick rtt
  Fler dda med snkt alkoholskatt
  Ockuperat land i kaos
  Unioner r inte bra
  Engd Ahlmark frskrcker
  I uppror mot maktens perspektiv
  Besken p hemsidan kar!
  Izvestija om svensk omrstning
  Sveriges orttvisa skatteutveckling
  Gllde det demokratin?
  Guillou i SVT Morgon
  Folket sa nej till verheten
  PO Enquist i Expressen 9/9
  EMU kommer att brytas upp
  Frsvara yttrandefriheten
  Jan Guillou och den bistra verkligheten
  Ideologiserad historieundervisning
  Nordirland har blivit fredligare utan Euro
  Folket i Bild sger nej till EMU
  Ett nej r bra fr demokratin
  Nej till idrottsutbyte med ockupationsmakten Israel !
  Finlands erfarenheter av EMU
  Krackelerar EU?
  Persson och EMU
  Avsljande kindpuss
  Ja-sidan bjd senildementa p trta
  Hellre rrlig valuta n rrlig befolkning
  Uppska och frstra - andra etappen i USA:s krig i Irak
  Metall stoppar nej-sidan
  r EU ett fredsprojekt?
  Om Kinas samhllssystem och klassfrhllanden
  Lgner, lgner, lgner
  Lt oss inte glmma Rolf Ekus
  'Nejsgarna sviker global solidaritet'
Kultur allts!
Bildkonst och
Sett, lst, hrt
Krnikor och Bloggar

Denna avdlening rymmer den breda fran i vrt kulturmaterial
Bl a:
Poesi
Litteratur
Bokrecensioner
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se