Till startsidan
 
 
Skriv ditt skord i fltet nedan.
  
  Hem     Fr en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Ska vi döma Hitler efter västerlandet eller västerlandet efter Hitler?

Av KHALED ALNASSER

Khaled Alnasser är av arabisk härkomst med rötterna i Mellanöstern. Han kom till Sverige för 15 år sedan och bor i Göteborg. Till yrket är han lärare, men jobbar för tillfället inom vården. Följande artikel skrev jag som hastigast häromdagen och mejlade den till Fibforum.

"När en hundsvans skall skäras av gör man inte hunden någon tjänst genom att skära den gradvis, tum för tum. Lika lite humant är det, när vilda folk befinner sig på randen av förintelse, att med konstlade medel förlänga deras dödskamp..."

Eduard von HartmanDavid HumeVem tar till orda här? Hitler? Rosenberg? Nej, det är en västerländsk humanist och det är en tillfällighet att han här heter Eduard von Hartman. Filosofen David Hume kunde säga "Jag utmanar vem som helst som kan visa mig en enda afrikan av betydelse". Den "rene" och "färgblinde" filosofen Kant föreslog i sina mindre kända antropologiska föreläsningar "bambukäpp i stället för piska med tanke på negerns hårda hud". Varför är Kants antropologi mindre, om alls, känd på västerländska filosofiinstitutioner trots att Kant i mer än 40 år föreläste i antropologi? — en antropologi som inte var perifer i Kants moralfilosofi, snarare tvärtom? Kanske stör detta bilden av Kant som universalismens filosof, den rene och den kulturblinde filosofen Kant? 
    Dessa föreställningar var ingalunda någon Rara avis (1) som befläckade en homogen himmel eller ett slags anomali i ett tänkande. Det var tänkandet och synen på Den Andre rätt och slätt. Dessa herrar var institutionellt etablerade och allmänt accepterade när kontinent efter kontinent hängdes i testiklarna i civilisationens namn. De var inte sällan en källa för en omåttlig beundran. Jag tar upp detta därför att vi än idag betalar det oerhörda priset för dessa tankeströmningar. Och därför att ras har ersatts med kultur och religion. Hegel myntade föreställningen om "Afrika utan historia".
    Vad heter Hartmans livsverk? Jag skäms över att säga det. Det heter The Philosophy of the unconscious! Hörde ni? Jag får här lust (alla volontärer och ideella själar är välkomna att stämma in till kören) att ta till de saftigaste svordomar som någonsin tagits i en mun i detta jordeliv.
    Och verkets uppgift? Att övervinna klyftan mellan pessimism och optimism! Eller hur! Att överbrygga lidandets cirkularitet hos Schopenhauer och det linjära Framåtskridandet hos Hegel. Visst! Inte sant! Visst är detta något alldeles oerhört! Visst är det en lösning som alla parter mangrant och viribus unitis (2) bör kunna ställa sig bakom! Vilket angenämt djupsinne!
    Handen på hjärtat! Erkänn faster yta! Det är ett helt paket. Knuffa inte! Det räcker åt alla! Visst får man lust att sjunga kuckeliku natten igenom om det inte vore för all den fruktansvärda vidrighet och alla de avskyvärda konsekvenser dessa "idéer" lett och ännu - och i allt högre grad - leder till och för vilka Irak bara är det senaste offret i raden.
    Alla gynnas, pessimisten, optimisten, framstegsvännen, filosofen, estetikern, en ofördärvad hundsvans, alldeles designad efter Hartmans medkännande mottstock och så hunden (d.v.s. Den Andre) naturligtvis som slipper yla sin smärta och det har han Hartmans idealistiska magnanimitet(3) att tacka för.
    Syntesen: En osmaklig dumhetsemeritus, skandalösa själfördumningar, avhuggna huvuden på Filipinerna och tunnor med avskurna öron i Kongo, (en icke försumbar meny? — Inte sant tant hunger och broder undernäring?) försoningsoffer för gummins tänjbara gud. Tredje riket kanske, kanske SS-män, processer, bruna och svarta skjortor med 100% rabatt, man behöver inte ens ta på sig, det ingår i det humanistiskt rena och idealistiskt filosofiska specialerbjudandet, tidens tand, konsekvensernas eviga revisor kommer omsorgsfullt att stå till tjänst. Ännu så länge härjar dessa skjortor i kriget mot Untermenschen i den färgade världen. Allt ingår, från första sömmen till den sista nakenheten i furiernas sista dans i skydd av en humanism som inte såg det och inte ser det anmärkningsvärt att tala om den universella människan och i samma stinkande andetag handla rasism!
    Precisionsbombningar a la Hartmans hundsvanshumanism, motståndsmannen befriad med ett nackskott (human slakt) den kvinnliga fångens arvedel, en avsugning av ockupationssoldater och flaskor uppkörda i hennes vagina som efterfest. Och egaliteten har nyss börjat, i Irak är den knappt fyra år gammal, rättrådigheten nyss vaknat och rättvisan har nätt och jämt lämnat sin linda, det bästa ligger framför oss "det oerhörda löftet" (en i ordets mest fysiska mening tung svensk vänstermans trafiking med sanning, när han hyllade skojarnas skådespel, det "demokratiska" valet i Irak!).
    Pyramider av analöppningar som slår Faraos konstnärliga virtuositet över ända, urineringen på bakbundna män som igår var stolta familjefäder, stinkande tortyrspyor och rutinmässiga kränkningar i Irak, hat, dyiga anspråk, onämnbar sadism, tystade skandaler, skändligheter som blir vidrigare för var dag som går, dynghögar av väsentligheter, missbildade anhang av kontraktörer och entreprenörer som luktar sen kväll, kommission och spermier, gödselberg av så — oerhört oumbärlig är — jag för — människosläktet, och sumpaktiga oförskämdheter som "Hur ska irakier klara sig utan oss? Vilda rop: Vi vill se mer blod!
    Eller om man önskar en mörare och saftigare version! En amerikansk soldat reciterar Hartman och alla denna vår skändliga samtids Hartmän i en moské i Irak: "Kapten, han (en sårad icke stridande civil irakier som hade sökt skydd i en moské) andas, han är sårad för helsike, han är inte död för helvete (human dödshjälp? Hela svansen på en gång?).
    Eller följande kulinariska specialitet, det hartmanska kökets egen bakelse, en marinkårssoldat till Hartmans åminnelse: "Översten jag ser the fucking iraqi (en personbil i vilken en irakisk familj färdas) skjut kackerlackan, FUCK, YEEEEE, där satt det rakt i ögat (familjefadern träffas i ögat) , och det andra ögat, översten hör du mig, det andra ögat ..."
    Några samband kanske mellan Hartmans filantropiska hundsvanshumanism, översten, tortyren, flaskan, nackskottet, meningen Lynndie England flinande bakom nakna irakiska fångar liggande i en pyramid, med en cigarett i mungipan pekande på fångarnas blottade könsorgan eller hållande en liggande naken huv-försedd fånge i koppel och som gör tummen upp för sin pojkvän Charles Graner, drömmar de inte kunnat förverkliga, inte ens i USA, men väl i Irak? Och vi har rätt att fråga oss: Finns det något sådant som heter morgondag för allt detta?
Montage    Eller vill man säga att man är för upplyst för totalitarism och Hitler? Kan man förneka Den Andre utan vidare? Ska vi döma Hitler efter västerlandet eller västerlandet efter Hitler? Och eftersom man idag helst vill att det hela började med Hitler och slutade med honom och eftersom man, säker på morgondagen inte kan tänka sig tanken att själv en dag falla offer för sin kulturs tolererade brutalitet finns det anledning att här minnas Amié Césaire (4) i hans uppgörelse med det koloniala självbedrägeriet Discurs sur le Colonialism :

Amie Cesarie"Först måste vi studera hur kolonisationen deciviliserar kolonisatören, förråar honom i ordets bokstavliga bemärkelse, degraderar honom, väcker hans dolda drifter, hans lystnad, hans våldsamhet, hans rashat, hans moraliska relativism. Vi måste visa att varje gång man i Vietnam hugger av ett huvud och sticker ut ett öga och detta accepteras i Frankrike, varje gång man våldtar en flicka och detta accepteras i Frankrike, har en av civilisationens erfarenheter blivit en dödvikt, äger det rum en allomfattande regression, uppstår en kallbrand, breder en smittohärd ut sig. Vi måste visa att efter dessa brutna överenskommelser, efter alla dessa tolererade straffbara expeditioner, alla dessa bundna och "förhörda" fångar, alla dessa torterade patrioter, efter detta uppmuntrade rashögmod, denna utbredda arrogans, har ett gift droppats in i Europas ådror, har kontinenten sa kta men säkert gått mot ett nytt barbari ... Människor blir förbluffade, förargade. De säger: Så besynnerligt! Men det spelar ingen roll! Det är nazism ... ja, men att de innan de har blivit offer för den har varit delaktiga i den; att de stött denna nazism innan de utstått den, de har legitimerat den därför att den dittills bara tillämpats på icke-europeiska folk; att de har odlat denna nazism, att de är ansvariga för den och att den innan den sväljer hela den västerländska och kristna civilisationen i sitt rödfärgade vatten sipprar fram, tränger in, läcker från varje spricka. Ja, det skulle vara värt mödan att kliniskt, i detalj, studera Hitler och nazismens metoder och att uppenbara för den mycket distingerade, mycket humanistiske, mycket kristne borgaren under 1900-talet att han utan att veta om det bär på en Hitler, att Hitler bebor honom, att Hitler är hans demon, att om han rasar mot honom är han inkonsekvent och att det han inte kan förlåta Hitler i grund och botten inte är brottet i sig, brottet mot människan, det är inte förödmjukelsen av människan i sig, utan brottet mot den vita människan, förödmjukelsen av den vita människan, och det faktum att Hitler tillämpat kolonialistiska metoder på Europa som dittills bara araberna i Algeriet, kulierna i Indien och negrerna i Afrika underkastats. Och det är den stora förebråelse jag riktar mot pseudohumanismen: att den alltför länge har reducerat de mänskliga rättigheterna, att den haft — och fortfarande har — en snäv och fragmentarisk, partiell och partisk och, på hela taget, simpelt rasistisk föreställning om dem."

(1) förenade krafter
(2) sällsynt fågel
(3) storsinthet
(4) Cesaire skrev sin kritik på 50-talet som ett svar på den franska kolonialismen.Publicerad p www.fib.se 2007-01-31

Prenumerera p tidningen.

Fr allt material inom FiB/K:s ntutgva gller upphovsrttslagen.

« Tillbaka
  Br Sverige erknna folkmordet?
  Hjlp barnen p Haiti!
  To shoot an elephant
  Protestera mot kade insatser i Afghanistan
  Israel nekar lkare tillstnd att delta i konferens i Gaza
  Valet av Ahtisaari - en skandal
  Vad fr vi sga om Kurdistan?
  TERRORISTJAKTEN och RTTSSKERHETEN
  Sverige - det nya DDR
  Condoleezza Rice is a War Criminal
  Svensk vapenexport
  Nya numret
  Akademiker mot statlig kampanjhistoria
  Justerad FRA-lag kan rstas igenom ikvll!
  Satirarkivet
  Nu gller det Kosovo
  Ls IB-materialet i original
  Den havererade skolpolitiken
  Lambertz vill skrota TF
  Debatt om ktenskapet
  Oljeintressen militrregimens
  Vsterlndska medier frvrnger islambilden
  Jugoslavienkrigen r inte slut
  Stoppa utvisningarna till Afghanistan!
  Vstbodaskolan i graven! (demokratin ocks )
  Vad gr dom med Kambodja?
  Och vad hnde med Tobinskatten?
  Irak, Palestina och Afghanisatan r samma ockupation
  CIA om Kina, Indien och EU?
  Miljpartiet svnger om svenska trupper i Afghanista
  Nu kommer uppropet mot svensk trupp i Afghanistan
  Angreppen p kollektivavtalen
  Avtalet i Mecka
  Imperialistiska klimatfrndringar
  Ska vi dma Hitler efter vsterlandet eller vsterlandet efter Hitler?
  FiB satsar p satirbilder
  SR och SVT vill vara makten till lags
  Framtiden mrknar p Hornet
  A-kassan
  Ellsbergmte
  verilad rfil efter pistolhot skl fr avsked
  Slow Food, julmatens rtter och traditioner
  Hll tassarna borta frn tryckfrihetsfrordningen!
  FiB svarar Malm
  Sionismen r judisk nationalsocialism
  Svenska hjlparbetare brutalt attackerade av israeliska bosttare
  Hur kritisera Ryssland?
  Ngra rd till en utrikesminister frn Sverker strm
  Carl Bildt farligare n sina brudar!
  Tycker du att magdans r ett turkiskt nje?
  Back to basics!
  Grattis Fredrik!
  En annan Annan?
  Imperiets sista strid?
  r man antisemit om man frsvarar de palestinska flyktingarnas rtt att tervnda?
  Var och en som har, t honom skall varda givet
  11:e september ifrgasatt
  Konspirationer finns det gott om
  Lars Drake vs. Cecilia Wikstrm
  Valets icke- frgor
  Lraktiga ungliberaler
  Folkpartiet
  Besviken p Junilistan
  Var gr grnsen fr Israel?
  Pudelns krna
  Istllet fr B-52:ors bombmattor ver Gaza
  ppet brev TV4 Nyheterna och Rolf Porseryd
  Avskaffa skolans vrdegrund
  Kulturfront gav ut boken Kampuchea mellan tv krig
  JO-anmlan
  Malmkonferensen
  Manipulerade av Pol Pots leende
  En bjrntjnst gr ju ingen glad
  Pressmeddelande
  Svenskar och amerikaner under gemensamt befl i Afghanistan
  Den dr natten nr Olof Palme skts
  Fgelinfluensan har drabbat medierna
  M a a nidbilder av profeten Muhammed och yttrandefriheten
  FiB:s Mohamedteckning
  Sverige r med i Nato
  Upprop mot terroristlagarna
  Svenska r inte lagstadgat majoritetsprk
  Frste stupade svensken i USA:s krig
  KAN DET BLI VRRE?
  Hv bannlysningen av Ahmed Yusuf!
  Pinter har talat
  USA erknner anvndning av fosforvapen, men ...
  Nr tnker den svenska regeringen protestera mot USA:s anvndning av frbjudna vapen i Irak?
  Det r Bush som r terroristen
  Sukralos
  Stora journalistpriset till cynikern Skugge
  Ngra sanningens ord
  Drevet mot Pinter gr vidare
  Mutsnacket r en cover-up fr stlden av hela Irak
  Krigsprotester
  UNT om Pinter
  Tal av Harold Pinter
  Fredsmamman arresterad
  Bokmssan 2005
  SYMBOL FR TORTYREN I ABU GHRAIB
  r den italienska rttsapparaten mer oberoende n den svenska?
  Jan Myrdal skriver ppet brev
  Nej i Frankrike
  Sm och stora nyheter 2
  Stora och sm nyheter
  Norrland ska bli vningsomrde fr NATO
  Motstndet berttigat
  Detta r den sista intervjun med mannen som inte fick intervjuas
  Vnstern och den vite mannens brda
  DN tappar ansiktet
  FiB p bokmssan
  Vi borde alla f rsta i USA:s presidentval
  Professorns dmjuka svartmlning
  Jakubowski kackar i eget bo
  Militanta ideologer styr USA
  Krens bsta kvinna ...
  Forum fr diskussioner om samtiden; Bokmssan 2004
  Hur mnga barn har du ddat idag, Bush?
  Riggad debatt om sjukskrivningar
  Villkorat medborgarskap?
  Hemlig specialstyrka frn USA avvisade egyptier
  Sprickan i Ordfronts bestr
  Frbjuder vi lgner frlorar sanningen
  Vem betalar kalaset?
  Coltan
  DN ger mobben handen 11 augusti
  Mooretal
  Vetenskapsman vgrar delta i konferens i USA
  S krossas en kultur
  Till Ordfronts frlagschef
  'Henke' och Zlatan folkets hjltar
  Europas folk r Europafiender
  Nu har vi ftt ett rtt svar
  Efter plugget...
  Iraks frihet och Norges. Eller det styrande intresset
  Nationaldagen 6 juni
  Har Guillou fel om Gestilren?
  Narcoticosaurus Politicus - den utdda dinosaurien
  'FN och Brahimi r ingenting annat n USA:s politiska agenter'
  Rtten att f framfra dumheter
  En helig ko ska slaktas
  ... and stripes
  Utarmat uran Skammens metall
  Terrorns regler
  En gngbar klassiker
  Krv frihet nu, Gran Persson!
  Brev till Gertrud strm
  Allting r relativt. Eller. Vi mste vara tacksamma fr G W Bush
  Front? Visst!
  Historisk front
  Mot den styrda okunnigheten
  Vra sinnens mur
  Sverige talar med kluven tunga
  Kriget mot terrorn kan vinnas enkelt
  'Vi tnker befria Irak och Palestina'
  Vad menas med demokrati?
  ... och den frtalade arbetarklassen
  CNN lyckats filma bombexplosionen i Karbala?
  Hedemoras ledande v-politiker avgr
  Svensk ambassadr till Irak
  Ett upptriktat tack
  Ja till folkstyre. Nej till EU-parlamentet.
  Visst r kiplingepigonerna intressanta!
  Palestinier r ocks mnniskor
  USA-planer p ett uppdelat Irak fr kad kontroll
  Inget avsljande!
  Vilket gng, Persson!
  r du en av de utvalda kalkonerna?
  Demonisering driver vldet
  OM ...
  Vad de inte vill att du skall veta
  Tro inte fr mycket p FN!
  Ur nusvensk ordlista
  Katastrof fr skolan
  Kvinnornas krav mts av mordhot
  En mur skapar bara fler problem
  Drick med Dickens i jul!
  Tillvxt fr hela folket
  Grna fredsstyrka men inte under USA
  Saddam Hussein bakom galler
  Tv stater eller en gemensam?
  Om ockupationsvnster
  Vi vgrar demonisera
  En grundlag som kan ena landet
  Ni sviker vrlden, frfattare!
  Det r bara att huka och hoppas p glmskan
  Mrklig jurdik i Haag
  Tlje Tokar fixar akuten
  Inte en man till USA:s krig
  Allt gr igen
  Muslimer demoniseras precis som judarna
  ATT HYFSA SAMHLLSDEBATTEN. Professor Hagtvet till exempel.
  Grovt felaktigt!
  De har en skruv ls - och nu tar dom makten!
  Om Jan Guillou har rtt
  Stngslet krnker folkrtten
  Ska USA f slja ut hela Irak?
  Fredsljusen har tnts
  LO kvver iddebatt efter kritiska utspel
  Kan dessa frebygga folkmord?
  Befrielsen som blev en en katastrof
  Kollektivtrafiken bolagiseras medan vnsterpartiet ser p
  Vi mste hjlpas t
  Vad r tillvxtens ml?
  Connex anstllde svartarbetare - men sprrvakten som avsljade angrips
  Arabvrldens importerade antisemitism
  Som den feta hinnan p en kallnande soppa
  'Jag bad honom fortstta leva'
  USA ut ur Irak!
  Trtta generaliseringar spr bara p misstron
  Gr rent hus i kyrkan!
  Judisk rasism eller demokrati
  Frbud mot huvudduk i Tyskland
  Olyckskorparna fick rtt
  Fler dda med snkt alkoholskatt
  Ockuperat land i kaos
  Unioner r inte bra
  Engd Ahlmark frskrcker
  I uppror mot maktens perspektiv
  Besken p hemsidan kar!
  Izvestija om svensk omrstning
  Sveriges orttvisa skatteutveckling
  Gllde det demokratin?
  Guillou i SVT Morgon
  Folket sa nej till verheten
  PO Enquist i Expressen 9/9
  EMU kommer att brytas upp
  Frsvara yttrandefriheten
  Jan Guillou och den bistra verkligheten
  Ideologiserad historieundervisning
  Nordirland har blivit fredligare utan Euro
  Folket i Bild sger nej till EMU
  Ett nej r bra fr demokratin
  Nej till idrottsutbyte med ockupationsmakten Israel !
  Finlands erfarenheter av EMU
  Krackelerar EU?
  Persson och EMU
  Avsljande kindpuss
  Ja-sidan bjd senildementa p trta
  Hellre rrlig valuta n rrlig befolkning
  Uppska och frstra - andra etappen i USA:s krig i Irak
  Metall stoppar nej-sidan
  r EU ett fredsprojekt?
  Om Kinas samhllssystem och klassfrhllanden
  Lgner, lgner, lgner
  Lt oss inte glmma Rolf Ekus
  'Nejsgarna sviker global solidaritet'
Kultur allts!
Bildkonst och
Sett, lst, hrt
Krnikor och Bloggar

Denna avdlening rymmer den breda fran i vrt kulturmaterial
Bl a:
Poesi
Litteratur
Bokrecensioner
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se