Till startsidan
 
 
Skriv ditt sökord i fältet nedan.
  
  Hem     För en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Varning för modersmjölksersättning

Det viktigaste som ett spädbarn behöver för en bra start i livet är hälsosam mat. Det gäller speciellt för de nyfödda som inte får i sig tillräcklig föda via amning och därför är i behov av modersmjölksersättning.
    Eftersom det finns spädbarn som är allergiska, beroende på vilka substanser som ingår (till exempel komjölks- eller sojaproteiner), är det viktigt att dessa får tillgång till ersättningar med andra ingredienser.
    Naturläkaren och näringsmedicinaren Peter Wilhelmsson har i sin bok "Friskare barn - konsten att lyckas som förälder", ICA-bokförlag (2005), listat upp ett antal modersmjölksersättningar baserade på flera välnärande ingredienser; däribland kornprotein, getmjölksprotein, vassleprotein, sesammjölk, rismjölk, havremjölk, mandelmjölk och quinoamjölk, som kan vara ett alternativ för dem som är allergiker.
    Dessa produkter är tyvärr inte speciellt utbredda i detaljhandeln och därför inte allmänt spridda bland konsumenterna.
    Ett faktum är att även kravmärkta barnmatsprodukter (alltså också modersmjölksersättningar) i stort sett saknas i detaljhandeln. 
    De modersmjölksersättningar som till största delen erbjuds på marknaden är antingen gjorda på komjölksprotein, ickefermenterad sojaprotein eller av andra så kallade hypoallergeniska substanser, vilka flera enligt omfattande forskning kan ha mycket skadliga effekter på spädbarns hälsa.
    Enligt Livsmedelsverkets föreskrifter (Livsmedelsverkets föreskrifter om modersmjölksersättning och tillskottsnäring; SLVFS 1994:46) framgår att "Modersmjölksersättning och tillskottsnäring får inte innehålla något ämne i sådan mängd att det kan innebära hälsorisk för spädbarn."
    Vissa modersmjölksersättningar som är baserade på sojaprotein eller av hypoallergeniska substanser (bland annat Prosobee och Nutramigen som tillverkas av företaget Mead Johnson och säljs på svenska Apotek, utan att någon information ges om eventuella medicinska följdverkningar) har påvisats med sådana skadliga medicinska effekter att dessa produkter enligt Livsmedelsverkets egna föreskrifter borde förbjudas att marknadsföras.
    En uppmaning till försiktighet anser vi även är på plats för modersmjölksersättning baserad på komjölksprotein, som enligt ny forskning innebär en ökad risk för spädbarn vid senare ålder att utveckla barndiabetes.
    Vad är det t.ex. i Prosobee och Nutramigen som gör dem skadliga? Den första produkten är baserad på sojaprotein vilket är en substans med en så hög manganhalt (upp till 400 procent högre än i bröstmjölk) att det kan ge upphov till svåra störningar i hjärnans funktioner.
    Det är påvisat att höga halter av mangan sänker dopaminnivån, vilket i sin tur kan ge upphov till bland annat koncentrationssvårigheter och eventuellt vara en orsak till ADHD; ett misstänkt samband som bland annat Francis M. Crinella, professor i pediatrik vid University of California i Irvine, USA, med sin forskning velat tydliggöra.
    Han har bland annat funnit högre halter av mangan i hårstrån från ungdomar som har konstaterade koncentrationsstörningar i jämförelse med en referensgrupp av andra ungdomar utan dessa problem.
    Klart är även att koncentrationsstörningar (och ett ökat antal fall av Parkinsons) har påvisats bland gruvarbetare som arbetat och exponerats av höga manganhalter.
    Lika anmärkningsvärt är mängden isoflavonoider - fytoöstrogener - som i sojabaserad modersmjölksersättning är så omfattande att det för ett spädbarn motsvarar ett dagligt intag av upp till tio p-piller.
    Isoflavonoiderna (genistein och daidzein) är östrogenliknande substanser vilka liknar kroppens egna östrogen. Ledande forskare hävdar att substanserna hämmar den manliga fertiliteten (minskar produktionen av det luteiniserande hormonet (LH)) och kan vara en bidragande biologisk orsak till att män blir homo- eller transsexuella. Det finns dessutom exempel på att flickor som uppfötts med sojabaserad modersmjölksersättning fått en för tidig pubertet - redan vid 6-8 års ålder - vilket ökar risken för bland annat bröstcancer vid vuxen ålder.
    Sojaproteinet har även den egenskapen att det minskar produktionen av sköldkörtelhormon - vilket kan leda till en hämmad tillväxt hos barn och reducera kroppens eget immunförsvar.
    En annan utmärkande egenskap för sojan är att den innehåller fytater, (salter av fytinsyra), som blockerar mineralupptaget. Vitaminupptaget hos den som förtär sojan blir också sämre.
    En omfattande studie gjord på Hawaii (med 7.000 personer som under 30 år deltagit i en epidemiologisk studie) visar även på en koppling mellan sojabaserade livsmedel och ökad frekvens av vaskulär demens (demens till följd av blodkärlsskador i hjärnan, t.ex. skador efter slaganfall).
    Sojabaserade modersmjölksersättningar tillverkade av Mead Johnson har åtminstone till helt nyligen tillverkats med genmodifierad soja, med ökade hälsorisker till följd. Enligt miljöorganisationen Greenpeace har företaget (trots Mead Johnsons egen utsago) inte kunnat bekräfta att det inte finns några genmodifierade ingredienser i sina modersmjölksersättningar och därför är företagets produkter rödlistade i miljöorganisationens kundguide: "How to Avoid Genetically Engineered Food - A Greenpeace Shoppers Guide".
    Dessutom är det viktigt att påpeka att sojaproteinet inte har godkänts som ett "säkert" livsmedel i USA (erhållit en så kallad GRAS-status), men det används ändå som tillsats i livsmedel. Sojaproteinet har endast fått en "GRAS-status" för ett begränsat industriellt användande som bindemedel i tillverkningen av pappkartonger.
    Vad slutligen gäller den hypoallergeniska modersmjölksersättningen Nutramigen ingår som ingredienser fri glutaminsyra (MSG), fri asparaginsyra och L-cystin. Dessa substanser är kända nervgifter (neurotoxiner) och för spädbarn - med en inte fullt utvecklad blod-hjärn-barriär - har nervgifterna lättare att tränga in i hjärnan jämfört med hos en vuxen frisk person.
    Som vi nämnde tidigare finns det ett antal andra substanser som är mer lämpliga att användas till modersmjölksersättning istället för dem som uppenbart är hälsovådliga för spädbarn.
    I USA saluför till exempel företaget Earth's Best Organic modersmjölksersättningar baserade på bland annat ekologiskt odlade sädesslag, på marker som inte påverkats av växtgifter. I Australien och New Zeeland erbjuds konsumenterna att köpa Babynats modersmjölksersättning Certified Organic Baby Cereal (marknadsförs bland annat av Nature's Child) i vilken quinoamjöl är en av ingredienserna.
    Vad som kan tyckas förvånande är till exempel att de största butikskedjorna i Sverige inte saluför alternativa modersmjölksersättningar, trots en efterfrågan på dessa produkter.
    Vi hoppas att någon vågar ta initiativ att tillgodose denna efterfrågan - det handlar ju slutligen om våra barns hälsa.

För mer läsning i ämnet:
GRAS Status of Soy 
Dr. William Wong; Soy: The Poison Seed
"How to Avoid Genetically Engineered Food - A Greenpeace Shoppers Guide"
New York Times: Biotechnology's Bounty
Verdens Gang: Genmodifiserte matvarer fra norske butikker
Mead Johnson hävdar inför Greenpeace att Prosobee inte innehåller genmodifierad soja
Russian babies fall victims to bio experiments
Aftonbladet: Svenska bebisar ska lösa diabetes-gåtan
Komjölk ökar risk för barndiabetes
David Goodman, PhD: Manganese madness
The Weston A. Price Foundation: Experts dispute soy formula safety
Hans Sternlycke: Soja kan bli nästa hälsolarm
Infant formula contains MSG - Infant Formula - The Canadian Study
Monosodium glutamate
Processed free glutamic acid (MSG) sprayed on growing nuts, seeds, grains, fruits, and vegetables
Gehirnzerstörer (Natrium)glutamat
What is the difference between the glutamic acid found in protein and the potentially harmful manufactured glutamic acid we refer to as MSG?
Livsmedelsverkets föreskrifter om modersmjölksersättning och tillskottsnäring; SLVFS 1994:46
Svinmat blir glass och barnmat
Earth's Best organic
Nature's Child: Certified Organic Baby Cereal
New York Times: Death by Veganism

Kenneth Ekdahl, Lindome
Ola Jordán, LindomePublicerad på www.fib.se 2006-04-06

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.

« Tillbaka
  GUSTAFSSONS ALFABET M
  GUSTAFSSONS ALFABET L
  GUSTAFSSONS ALFABET K
  GUSTAFSSONS ALFABET J
  GUSTAFSSONS ALFABET I
  GUSTAFSSONS ALFABET H
  GUSTAFSSONS ALFABET G
  GUSTAFSSONS ALFABET F
  GUSTAFSSONS ALFABET E
  Ett tillfälle förlorat? RAMZY BAROUD
  GUSTAFSSONS ALFABET D
  Fobier, depressioner och annat mentalt elände
  Moralvänsterns moraliska kollaps
  GUSTAFSSONS ALFABET C
  FREDSMAMMANS AVSKED
  Ring BRIS! De finns just för dig!
  Har Sverige godtagit USA som världspolis?
  Chomsky i UNT
  Chomsky Holmberg
  Belgisk blå på krogen
  Mikael Nyberg och vänsterns haveri
  Marit har mest meriter
  Mot NFR i Göteborg
  Härbärget vid Pont Sully
  Bör majoren bli general?
  GUSTAFSSONS ALFABET A
  GUSTAFSSONS ALFABET B
  Håkan Gustafsson
  Varför har Sveriges stämma i världen tystnat?
  Köttkonsumtionen, miljön och imperialismen
  Maten, imperialismen och Irefalks idealism
  Vad kan vi lära av Virginia Tech?
  Det islamistiska hotet mot Europa – i siffror
  En mallig och dryg mediaskälm
  Nu ska pigan dammas av
  Thage tiger inte
  Vems är ansvaret att formulera en rättvis fred?
  Falska folkpartister inför rätta
  Sionister använder lögner i sin kamp
  Till frågan om ockupantideologi
  Hunden har i alla fall fått mat
  Matdebatt
  På tal om identiteter
  Människnas naturliga föda
  Speciesism och kvasivetenskap
  Kost och folksjukdomar.
  Ovetenskapliga argument från en Atkins-lobbyist
  Tal av Dr Sheikh Muhammed Bashar Al-Faydi
  Ät kotletten...
  Fyra tv-timmar med Göran Persson
  Stefan Lindgrens seminarietal
  En annan värld är möjlig! låt oss bygga den tillsammans!
  Slutresolution från den internationella konferensen i Chianciano Terme, Italien, 24-25 mars 2007
  ABF svarar om Atzmon
  Atzmons svar på SDS
  Gilad Atzmon – Från skuld till ansvar
  Eva Myrdal svarar Jesper Svartvik
  Skippa kotletten!
  Konferensen i Stockholm som väckt sånt uppseende
  När ska vi vakna i Sverige?
  Svenskar polisanmäls för krigsförbrytelser
  Nyskapande humanist?
  Allvarligt talat
  LKAB styr Kirunaflytten
  Skakande läsning om ondskans innersta natur
  Nicolaus Lundius – en samisk 1600-talsintellektuell
  Parner om Speer
  Är Mikael Nyberg en antisemitisk marxist?
  Att läsa Shamir som fan läser Bibeln
  November - Januari
  Hälsningar från Småländska höglandet
  Kim Salomon badade aldrig i Verkeån
  En utväg - för USA, inte för Irak
  Montagu mot Balfour
  Nu skall FiB/K synas
  Om Blommor i Galiléen
  1700-talets mest hatade kvinna
  Ett ideal som inte går att förverkliga
  Om vilda västern och Mellanöstern
  Debattinlägg till tidningen Palestina nu
  Två ojämlika eller en jämlik stat
  Till massakern i Deir Yassin
  Att vinna ett land men förlora sin själ
  Israels invasion av Libanon sommaren 1982
  Parner Stevenson
  Elinder
  Krigsmotstånd eller krigskritik?
  Lärare nöts ner till förtidspension
  Kommentar Stålhammer
  Presstödet - ett bedrägeri med statliga medel
  En kommentar till fibbare
  Annonsprislista
  Om gängse felläsning
  Konfrontation till varje pris
  Var finns folkrättsexperterna i debatten?
  Ett folk försvarar sitt land
  Glimtar från Venezuela
  Irakmöte
  Bomb IRAQ!
  Skriftställning maj 2006
  Sophie Scholls sista dagar
  modersmjölksersättning
  Fattigdomen avgörande för kvinnors ohälsa
  Myrdal svarar Fröberg Idling
  Pol Pot kommentar med svar
  Idioti eller fobi?
  Mohammedbilderna
  Ni är de sista att tala om
  Appell för Iraks akademiker
  Uppropet för undertecknande
  J. A. Selander vågade när andra förblev tysta
  Israellobbyn och sanningen
  KP-tal
  Om kriget kommer
  Afghanistantal Erik Wijk
  Helén Östberg
  Svensk trupp bidrar inte till fred i Afghanistan!
  Krigsmakten
  Prenumerantkampanj hösten 05
  Hur länge ska svensk media
  Namnbricka
  1 maj
  Omar om Runar
  Total rättslöshet
  Irakierna trakasseras av USA-soldater, till och med de nyvalda parlamentsledamöterna
  Svastikor
  Zimbabwe på väg mot...
  Försvara den svenska militära neutraliteten
  Journalister berättar om USA:s dödande i Falluja
  Kärlek & Somalia
  Det är bara vänstern som kan rädda liberalerna
  Demonstrationsrapporter 19 mars 2005
  Censur och imperiet
  Om preventiv rättvisa
  Får man behandla artiklar hur man vill när man översätter?
  2CV
  Extraordinärt överlämnande
  Strindberg
  Nordkorea har tillverkat kärnvapen
  Varför angrips familjen?
  Religiösa ledare ogiltigförklarar val
  Visst hymlar Bush, men ... svar till JM
  För hus och härd, svar till O Kleberg
  Motverka USA:s anspråk på ensamdominans
  Det andra valfiaskot och den pinsamma tystnaden
  Protestera mot pensionärsmaten
  Utan välfärd ingen demokrati
  Stora män lever länge
  Igår, idag, imorgon ...
  Julhälsnings från HJ
  Kalkonriket
  Att debattera med en nykonservativ
  Chockerande nonchalans av statsministern
  Norrland ska bli övningsområde för NATO
Rapporter, notiser
Adresser, tel, pg-nr, m.m.
Föreningsnotiser
Dokument
Lokalavdelningar

Föreningen äger och styr tidningen (och hemsidan). Bli medlem och var med och styr. Vi har riktig föreningsdemokrati med riksstämma varje år. Vi har lokalavdelningar på flera orter. Medlemskap kostar 200 kr per år.
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se