Till startsidan
 
 
Skriv ditt skord i fltet nedan.
  
  Hem     Fr en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Irak, Palestina och Afghanistan är samma ockupation?

Av KNUT LINDELÖF (text och bild)

Stora salen på ABFSå är det, konstaterades på ett heldagsseminarium i ABF:s stora sal söndag 18 mars i Stockholm. Trots stora skillnader mellan dessa länder och i dessa tre pågående ockupationer var de inbjudna talarna överens om att det är mycket som förenar dem. De sker i denna vår samtid, de drivs direkt eller indirekt av USA och under allt flyter hungern på billig olja.
    Deltagarna var sinsemellan mycket olika; en filosofisk musiker med judiskt ursprung, en muslimsk imam, en palestinsk journalist, en irakisk intellektuell, en irakisk flykting samt några kända svenska vänsterprofiler. Blandningen var fruktbar och gav olika perspektiv och betoningar på frågeställningen.
    De två inbjudna irakierna Shejk Jawad al-Khalisi och Dr. Mohammad Bashar al-Faidi  nekades i sista stund inresetillstånd i Sverige. Byråkratiskt krångel från svenska Invandrarverket stoppade deras inresa. Man har infört en ny regel att irakier som flytt till Amman (vilket nu var fallet) måste ha en stämpel av irakiska myndigheter, som bara kan erhållas i Bagdad. Detta var förstås omöjligt, så alla dessa irakier i Amman sitter nu fast där.
    Det gjorde seminariet speciellt. De fick delta via it-telefoni. Vi hörde deras tal och olika inpass i det följande samtalet genom ett nästan brusfritt högtalarsystem, och de hölls hela tiden underrättade om vad som sas av de övriga seminarietalarna genom en arabisk tolk.
    Shejk Jawad al-Khalisi är imam vid Al-Kathim-moskèn i Bagdad och som sådan en framstående muslimsk lärd. Han är också en viktig politisk ledare i egenskap av generalsekreterare för Iraqi National Foundation Congress , en allians av sekulära och religiösa organisationer som omfattar alla religiösa och etniska grupper i Irak. Han är rektor för universitetet Al-Khalisiyah i Bagdad, som alltså är uppkallat efter honom. Hans släkt är sedan länge motståndare till alla utländska ockupanter. Hans farfar utvisades av britterna till Indien på 1910 för sitt motstånd. Läs hans hälsning till seminariet.
    Han redogjorde för sin syn på situationen och uttryckte sin tacksamhet över det stöd som kommer från oss i Europa.
    Dr. Mohammad Bashar al-Faidi är talesman för The Association of Muslim Scholars vars ordförande är Sheikh Harith Sulayman al-Dhari. Förbundet fördömer den nya regimen och konstitutionen som illegitim. Iraks nya regim har utfärdat en arresteringsorder för Sheikh Harith Sulayman al-Dhari.
    Dr. Bashar al-Faidi beskrev situationen i landet som kaotisk och exempellöst blodig. Han svarade utförligt på publikens frågor och hängde med på linjen ända till slutet klockan 17, trots att han var nyopererad. Läs hela talet
Ramzy Baroud    Ramzy Baroud är chefredaktör för Palestine Chronicle och är känd för att publicera tungt vägande artiklar i palestinafrågan. Han är en inflytelserik skribent och föreläsare på universitet över hela världen, samt chef för forskningsavdelningen på aljazzeera.net.english. Han är född i Gaza och bor i USA.
    Han höll ett engagerat tal där han bland annat poängterade att man inte kan särskilja just folkmordet på judar under andra världskriget som "förintelsen", och förbjuda förnekande av just det. Det måste faktiskt vara ett brott att förneka alla olika folks lidanden som orsakats av förtryck. Vad betyder "never again?" frågade han. Gäller det palestinier, irakier och afghaner?
Gilad Atzmon    Gilad Atzmon är en framstående internationell jazzmusiker med ett eget band, ”Orient House Ensemble”. Hans album Exile vann ”BBC Best Jazz Album” för 2003. Han är också skolad filosof samt skönlitterär författare med ”kritik av sionism och judisk identitet” som genomgående tema. ”För mig är rasism kategoriskt fel och det är denna insikt som gjort mig till en hängiven motståndare till Israel och sionism.” Han är född i Israel och bor i London.
    Han lade pannan i djupa veck, strök sina händer över ansiktet, tog av glasögonen och tog till orda med ett annat anslag än de övriga. "Jag är inte politisk, jag är artist och konstnär först och främst", inledde han med. "Men det som nu sker berör var och en av oss. Det sker i ditt och mitt namn. Ingen kan undandra sig ansvar. Att inte tala ut om det är att delta i förnekelsen av nya förintelser."
    Han tog spjärn i sig själv, sin egen identitet och sitt eget ansvar och ställde etiskt moraliska frågor. Eftertänksamt och försiktigt - han visste att han nu var ute i minfältet - talade han om begrepp som judar, judiskhet, judendom, judenhet, sionism, Israel ... Vad är vad, hur ska man orientera sig? Vad får man säga? På frågan om förbud mot förnekelse av förintelsen svarade han: "Vad som nu sker är nya förintelser i Förintelsens namn." Här kan du läsa hela talet på svesnka.
    Gilad Atzmon är uppenbarligen omstridd. Före seminariet anklagades arrangörerna för antisemitism, för att man inbjudit Atzmon. Till FiBs hemsida inkom ett brev från Danmark, som undrar över samma sak. Många hukar uppenbarligen för att närma sig denna diskussion.
Jan Myrdal    Jan Myrdal valde att blicka bakåt och koncentrerade sig på grundläggande tankemöster i det amerikanska samhället. Hela den nordamerikanska kontinenten erövrades med hjälp av förintelser stat efter stat. Begreppet "manifest destiny" finns där och uttolkas olika i olika tider. Men det leder till att man från USA kan vänta sig "precis vad som helst".
Stefan Lindgren    Stefan Lindgren avslutade talarrundan med en knivskarp genomgång av situationen i Afghanistan. Bland mycket annat påminde han om att britterna (Tony Blair) 2002 införde en regel som innebär att ISAF:s soldater inte kan gripas eller ställas inför domstol för krigsförbrytelser. Det gäller nu alltså våra svenska soldater, som står under general Dan McNeill´s befäl. 
    Denne general var tidigare befälhavare över USA-styrkan (OEF) där han lyckades undkomma en dom för krigsförbrytelser och förflyttades sedan till ISAF. ISAF har nu getts friheten att skjuta först och fråga sedan. Det kallas "preemtive actions against perceived threats" (förebyggande åtgärder mot upplevda hot). Man kan alltså brassa på med skarpt om man upplever en situation hotfull. 
    Namninsamlingen för hemtagande av de svenska soldaterna pågår för fullt, först och främst fram till riksdagsbelutet om utökning av den svenska truppen. Men den ska också ut till allmänheten.
    Detta innehållsrika seminarium har hittills helt ignorerats av våra stora medier. TV eller stora tidningar gjorde inga nyhetsinslag. En ung journalist från SR råkade jag notera i en paus, men något resultat har jag inte sett. Arrangörerna var Folket i Bild, ABF och Broderskapsrörelsen. Moderator var Ulf Carmesund från Broderskap, som ledde det hela på ett lyhört och högst professionellt vis. Det finns ännu några folkbildningsorganisationer som försöker föra ut frågor som det stora drevet kopplat bort. De äro alla inbäddade i sina illusioner och i sina egna intressen.

Om uppståndelsen seminariet skapade kan du
läsa här »Publicerad p www.fib.se 2007-03-19

Prenumerera p tidningen.

Fr allt material inom FiB/K:s ntutgva gller upphovsrttslagen.

« Tillbaka
  Br Sverige erknna folkmordet?
  Hjlp barnen p Haiti!
  To shoot an elephant
  Protestera mot kade insatser i Afghanistan
  Israel nekar lkare tillstnd att delta i konferens i Gaza
  Valet av Ahtisaari - en skandal
  Vad fr vi sga om Kurdistan?
  TERRORISTJAKTEN och RTTSSKERHETEN
  Sverige - det nya DDR
  Condoleezza Rice is a War Criminal
  Svensk vapenexport
  Nya numret
  Akademiker mot statlig kampanjhistoria
  Justerad FRA-lag kan rstas igenom ikvll!
  Satirarkivet
  Nu gller det Kosovo
  Ls IB-materialet i original
  Den havererade skolpolitiken
  Lambertz vill skrota TF
  Debatt om ktenskapet
  Oljeintressen militrregimens
  Vsterlndska medier frvrnger islambilden
  Jugoslavienkrigen r inte slut
  Stoppa utvisningarna till Afghanistan!
  Vstbodaskolan i graven! (demokratin ocks )
  Vad gr dom med Kambodja?
  Och vad hnde med Tobinskatten?
  Irak, Palestina och Afghanisatan r samma ockupation
  CIA om Kina, Indien och EU?
  Miljpartiet svnger om svenska trupper i Afghanista
  Nu kommer uppropet mot svensk trupp i Afghanistan
  Angreppen p kollektivavtalen
  Avtalet i Mecka
  Imperialistiska klimatfrndringar
  Ska vi dma Hitler efter vsterlandet eller vsterlandet efter Hitler?
  FiB satsar p satirbilder
  SR och SVT vill vara makten till lags
  Framtiden mrknar p Hornet
  A-kassan
  Ellsbergmte
  verilad rfil efter pistolhot skl fr avsked
  Slow Food, julmatens rtter och traditioner
  Hll tassarna borta frn tryckfrihetsfrordningen!
  FiB svarar Malm
  Sionismen r judisk nationalsocialism
  Svenska hjlparbetare brutalt attackerade av israeliska bosttare
  Hur kritisera Ryssland?
  Ngra rd till en utrikesminister frn Sverker strm
  Carl Bildt farligare n sina brudar!
  Tycker du att magdans r ett turkiskt nje?
  Back to basics!
  Grattis Fredrik!
  En annan Annan?
  Imperiets sista strid?
  r man antisemit om man frsvarar de palestinska flyktingarnas rtt att tervnda?
  Var och en som har, t honom skall varda givet
  11:e september ifrgasatt
  Konspirationer finns det gott om
  Lars Drake vs. Cecilia Wikstrm
  Valets icke- frgor
  Lraktiga ungliberaler
  Folkpartiet
  Besviken p Junilistan
  Var gr grnsen fr Israel?
  Pudelns krna
  Istllet fr B-52:ors bombmattor ver Gaza
  ppet brev TV4 Nyheterna och Rolf Porseryd
  Avskaffa skolans vrdegrund
  Kulturfront gav ut boken Kampuchea mellan tv krig
  JO-anmlan
  Malmkonferensen
  Manipulerade av Pol Pots leende
  En bjrntjnst gr ju ingen glad
  Pressmeddelande
  Svenskar och amerikaner under gemensamt befl i Afghanistan
  Den dr natten nr Olof Palme skts
  Fgelinfluensan har drabbat medierna
  M a a nidbilder av profeten Muhammed och yttrandefriheten
  FiB:s Mohamedteckning
  Sverige r med i Nato
  Upprop mot terroristlagarna
  Svenska r inte lagstadgat majoritetsprk
  Frste stupade svensken i USA:s krig
  KAN DET BLI VRRE?
  Hv bannlysningen av Ahmed Yusuf!
  Pinter har talat
  USA erknner anvndning av fosforvapen, men ...
  Nr tnker den svenska regeringen protestera mot USA:s anvndning av frbjudna vapen i Irak?
  Det r Bush som r terroristen
  Sukralos
  Stora journalistpriset till cynikern Skugge
  Ngra sanningens ord
  Drevet mot Pinter gr vidare
  Mutsnacket r en cover-up fr stlden av hela Irak
  Krigsprotester
  UNT om Pinter
  Tal av Harold Pinter
  Fredsmamman arresterad
  Bokmssan 2005
  SYMBOL FR TORTYREN I ABU GHRAIB
  r den italienska rttsapparaten mer oberoende n den svenska?
  Jan Myrdal skriver ppet brev
  Nej i Frankrike
  Sm och stora nyheter 2
  Stora och sm nyheter
  Norrland ska bli vningsomrde fr NATO
  Motstndet berttigat
  Detta r den sista intervjun med mannen som inte fick intervjuas
  Vnstern och den vite mannens brda
  DN tappar ansiktet
  FiB p bokmssan
  Vi borde alla f rsta i USA:s presidentval
  Professorns dmjuka svartmlning
  Jakubowski kackar i eget bo
  Militanta ideologer styr USA
  Krens bsta kvinna ...
  Forum fr diskussioner om samtiden; Bokmssan 2004
  Hur mnga barn har du ddat idag, Bush?
  Riggad debatt om sjukskrivningar
  Villkorat medborgarskap?
  Hemlig specialstyrka frn USA avvisade egyptier
  Sprickan i Ordfronts bestr
  Frbjuder vi lgner frlorar sanningen
  Vem betalar kalaset?
  Coltan
  DN ger mobben handen 11 augusti
  Mooretal
  Vetenskapsman vgrar delta i konferens i USA
  S krossas en kultur
  Till Ordfronts frlagschef
  'Henke' och Zlatan folkets hjltar
  Europas folk r Europafiender
  Nu har vi ftt ett rtt svar
  Efter plugget...
  Iraks frihet och Norges. Eller det styrande intresset
  Nationaldagen 6 juni
  Har Guillou fel om Gestilren?
  Narcoticosaurus Politicus - den utdda dinosaurien
  'FN och Brahimi r ingenting annat n USA:s politiska agenter'
  Rtten att f framfra dumheter
  En helig ko ska slaktas
  ... and stripes
  Utarmat uran Skammens metall
  Terrorns regler
  En gngbar klassiker
  Krv frihet nu, Gran Persson!
  Brev till Gertrud strm
  Allting r relativt. Eller. Vi mste vara tacksamma fr G W Bush
  Front? Visst!
  Historisk front
  Mot den styrda okunnigheten
  Vra sinnens mur
  Sverige talar med kluven tunga
  Kriget mot terrorn kan vinnas enkelt
  'Vi tnker befria Irak och Palestina'
  Vad menas med demokrati?
  ... och den frtalade arbetarklassen
  CNN lyckats filma bombexplosionen i Karbala?
  Hedemoras ledande v-politiker avgr
  Svensk ambassadr till Irak
  Ett upptriktat tack
  Ja till folkstyre. Nej till EU-parlamentet.
  Visst r kiplingepigonerna intressanta!
  Palestinier r ocks mnniskor
  USA-planer p ett uppdelat Irak fr kad kontroll
  Inget avsljande!
  Vilket gng, Persson!
  r du en av de utvalda kalkonerna?
  Demonisering driver vldet
  OM ...
  Vad de inte vill att du skall veta
  Tro inte fr mycket p FN!
  Ur nusvensk ordlista
  Katastrof fr skolan
  Kvinnornas krav mts av mordhot
  En mur skapar bara fler problem
  Drick med Dickens i jul!
  Tillvxt fr hela folket
  Grna fredsstyrka men inte under USA
  Saddam Hussein bakom galler
  Tv stater eller en gemensam?
  Om ockupationsvnster
  Vi vgrar demonisera
  En grundlag som kan ena landet
  Ni sviker vrlden, frfattare!
  Det r bara att huka och hoppas p glmskan
  Mrklig jurdik i Haag
  Tlje Tokar fixar akuten
  Inte en man till USA:s krig
  Allt gr igen
  Muslimer demoniseras precis som judarna
  ATT HYFSA SAMHLLSDEBATTEN. Professor Hagtvet till exempel.
  Grovt felaktigt!
  De har en skruv ls - och nu tar dom makten!
  Om Jan Guillou har rtt
  Stngslet krnker folkrtten
  Ska USA f slja ut hela Irak?
  Fredsljusen har tnts
  LO kvver iddebatt efter kritiska utspel
  Kan dessa frebygga folkmord?
  Befrielsen som blev en en katastrof
  Kollektivtrafiken bolagiseras medan vnsterpartiet ser p
  Vi mste hjlpas t
  Vad r tillvxtens ml?
  Connex anstllde svartarbetare - men sprrvakten som avsljade angrips
  Arabvrldens importerade antisemitism
  Som den feta hinnan p en kallnande soppa
  'Jag bad honom fortstta leva'
  USA ut ur Irak!
  Trtta generaliseringar spr bara p misstron
  Gr rent hus i kyrkan!
  Judisk rasism eller demokrati
  Frbud mot huvudduk i Tyskland
  Olyckskorparna fick rtt
  Fler dda med snkt alkoholskatt
  Ockuperat land i kaos
  Unioner r inte bra
  Engd Ahlmark frskrcker
  I uppror mot maktens perspektiv
  Besken p hemsidan kar!
  Izvestija om svensk omrstning
  Sveriges orttvisa skatteutveckling
  Gllde det demokratin?
  Guillou i SVT Morgon
  Folket sa nej till verheten
  PO Enquist i Expressen 9/9
  EMU kommer att brytas upp
  Frsvara yttrandefriheten
  Jan Guillou och den bistra verkligheten
  Ideologiserad historieundervisning
  Nordirland har blivit fredligare utan Euro
  Folket i Bild sger nej till EMU
  Ett nej r bra fr demokratin
  Nej till idrottsutbyte med ockupationsmakten Israel !
  Finlands erfarenheter av EMU
  Krackelerar EU?
  Persson och EMU
  Avsljande kindpuss
  Ja-sidan bjd senildementa p trta
  Hellre rrlig valuta n rrlig befolkning
  Uppska och frstra - andra etappen i USA:s krig i Irak
  Metall stoppar nej-sidan
  r EU ett fredsprojekt?
  Om Kinas samhllssystem och klassfrhllanden
  Lgner, lgner, lgner
  Lt oss inte glmma Rolf Ekus
  'Nejsgarna sviker global solidaritet'
Kultur allts!
Bildkonst och
Sett, lst, hrt
Krnikor och Bloggar

Denna avdlening rymmer den breda fran i vrt kulturmaterial
Bl a:
Poesi
Litteratur
Bokrecensioner
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se