Till startsidan
 
 
Skriv ditt sökord i fältet nedan.
  
  Hem     För en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Ska vi döma Hitler efter västerlandet eller västerlandet efter Hitler?

Av KHALED ALNASSER

Khaled Alnasser är av arabisk härkomst med rötterna i Mellanöstern. Han kom till Sverige för 15 år sedan och bor i Göteborg. Till yrket är han lärare, men jobbar för tillfället inom vården. Följande artikel skrev jag som hastigast häromdagen och mejlade den till Fibforum.

"När en hundsvans skall skäras av gör man inte hunden någon tjänst genom att skära den gradvis, tum för tum. Lika lite humant är det, när vilda folk befinner sig på randen av förintelse, att med konstlade medel förlänga deras dödskamp..."

Eduard von HartmanDavid HumeVem tar till orda här? Hitler? Rosenberg? Nej, det är en västerländsk humanist och det är en tillfällighet att han här heter Eduard von Hartman. Filosofen David Hume kunde säga "Jag utmanar vem som helst som kan visa mig en enda afrikan av betydelse". Den "rene" och "färgblinde" filosofen Kant föreslog i sina mindre kända antropologiska föreläsningar "bambukäpp i stället för piska med tanke på negerns hårda hud". Varför är Kants antropologi mindre, om alls, känd på västerländska filosofiinstitutioner trots att Kant i mer än 40 år föreläste i antropologi? — en antropologi som inte var perifer i Kants moralfilosofi, snarare tvärtom? Kanske stör detta bilden av Kant som universalismens filosof, den rene och den kulturblinde filosofen Kant? 
    Dessa föreställningar var ingalunda någon Rara avis (1) som befläckade en homogen himmel eller ett slags anomali i ett tänkande. Det var tänkandet och synen på Den Andre rätt och slätt. Dessa herrar var institutionellt etablerade och allmänt accepterade när kontinent efter kontinent hängdes i testiklarna i civilisationens namn. De var inte sällan en källa för en omåttlig beundran. Jag tar upp detta därför att vi än idag betalar det oerhörda priset för dessa tankeströmningar. Och därför att ras har ersatts med kultur och religion. Hegel myntade föreställningen om "Afrika utan historia".
    Vad heter Hartmans livsverk? Jag skäms över att säga det. Det heter The Philosophy of the unconscious! Hörde ni? Jag får här lust (alla volontärer och ideella själar är välkomna att stämma in till kören) att ta till de saftigaste svordomar som någonsin tagits i en mun i detta jordeliv.
    Och verkets uppgift? Att övervinna klyftan mellan pessimism och optimism! Eller hur! Att överbrygga lidandets cirkularitet hos Schopenhauer och det linjära Framåtskridandet hos Hegel. Visst! Inte sant! Visst är detta något alldeles oerhört! Visst är det en lösning som alla parter mangrant och viribus unitis (2) bör kunna ställa sig bakom! Vilket angenämt djupsinne!
    Handen på hjärtat! Erkänn faster yta! Det är ett helt paket. Knuffa inte! Det räcker åt alla! Visst får man lust att sjunga kuckeliku natten igenom om det inte vore för all den fruktansvärda vidrighet och alla de avskyvärda konsekvenser dessa "idéer" lett och ännu - och i allt högre grad - leder till och för vilka Irak bara är det senaste offret i raden.
    Alla gynnas, pessimisten, optimisten, framstegsvännen, filosofen, estetikern, en ofördärvad hundsvans, alldeles designad efter Hartmans medkännande mottstock och så hunden (d.v.s. Den Andre) naturligtvis som slipper yla sin smärta och det har han Hartmans idealistiska magnanimitet(3) att tacka för.
    Syntesen: En osmaklig dumhetsemeritus, skandalösa själfördumningar, avhuggna huvuden på Filipinerna och tunnor med avskurna öron i Kongo, (en icke försumbar meny? — Inte sant tant hunger och broder undernäring?) försoningsoffer för gummins tänjbara gud. Tredje riket kanske, kanske SS-män, processer, bruna och svarta skjortor med 100% rabatt, man behöver inte ens ta på sig, det ingår i det humanistiskt rena och idealistiskt filosofiska specialerbjudandet, tidens tand, konsekvensernas eviga revisor kommer omsorgsfullt att stå till tjänst. Ännu så länge härjar dessa skjortor i kriget mot Untermenschen i den färgade världen. Allt ingår, från första sömmen till den sista nakenheten i furiernas sista dans i skydd av en humanism som inte såg det och inte ser det anmärkningsvärt att tala om den universella människan och i samma stinkande andetag handla rasism!
    Precisionsbombningar a la Hartmans hundsvanshumanism, motståndsmannen befriad med ett nackskott (human slakt) den kvinnliga fångens arvedel, en avsugning av ockupationssoldater och flaskor uppkörda i hennes vagina som efterfest. Och egaliteten har nyss börjat, i Irak är den knappt fyra år gammal, rättrådigheten nyss vaknat och rättvisan har nätt och jämt lämnat sin linda, det bästa ligger framför oss "det oerhörda löftet" (en i ordets mest fysiska mening tung svensk vänstermans trafiking med sanning, när han hyllade skojarnas skådespel, det "demokratiska" valet i Irak!).
    Pyramider av analöppningar som slår Faraos konstnärliga virtuositet över ända, urineringen på bakbundna män som igår var stolta familjefäder, stinkande tortyrspyor och rutinmässiga kränkningar i Irak, hat, dyiga anspråk, onämnbar sadism, tystade skandaler, skändligheter som blir vidrigare för var dag som går, dynghögar av väsentligheter, missbildade anhang av kontraktörer och entreprenörer som luktar sen kväll, kommission och spermier, gödselberg av så — oerhört oumbärlig är — jag för — människosläktet, och sumpaktiga oförskämdheter som "Hur ska irakier klara sig utan oss? Vilda rop: Vi vill se mer blod!
    Eller om man önskar en mörare och saftigare version! En amerikansk soldat reciterar Hartman och alla denna vår skändliga samtids Hartmän i en moské i Irak: "Kapten, han (en sårad icke stridande civil irakier som hade sökt skydd i en moské) andas, han är sårad för helsike, han är inte död för helvete (human dödshjälp? Hela svansen på en gång?).
    Eller följande kulinariska specialitet, det hartmanska kökets egen bakelse, en marinkårssoldat till Hartmans åminnelse: "Översten jag ser the fucking iraqi (en personbil i vilken en irakisk familj färdas) skjut kackerlackan, FUCK, YEEEEE, där satt det rakt i ögat (familjefadern träffas i ögat) , och det andra ögat, översten hör du mig, det andra ögat ..."
    Några samband kanske mellan Hartmans filantropiska hundsvanshumanism, översten, tortyren, flaskan, nackskottet, meningen Lynndie England flinande bakom nakna irakiska fångar liggande i en pyramid, med en cigarett i mungipan pekande på fångarnas blottade könsorgan eller hållande en liggande naken huv-försedd fånge i koppel och som gör tummen upp för sin pojkvän Charles Graner, drömmar de inte kunnat förverkliga, inte ens i USA, men väl i Irak? Och vi har rätt att fråga oss: Finns det något sådant som heter morgondag för allt detta?
Montage    Eller vill man säga att man är för upplyst för totalitarism och Hitler? Kan man förneka Den Andre utan vidare? Ska vi döma Hitler efter västerlandet eller västerlandet efter Hitler? Och eftersom man idag helst vill att det hela började med Hitler och slutade med honom och eftersom man, säker på morgondagen inte kan tänka sig tanken att själv en dag falla offer för sin kulturs tolererade brutalitet finns det anledning att här minnas Amié Césaire (4) i hans uppgörelse med det koloniala självbedrägeriet Discurs sur le Colonialism :

Amie Cesarie"Först måste vi studera hur kolonisationen deciviliserar kolonisatören, förråar honom i ordets bokstavliga bemärkelse, degraderar honom, väcker hans dolda drifter, hans lystnad, hans våldsamhet, hans rashat, hans moraliska relativism. Vi måste visa att varje gång man i Vietnam hugger av ett huvud och sticker ut ett öga och detta accepteras i Frankrike, varje gång man våldtar en flicka och detta accepteras i Frankrike, har en av civilisationens erfarenheter blivit en dödvikt, äger det rum en allomfattande regression, uppstår en kallbrand, breder en smittohärd ut sig. Vi måste visa att efter dessa brutna överenskommelser, efter alla dessa tolererade straffbara expeditioner, alla dessa bundna och "förhörda" fångar, alla dessa torterade patrioter, efter detta uppmuntrade rashögmod, denna utbredda arrogans, har ett gift droppats in i Europas ådror, har kontinenten sa kta men säkert gått mot ett nytt barbari ... Människor blir förbluffade, förargade. De säger: Så besynnerligt! Men det spelar ingen roll! Det är nazism ... ja, men att de innan de har blivit offer för den har varit delaktiga i den; att de stött denna nazism innan de utstått den, de har legitimerat den därför att den dittills bara tillämpats på icke-europeiska folk; att de har odlat denna nazism, att de är ansvariga för den och att den innan den sväljer hela den västerländska och kristna civilisationen i sitt rödfärgade vatten sipprar fram, tränger in, läcker från varje spricka. Ja, det skulle vara värt mödan att kliniskt, i detalj, studera Hitler och nazismens metoder och att uppenbara för den mycket distingerade, mycket humanistiske, mycket kristne borgaren under 1900-talet att han utan att veta om det bär på en Hitler, att Hitler bebor honom, att Hitler är hans demon, att om han rasar mot honom är han inkonsekvent och att det han inte kan förlåta Hitler i grund och botten inte är brottet i sig, brottet mot människan, det är inte förödmjukelsen av människan i sig, utan brottet mot den vita människan, förödmjukelsen av den vita människan, och det faktum att Hitler tillämpat kolonialistiska metoder på Europa som dittills bara araberna i Algeriet, kulierna i Indien och negrerna i Afrika underkastats. Och det är den stora förebråelse jag riktar mot pseudohumanismen: att den alltför länge har reducerat de mänskliga rättigheterna, att den haft — och fortfarande har — en snäv och fragmentarisk, partiell och partisk och, på hela taget, simpelt rasistisk föreställning om dem."

(1) förenade krafter
(2) sällsynt fågel
(3) storsinthet
(4) Cesaire skrev sin kritik på 50-talet som ett svar på den franska kolonialismen.Publicerad på www.fib.se 2007-01-31

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.

« Tillbaka
  Bör Sverige erkänna folkmordet?
  Hjälp barnen på Haiti!
  To shoot an elephant
  Protestera mot ökade insatser i Afghanistan
  Israel nekar läkare tillstånd att delta i konferens i Gaza
  Valet av Ahtisaari - en skandal
  Vad får vi säga om Kurdistan?
  TERRORISTJAKTEN och RÄTTSSÄKERHETEN
  Sverige - det nya DDR
  Condoleezza Rice is a War Criminal
  Svensk vapenexport
  Nya numret
  Akademiker mot statlig kampanjhistoria
  Justerad FRA-lag kan röstas igenom ikväll!
  Satirarkivet
  Nu gäller det Kosovo
  Läs IB-materialet i original
  Den havererade skolpolitiken
  Lambertz vill skrota TF
  Debatt om äktenskapet
  Oljeintressen militärregimens
  Västerländska medier förvränger islambilden
  Jugoslavienkrigen är inte slut
  Stoppa utvisningarna till Afghanistan!
  Västbodaskolan i graven! (demokratin också …)
  Vad gör dom med Kambodja?
  Och vad hände med Tobinskatten?
  Irak, Palestina och Afghanisatan är samma ockupation
  CIA om Kina, Indien … och EU?
  Miljöpartiet svänger om svenska trupper i Afghanista
  Nu kommer uppropet mot svensk trupp i Afghanistan
  Angreppen på kollektivavtalen
  Avtalet i Mecka
  Imperialistiska klimatförändringar
  Ska vi döma Hitler efter västerlandet eller västerlandet efter Hitler?
  FiB satsar på satirbilder
  SR och SVT vill vara makten till lags
  Framtiden mörknar på Hornet
  A-kassan
  Ellsbergmöte
  Överilad örfil efter pistolhot skäl för avsked
  Slow Food, julmatens rötter och traditioner
  Håll tassarna borta från tryckfrihetsförordningen!
  FiB svarar Malm
  Sionismen är judisk nationalsocialism
  Svenska hjälparbetare brutalt attackerade av israeliska bosättare
  Hur kritisera Ryssland?
  Några råd till en utrikesminister från Sverker Åström
  Carl Bildt farligare än sina brudar!
  Tycker du att magdans är ett turkiskt nöje?
  Back to basics!
  Grattis Fredrik!
  En annan Annan?
  Imperiets sista strid?
  Är man antisemit om man försvarar de palestinska flyktingarnas rätt att återvända?
  Var och en som har, åt honom skall varda givet
  11:e september ifrågasatt
  Konspirationer finns det gott om
  Lars Drake vs. Cecilia Wikström
  Valets icke- frågor
  Läraktiga ungliberaler
  Folkpartiet
  Besviken på Junilistan
  Var går gränsen för Israel?
  Pudelns kärna
  Istället för B-52:ors bombmattor över Gaza
  Öppet brev TV4 Nyheterna och Rolf Porseryd
  Avskaffa skolans värdegrund
  Kulturfront gav ut boken Kampuchea mellan två krig
  JO-anmälan
  Malmökonferensen
  Manipulerade av Pol Pots leende
  En björntjänst gör ju ingen glad
  Pressmeddelande
  Svenskar och amerikaner under gemensamt befäl i Afghanistan
  Den där natten när Olof Palme sköts
  Fågelinfluensan har drabbat medierna
  M a a nidbilder av profeten Muhammed och yttrandefriheten
  FiB:s Mohamedteckning
  Sverige är med i Nato
  Upprop mot terroristlagarna
  Svenska är inte lagstadgat majoritetspråk
  Förste stupade svensken i USA:s krig
  KAN DET BLI VÄRRE?
  Häv bannlysningen av Ahmed Yusuf!
  Pinter har talat
  USA erkänner användning av fosforvapen, men ...
  När tänker den svenska regeringen protestera mot USA:s användning av förbjudna vapen i Irak?
  Det är Bush som är terroristen
  Sukralos
  Stora journalistpriset till cynikern Skugge
  Några sanningens ord
  Drevet mot Pinter går vidare
  Mutsnacket är en cover-up för stölden av hela Irak
  Krigsprotester
  UNT om Pinter
  Tal av Harold Pinter
  Fredsmamman arresterad
  Bokmässan 2005
  SYMBOL FÖR TORTYREN I ABU GHRAIB
  Är den italienska rättsapparaten mer oberoende än den svenska?
  Jan Myrdal skriver öppet brev
  Nej i Frankrike
  Små och stora nyheter 2
  Stora och små nyheter
  Norrland ska bli övningsområde för NATO
  Motståndet berättigat
  Detta är den sista intervjun med mannen som inte fick intervjuas
  Vänstern och den vite mannens börda
  DN tappar ansiktet
  FiB på bokmässan
  Vi borde alla få rösta i USA:s presidentval
  Professorns ödmjuka svartmålning
  Jakubowski kackar i eget bo
  Militanta ideologer styr USA
  Körens bästa kvinna ...
  Forum för diskussioner om samtiden; Bokmässan 2004
  Hur många barn har du dödat idag, Bush?
  Riggad debatt om sjukskrivningar
  Villkorat medborgarskap?
  Hemlig specialstyrka från USA avvisade egyptier
  Sprickan i Ordfronts består
  Förbjuder vi lögner förlorar sanningen
  Vem betalar kalaset?
  Coltan
  DN ger mobben handen 11 augusti
  Mooretal
  Vetenskapsman vägrar delta i konferens i USA
  Så krossas en kultur
  Till Ordfronts förlagschef
  'Henke' och Zlatan folkets hjältar
  Europas folk är Europafiender
  Nu har vi fått ett rätt svar
  Efter plugget...
  Iraks frihet och Norges. Eller det styrande intresset
  Nationaldagen 6 juni
  Har Guillou fel om Gestilren?
  Narcoticosaurus Politicus - den utdöda dinosaurien
  'FN och Brahimi är ingenting annat än USA:s politiska agenter'
  Rätten att få framföra dumheter
  En helig ko ska slaktas
  ... and stripes
  Utarmat uran — Skammens metall
  Terrorns regler
  En gångbar klassiker
  Kräv frihet nu, Göran Persson!
  Brev till Gertrud Åström
  Allting är relativt. Eller. Vi måste vara tacksamma för G W Bush
  Front? Visst!
  Historisk front
  Mot den styrda okunnigheten
  Våra sinnens mur
  Sverige talar med kluven tunga
  Kriget mot terrorn kan vinnas enkelt
  'Vi tänker befria Irak och Palestina'
  Vad menas med demokrati?
  ... och den förtalade arbetarklassen
  CNN lyckats filma bombexplosionen i Karbala?
  Hedemoras ledande v-politiker avgår
  Svensk ambassadör till Irak
  Ett uppåtriktat tack
  Ja till folkstyre. Nej till EU-parlamentet.
  Visst är kiplingepigonerna intressanta!
  Palestinier är också människor
  USA-planer på ett uppdelat Irak för ökad kontroll
  Inget avslöjande!
  Vilket gäng, Persson!
  Är du en av de utvalda kalkonerna?
  Demonisering driver våldet
  OM ...
  Vad de inte vill att du skall veta
  Tro inte för mycket på FN!
  Ur nusvensk ordlista
  Katastrof för skolan
  Kvinnornas krav möts av mordhot
  En mur skapar bara fler problem
  Drick med Dickens i jul!
  Tillväxt för hela folket
  Gärna fredsstyrka – men inte under USA
  Saddam Hussein bakom galler
  Två stater eller en gemensam?
  Om ockupationsvänster
  Vi vägrar demonisera
  En grundlag som kan ena landet
  Ni sviker världen, författare!
  Det är bara att huka och hoppas på glömskan
  Märklig jurdik i Haag
  Tälje Tokar fixar akuten
  Inte en man till USA:s krig
  Allt går igen
  Muslimer demoniseras – precis som judarna
  ATT HYFSA SAMHÄLLSDEBATTEN. Professor Hagtvet till exempel.
  Grovt felaktigt!
  De har en skruv lös - och nu tar dom makten!
  Om Jan Guillou har rätt
  Stängslet kränker folkrätten
  Ska USA få sälja ut hela Irak?
  Fredsljusen har tänts
  LO kväver idédebatt efter kritiska utspel
  Kan dessa förebygga folkmord?
  ”Befrielsen” som blev en en katastrof
  Kollektivtrafiken bolagiseras medan vänsterpartiet ser på
  Vi måste hjälpas åt
  Vad är tillväxtens mål?
  Connex anställde svartarbetare - men spärrvakten som avslöjade angrips
  Arabvärldens importerade antisemitism
  Som den feta hinnan på en kallnande soppa
  'Jag bad honom fortsätta leva'
  USA ut ur Irak!
  Trötta generaliseringar spär bara på misstron
  Gör rent hus i kyrkan!
  Judisk rasism eller demokrati
  Förbud mot huvudduk i Tyskland
  Olyckskorparna fick rätt
  Fler döda med sänkt alkoholskatt
  Ockuperat land i kaos
  Unioner är inte bra
  Enögd Ahlmark förskräcker
  I uppror mot maktens perspektiv
  Besöken på hemsidan ökar!
  Izvestija om svensk omröstning
  Sveriges orättvisa skatteutveckling
  Gällde det demokratin?
  Guillou i SVT Morgon
  Folket sa nej till överheten
  PO Enquist i Expressen 9/9
  ”EMU kommer att brytas upp”
  Försvara yttrandefriheten
  Jan Guillou och den bistra verkligheten
  Ideologiserad historieundervisning
  Nordirland har blivit fredligare utan Euro
  Folket i Bild säger nej till EMU
  Ett nej är bra för demokratin
  Nej till idrottsutbyte med ockupationsmakten Israel !
  Finlands erfarenheter av EMU
  Krackelerar EU?
  Persson och EMU
  Avslöjande kindpuss
  Ja-sidan bjöd senildementa på tårta
  Hellre rörlig valuta än rörlig befolkning
  Uppsöka och förstöra - andra etappen i USA:s krig i Irak
  Metall stoppar nej-sidan
  Är EU ett fredsprojekt?
  Om Kinas samhällssystem och klassförhållanden
  Lögner, lögner, lögner
  Låt oss inte glömma Rolf Ekéus
  'Nejsägarna sviker global solidaritet'
Om tidningen
Kontakta oss

Bondegatan 69
116 34 Stockholm
Telefon: 08-644 50 32 (tfn svarare)
fax: 08-556 950 35
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se