Till startsidan
 
 
Skriv ditt sökord i fältet nedan.
  
  Hem     För en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Irak, Palestina och Afghanistan är samma ockupation?

Av KNUT LINDELÖF (text och bild)

Stora salen på ABFSå är det, konstaterades på ett heldagsseminarium i ABF:s stora sal söndag 18 mars i Stockholm. Trots stora skillnader mellan dessa länder och i dessa tre pågående ockupationer var de inbjudna talarna överens om att det är mycket som förenar dem. De sker i denna vår samtid, de drivs direkt eller indirekt av USA och under allt flyter hungern på billig olja.
    Deltagarna var sinsemellan mycket olika; en filosofisk musiker med judiskt ursprung, en muslimsk imam, en palestinsk journalist, en irakisk intellektuell, en irakisk flykting samt några kända svenska vänsterprofiler. Blandningen var fruktbar och gav olika perspektiv och betoningar på frågeställningen.
    De två inbjudna irakierna Shejk Jawad al-Khalisi och Dr. Mohammad Bashar al-Faidi  nekades i sista stund inresetillstånd i Sverige. Byråkratiskt krångel från svenska Invandrarverket stoppade deras inresa. Man har infört en ny regel att irakier som flytt till Amman (vilket nu var fallet) måste ha en stämpel av irakiska myndigheter, som bara kan erhållas i Bagdad. Detta var förstås omöjligt, så alla dessa irakier i Amman sitter nu fast där.
    Det gjorde seminariet speciellt. De fick delta via it-telefoni. Vi hörde deras tal och olika inpass i det följande samtalet genom ett nästan brusfritt högtalarsystem, och de hölls hela tiden underrättade om vad som sas av de övriga seminarietalarna genom en arabisk tolk.
    Shejk Jawad al-Khalisi är imam vid Al-Kathim-moskèn i Bagdad och som sådan en framstående muslimsk lärd. Han är också en viktig politisk ledare i egenskap av generalsekreterare för Iraqi National Foundation Congress , en allians av sekulära och religiösa organisationer som omfattar alla religiösa och etniska grupper i Irak. Han är rektor för universitetet Al-Khalisiyah i Bagdad, som alltså är uppkallat efter honom. Hans släkt är sedan länge motståndare till alla utländska ockupanter. Hans farfar utvisades av britterna till Indien på 1910 för sitt motstånd. Läs hans hälsning till seminariet.
    Han redogjorde för sin syn på situationen och uttryckte sin tacksamhet över det stöd som kommer från oss i Europa.
    Dr. Mohammad Bashar al-Faidi är talesman för The Association of Muslim Scholars vars ordförande är Sheikh Harith Sulayman al-Dhari. Förbundet fördömer den nya regimen och konstitutionen som illegitim. Iraks nya regim har utfärdat en arresteringsorder för Sheikh Harith Sulayman al-Dhari.
    Dr. Bashar al-Faidi beskrev situationen i landet som kaotisk och exempellöst blodig. Han svarade utförligt på publikens frågor och hängde med på linjen ända till slutet klockan 17, trots att han var nyopererad. Läs hela talet
Ramzy Baroud    Ramzy Baroud är chefredaktör för Palestine Chronicle och är känd för att publicera tungt vägande artiklar i palestinafrågan. Han är en inflytelserik skribent och föreläsare på universitet över hela världen, samt chef för forskningsavdelningen på aljazzeera.net.english. Han är född i Gaza och bor i USA.
    Han höll ett engagerat tal där han bland annat poängterade att man inte kan särskilja just folkmordet på judar under andra världskriget som "förintelsen", och förbjuda förnekande av just det. Det måste faktiskt vara ett brott att förneka alla olika folks lidanden som orsakats av förtryck. Vad betyder "never again?" frågade han. Gäller det palestinier, irakier och afghaner?
Gilad Atzmon    Gilad Atzmon är en framstående internationell jazzmusiker med ett eget band, ”Orient House Ensemble”. Hans album Exile vann ”BBC Best Jazz Album” för 2003. Han är också skolad filosof samt skönlitterär författare med ”kritik av sionism och judisk identitet” som genomgående tema. ”För mig är rasism kategoriskt fel och det är denna insikt som gjort mig till en hängiven motståndare till Israel och sionism.” Han är född i Israel och bor i London.
    Han lade pannan i djupa veck, strök sina händer över ansiktet, tog av glasögonen och tog till orda med ett annat anslag än de övriga. "Jag är inte politisk, jag är artist och konstnär först och främst", inledde han med. "Men det som nu sker berör var och en av oss. Det sker i ditt och mitt namn. Ingen kan undandra sig ansvar. Att inte tala ut om det är att delta i förnekelsen av nya förintelser."
    Han tog spjärn i sig själv, sin egen identitet och sitt eget ansvar och ställde etiskt moraliska frågor. Eftertänksamt och försiktigt - han visste att han nu var ute i minfältet - talade han om begrepp som judar, judiskhet, judendom, judenhet, sionism, Israel ... Vad är vad, hur ska man orientera sig? Vad får man säga? På frågan om förbud mot förnekelse av förintelsen svarade han: "Vad som nu sker är nya förintelser i Förintelsens namn." Här kan du läsa hela talet på svesnka.
    Gilad Atzmon är uppenbarligen omstridd. Före seminariet anklagades arrangörerna för antisemitism, för att man inbjudit Atzmon. Till FiBs hemsida inkom ett brev från Danmark, som undrar över samma sak. Många hukar uppenbarligen för att närma sig denna diskussion.
Jan Myrdal    Jan Myrdal valde att blicka bakåt och koncentrerade sig på grundläggande tankemöster i det amerikanska samhället. Hela den nordamerikanska kontinenten erövrades med hjälp av förintelser stat efter stat. Begreppet "manifest destiny" finns där och uttolkas olika i olika tider. Men det leder till att man från USA kan vänta sig "precis vad som helst".
Stefan Lindgren    Stefan Lindgren avslutade talarrundan med en knivskarp genomgång av situationen i Afghanistan. Bland mycket annat påminde han om att britterna (Tony Blair) 2002 införde en regel som innebär att ISAF:s soldater inte kan gripas eller ställas inför domstol för krigsförbrytelser. Det gäller nu alltså våra svenska soldater, som står under general Dan McNeill´s befäl. 
    Denne general var tidigare befälhavare över USA-styrkan (OEF) där han lyckades undkomma en dom för krigsförbrytelser och förflyttades sedan till ISAF. ISAF har nu getts friheten att skjuta först och fråga sedan. Det kallas "preemtive actions against perceived threats" (förebyggande åtgärder mot upplevda hot). Man kan alltså brassa på med skarpt om man upplever en situation hotfull. 
    Namninsamlingen för hemtagande av de svenska soldaterna pågår för fullt, först och främst fram till riksdagsbelutet om utökning av den svenska truppen. Men den ska också ut till allmänheten.
    Detta innehållsrika seminarium har hittills helt ignorerats av våra stora medier. TV eller stora tidningar gjorde inga nyhetsinslag. En ung journalist från SR råkade jag notera i en paus, men något resultat har jag inte sett. Arrangörerna var Folket i Bild, ABF och Broderskapsrörelsen. Moderator var Ulf Carmesund från Broderskap, som ledde det hela på ett lyhört och högst professionellt vis. Det finns ännu några folkbildningsorganisationer som försöker föra ut frågor som det stora drevet kopplat bort. De äro alla inbäddade i sina illusioner och i sina egna intressen.

Om uppståndelsen seminariet skapade kan du
läsa här »Publicerad på www.fib.se 2007-03-19

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.

« Tillbaka
  Bör Sverige erkänna folkmordet?
  Hjälp barnen på Haiti!
  To shoot an elephant
  Protestera mot ökade insatser i Afghanistan
  Israel nekar läkare tillstånd att delta i konferens i Gaza
  Valet av Ahtisaari - en skandal
  Vad får vi säga om Kurdistan?
  TERRORISTJAKTEN och RÄTTSSÄKERHETEN
  Sverige - det nya DDR
  Condoleezza Rice is a War Criminal
  Svensk vapenexport
  Nya numret
  Akademiker mot statlig kampanjhistoria
  Justerad FRA-lag kan röstas igenom ikväll!
  Satirarkivet
  Nu gäller det Kosovo
  Läs IB-materialet i original
  Den havererade skolpolitiken
  Lambertz vill skrota TF
  Debatt om äktenskapet
  Oljeintressen militärregimens
  Västerländska medier förvränger islambilden
  Jugoslavienkrigen är inte slut
  Stoppa utvisningarna till Afghanistan!
  Västbodaskolan i graven! (demokratin också …)
  Vad gör dom med Kambodja?
  Och vad hände med Tobinskatten?
  Irak, Palestina och Afghanisatan är samma ockupation
  CIA om Kina, Indien … och EU?
  Miljöpartiet svänger om svenska trupper i Afghanista
  Nu kommer uppropet mot svensk trupp i Afghanistan
  Angreppen på kollektivavtalen
  Avtalet i Mecka
  Imperialistiska klimatförändringar
  Ska vi döma Hitler efter västerlandet eller västerlandet efter Hitler?
  FiB satsar på satirbilder
  SR och SVT vill vara makten till lags
  Framtiden mörknar på Hornet
  A-kassan
  Ellsbergmöte
  Överilad örfil efter pistolhot skäl för avsked
  Slow Food, julmatens rötter och traditioner
  Håll tassarna borta från tryckfrihetsförordningen!
  FiB svarar Malm
  Sionismen är judisk nationalsocialism
  Svenska hjälparbetare brutalt attackerade av israeliska bosättare
  Hur kritisera Ryssland?
  Några råd till en utrikesminister från Sverker Åström
  Carl Bildt farligare än sina brudar!
  Tycker du att magdans är ett turkiskt nöje?
  Back to basics!
  Grattis Fredrik!
  En annan Annan?
  Imperiets sista strid?
  Är man antisemit om man försvarar de palestinska flyktingarnas rätt att återvända?
  Var och en som har, åt honom skall varda givet
  11:e september ifrågasatt
  Konspirationer finns det gott om
  Lars Drake vs. Cecilia Wikström
  Valets icke- frågor
  Läraktiga ungliberaler
  Folkpartiet
  Besviken på Junilistan
  Var går gränsen för Israel?
  Pudelns kärna
  Istället för B-52:ors bombmattor över Gaza
  Öppet brev TV4 Nyheterna och Rolf Porseryd
  Avskaffa skolans värdegrund
  Kulturfront gav ut boken Kampuchea mellan två krig
  JO-anmälan
  Malmökonferensen
  Manipulerade av Pol Pots leende
  En björntjänst gör ju ingen glad
  Pressmeddelande
  Svenskar och amerikaner under gemensamt befäl i Afghanistan
  Den där natten när Olof Palme sköts
  Fågelinfluensan har drabbat medierna
  M a a nidbilder av profeten Muhammed och yttrandefriheten
  FiB:s Mohamedteckning
  Sverige är med i Nato
  Upprop mot terroristlagarna
  Svenska är inte lagstadgat majoritetspråk
  Förste stupade svensken i USA:s krig
  KAN DET BLI VÄRRE?
  Häv bannlysningen av Ahmed Yusuf!
  Pinter har talat
  USA erkänner användning av fosforvapen, men ...
  När tänker den svenska regeringen protestera mot USA:s användning av förbjudna vapen i Irak?
  Det är Bush som är terroristen
  Sukralos
  Stora journalistpriset till cynikern Skugge
  Några sanningens ord
  Drevet mot Pinter går vidare
  Mutsnacket är en cover-up för stölden av hela Irak
  Krigsprotester
  UNT om Pinter
  Tal av Harold Pinter
  Fredsmamman arresterad
  Bokmässan 2005
  SYMBOL FÖR TORTYREN I ABU GHRAIB
  Är den italienska rättsapparaten mer oberoende än den svenska?
  Jan Myrdal skriver öppet brev
  Nej i Frankrike
  Små och stora nyheter 2
  Stora och små nyheter
  Norrland ska bli övningsområde för NATO
  Motståndet berättigat
  Detta är den sista intervjun med mannen som inte fick intervjuas
  Vänstern och den vite mannens börda
  DN tappar ansiktet
  FiB på bokmässan
  Vi borde alla få rösta i USA:s presidentval
  Professorns ödmjuka svartmålning
  Jakubowski kackar i eget bo
  Militanta ideologer styr USA
  Körens bästa kvinna ...
  Forum för diskussioner om samtiden; Bokmässan 2004
  Hur många barn har du dödat idag, Bush?
  Riggad debatt om sjukskrivningar
  Villkorat medborgarskap?
  Hemlig specialstyrka från USA avvisade egyptier
  Sprickan i Ordfronts består
  Förbjuder vi lögner förlorar sanningen
  Vem betalar kalaset?
  Coltan
  DN ger mobben handen 11 augusti
  Mooretal
  Vetenskapsman vägrar delta i konferens i USA
  Så krossas en kultur
  Till Ordfronts förlagschef
  'Henke' och Zlatan folkets hjältar
  Europas folk är Europafiender
  Nu har vi fått ett rätt svar
  Efter plugget...
  Iraks frihet och Norges. Eller det styrande intresset
  Nationaldagen 6 juni
  Har Guillou fel om Gestilren?
  Narcoticosaurus Politicus - den utdöda dinosaurien
  'FN och Brahimi är ingenting annat än USA:s politiska agenter'
  Rätten att få framföra dumheter
  En helig ko ska slaktas
  ... and stripes
  Utarmat uran — Skammens metall
  Terrorns regler
  En gångbar klassiker
  Kräv frihet nu, Göran Persson!
  Brev till Gertrud Åström
  Allting är relativt. Eller. Vi måste vara tacksamma för G W Bush
  Front? Visst!
  Historisk front
  Mot den styrda okunnigheten
  Våra sinnens mur
  Sverige talar med kluven tunga
  Kriget mot terrorn kan vinnas enkelt
  'Vi tänker befria Irak och Palestina'
  Vad menas med demokrati?
  ... och den förtalade arbetarklassen
  CNN lyckats filma bombexplosionen i Karbala?
  Hedemoras ledande v-politiker avgår
  Svensk ambassadör till Irak
  Ett uppåtriktat tack
  Ja till folkstyre. Nej till EU-parlamentet.
  Visst är kiplingepigonerna intressanta!
  Palestinier är också människor
  USA-planer på ett uppdelat Irak för ökad kontroll
  Inget avslöjande!
  Vilket gäng, Persson!
  Är du en av de utvalda kalkonerna?
  Demonisering driver våldet
  OM ...
  Vad de inte vill att du skall veta
  Tro inte för mycket på FN!
  Ur nusvensk ordlista
  Katastrof för skolan
  Kvinnornas krav möts av mordhot
  En mur skapar bara fler problem
  Drick med Dickens i jul!
  Tillväxt för hela folket
  Gärna fredsstyrka – men inte under USA
  Saddam Hussein bakom galler
  Två stater eller en gemensam?
  Om ockupationsvänster
  Vi vägrar demonisera
  En grundlag som kan ena landet
  Ni sviker världen, författare!
  Det är bara att huka och hoppas på glömskan
  Märklig jurdik i Haag
  Tälje Tokar fixar akuten
  Inte en man till USA:s krig
  Allt går igen
  Muslimer demoniseras – precis som judarna
  ATT HYFSA SAMHÄLLSDEBATTEN. Professor Hagtvet till exempel.
  Grovt felaktigt!
  De har en skruv lös - och nu tar dom makten!
  Om Jan Guillou har rätt
  Stängslet kränker folkrätten
  Ska USA få sälja ut hela Irak?
  Fredsljusen har tänts
  LO kväver idédebatt efter kritiska utspel
  Kan dessa förebygga folkmord?
  ”Befrielsen” som blev en en katastrof
  Kollektivtrafiken bolagiseras medan vänsterpartiet ser på
  Vi måste hjälpas åt
  Vad är tillväxtens mål?
  Connex anställde svartarbetare - men spärrvakten som avslöjade angrips
  Arabvärldens importerade antisemitism
  Som den feta hinnan på en kallnande soppa
  'Jag bad honom fortsätta leva'
  USA ut ur Irak!
  Trötta generaliseringar spär bara på misstron
  Gör rent hus i kyrkan!
  Judisk rasism eller demokrati
  Förbud mot huvudduk i Tyskland
  Olyckskorparna fick rätt
  Fler döda med sänkt alkoholskatt
  Ockuperat land i kaos
  Unioner är inte bra
  Enögd Ahlmark förskräcker
  I uppror mot maktens perspektiv
  Besöken på hemsidan ökar!
  Izvestija om svensk omröstning
  Sveriges orättvisa skatteutveckling
  Gällde det demokratin?
  Guillou i SVT Morgon
  Folket sa nej till överheten
  PO Enquist i Expressen 9/9
  ”EMU kommer att brytas upp”
  Försvara yttrandefriheten
  Jan Guillou och den bistra verkligheten
  Ideologiserad historieundervisning
  Nordirland har blivit fredligare utan Euro
  Folket i Bild säger nej till EMU
  Ett nej är bra för demokratin
  Nej till idrottsutbyte med ockupationsmakten Israel !
  Finlands erfarenheter av EMU
  Krackelerar EU?
  Persson och EMU
  Avslöjande kindpuss
  Ja-sidan bjöd senildementa på tårta
  Hellre rörlig valuta än rörlig befolkning
  Uppsöka och förstöra - andra etappen i USA:s krig i Irak
  Metall stoppar nej-sidan
  Är EU ett fredsprojekt?
  Om Kinas samhällssystem och klassförhållanden
  Lögner, lögner, lögner
  Låt oss inte glömma Rolf Ekéus
  'Nejsägarna sviker global solidaritet'
Rapporter, notiser
Adresser, tel, pg-nr, m.m.
Föreningsnotiser
Dokument
Lokalavdelningar

Föreningen äger och styr tidningen (och hemsidan). Bli medlem och var med och styr. Vi har riktig föreningsdemokrati med riksstämma varje år. Vi har lokalavdelningar på flera orter. Medlemskap kostar 200 kr per år.
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se