Till startsidan
 
 
Skriv ditt sökord i fältet nedan.
  
  Hem     För en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Alla vet att dinosaurierna har funnits men ingen har sett dem och de går inte att väcka till liv. Likadant är det med den riksomfattande och lokala narkotikapolitiken, åtminstone i Ludvika kommun. Men den skiljer sig på en punkt från dinosaurierna, narkotikapolitiken går att väcka till liv.

Idag lever många människor i vår kommun med en inre oro om att bli utsatta för inbrott i sin bostad, bil eller sommarstuga. Många bara väntar på att det ska hända. Är det Medelsvensson som blivit Kjell Kriminell? Nej, och inte är det Usama bin Laden man är rädd för. De allra flesta som begår inbrott i vår kommun är människor som bor i vårt samhälle, i vår närhet, som har fastnat på droger och som finansierar sitt missbruk genom att… just det… begå brott.

Låt mig ge ett exempel:
Torsten är 26 år och har gått samhällsprogrammet på gymnasiet, men han har inget jobb. Torsten hade en kompis, Ove, som rökte hasch. Torsten började han också. Ove och Torsten rökte på tillsammans i ett par år. Sen slutade Ove, fixade sina skulder, lämnade stan för att plugga på annan ort.

När Torsten började använda amfetamin ”snortade” han det (drog in i näsan). Injicera skulle han aldrig göra. Torstens drogande gjorde det svårt för honom att ha ett ordnat liv med arbete och fast inkomst. Han lever på socialbidrag och småstölder, snatterier och annat. Bl a annat stjäl han en bil, på uppdrag av en langare som vill komma över en uppsättning aluminiumfälgar till sin bil.

Bilen tillhör Jan-Erik som lagt ner mycket arbete och slit för att kosta på bilen en ny uppsättning fälgar och däck. Jan-Erik blir både förbannad och förtvivlad över att bilen är borta. Polisanmälan som Jan-Erik gjort leder ingen vart för man har inga spaningsuppslag och ingen misstänkt gärningsman.

Jan-Eriks bil hittas så småningom och han får tillbaka den efter att försäkringsbolaget har ordnat så bilen är återställd i ursprungsskicket med fälgar och allt. Jan-Erik har naturligtvis betalat självrisk för att få bilen reparerad samt en högre premie som plåster på såren.

Förbannad över situationen och obehagskänslan över att någon varit inne i hans garage och tagit hans bil beslutar Jan-Erik sig för att låta bevakningsföretaget ICKE installera ett larm i bostaden. Leif, som jobbar åt ICKE tycker att han ska sätta upp en skylt som talar om att ICKE bevakar hans hus. Bevakningen kostar naturligtvis extra och den består i att en bil med texten ICKE på cirkulerar i området en gång per natt. Jan-Erik köper den tryggheten för att sova lugnare.

Torsten är nu ganska långt gången i sitt missbruk. Han tar amfetamin så ofta han kan och hinner knappt tända av förrän han kör i sig igen. Han injicerar för att få mer effekt men han tycker inte att han är någon pundare för det. Han måste ju ha amfetamin för att leva.

Torstens mamma har kämpat på och försökt hålla en hyfsad fasad på jobbet, inför vänner och bekanta. Uppgivenheten och förtvivlan över att inget görs för hennes son har sedan många kvällar tillbaka slukat hennes livsglädje. Hon har stirrat oräkneliga gånger på visitkortet från FMN (Föräldraföreningen Mot Narkotika) men inte funnit mod att ta kontakt ännu.

När Torsten och Ove började röka på ute på stan var det ingen polis som störde, ingen som anmälde till soc. det var kort och gott fritt fram att ”flumma” för öppen ridå. Och likaså är det idag. Torsten är idag välkänd hos både polis och kommunens missbruksenhet. Han har ”rekryterat” en handfull personer i missbruk under sin tid ute på stan.

Torsten åker då och då fast för polisen men de brott han begår leder inte till några längre fängelsestraff. Oftast handlar det om inbrott i bilar och det är en sak som bilägare och försäkringsbolag gör upp om. Torsten har erbjudits behandling vid ett flertal tillfällen men han vill inte ha vård, något som de ekonomiskt ansvariga är glada för eftersom en behandling kostar mycket pengar för en redan ansträngd kommunal budget. Såhär ser det ut i kommunerna runt om i Sverige. Tjänstemännen trampar
vatten så gott de kan för att hålla näsan ovanför vattenbrynet men man kommer ingen vart. Politikerna är fullt upptagna med de stora väljarfrågorna och vill för allt i världen inte ha en fråga till att ta ställning till.

Vad görs från regeringens håll? Jo, man slänger ut en sida på internet som heter tjackabajs.nu där man, utan någon som helst tanke på om det har effekt eller inte, vill få ungdomar att inte använda knark. Och det ska vara föredömet för vårt lands kommuner, bajs!? Så blir det när man inte vet vad man ska göra men känner press att göra något.

Jag tror inte på bajs, jag tror på mer radikala åtgärder och för det krävs pengar och folk som kan och vill ta sig an problemet och jobba i ”skiten”!

Vad behöver då göras? Jo, till att börja med behöver polisen låta de personer som kan och vill jobba med narkotikabrott göra det. Polisen skulle snabbt kunna anställa civil personal, som arrestvakter, kontorister, statistiker och faktiskt även utredningspersonal. På så vis skulle man kunna lösgöra fler narkotikapoliser som jobbar med tidig upptäckt, så att man kan identifiera dem som håller på i god tid.

Se till att våra skolor, högstadiet och gymnasiet, får vara knarkfria zoner. Nolltolerans genom bland annat urinprovstagning, misstankebaserade och slumpvis utvalda. Ha tydliga åtgärdsplaner i samarbete med socialtjänsten för hur man hanterar problemet med en elev som knarkar.

Socialtjänstens insatser bör riktas tydligare mot dem som är på väg in i missbruket. Avgiftning under tvång? LVM prövas oftare?

Tyvärr är det alldeles för ofta som nyktra missbrukare beskriver häktet som den bästa platsen för avgiftning. Och då måste det väl ändå vara något som är galet om häktet i vissa fall tycks fungerar bättre som avgiftningsplats än specialiserade avgiftningsavdelningar!?

Fängelserna kunde bli så gott som knarkfria rätt snabbt om man stängde till några anstalter. Inga permissioner permis och bara glasade besök. De som lämnar positiva urinprov får finna sig i att sitta på de slutna fängelserna. Håller man sig drogfri får man större frihet och förmåner på olika vis. Möjlighet att söka tillbaks till en öppnare anstalt ska givetvis finnas.

Stoppa nedrustningen av tullen, vilket är mycket enkelt. Det är bara att avstå från att säga upp folk.

Regeringen borde ta fram en narkomanvårdspeng och stå för 75 procent av kostnaderna för institutionsvården. Om staten pressar kommunerna genom att låta polisen jobba på för högtryck och sen lätta på trycket för kommunerna genom att ta över stor del av kostnaden för vården, så skulle nog dinosaurien vakna igen. Idag vill ingen kommunpolitiker väcka den för en vaken dinosaurie är alldeles för dyr i drift.

- Låt oss tillsammans väcka dinosaurien innan det är för sent!

Ge oss din åsikt!


Publicerad på www.fib.se 2004-12-31

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.

« Tillbaka
  Bör Sverige erkänna folkmordet?
  Hjälp barnen på Haiti!
  To shoot an elephant
  Protestera mot ökade insatser i Afghanistan
  Israel nekar läkare tillstånd att delta i konferens i Gaza
  Valet av Ahtisaari - en skandal
  Vad får vi säga om Kurdistan?
  TERRORISTJAKTEN och RÄTTSSÄKERHETEN
  Sverige - det nya DDR
  Condoleezza Rice is a War Criminal
  Svensk vapenexport
  Nya numret
  Akademiker mot statlig kampanjhistoria
  Justerad FRA-lag kan röstas igenom ikväll!
  Satirarkivet
  Nu gäller det Kosovo
  Läs IB-materialet i original
  Den havererade skolpolitiken
  Lambertz vill skrota TF
  Debatt om äktenskapet
  Oljeintressen militärregimens
  Västerländska medier förvränger islambilden
  Jugoslavienkrigen är inte slut
  Stoppa utvisningarna till Afghanistan!
  Västbodaskolan i graven! (demokratin också …)
  Vad gör dom med Kambodja?
  Och vad hände med Tobinskatten?
  Irak, Palestina och Afghanisatan är samma ockupation
  CIA om Kina, Indien … och EU?
  Miljöpartiet svänger om svenska trupper i Afghanista
  Nu kommer uppropet mot svensk trupp i Afghanistan
  Angreppen på kollektivavtalen
  Avtalet i Mecka
  Imperialistiska klimatförändringar
  Ska vi döma Hitler efter västerlandet eller västerlandet efter Hitler?
  FiB satsar på satirbilder
  SR och SVT vill vara makten till lags
  Framtiden mörknar på Hornet
  A-kassan
  Ellsbergmöte
  Överilad örfil efter pistolhot skäl för avsked
  Slow Food, julmatens rötter och traditioner
  Håll tassarna borta från tryckfrihetsförordningen!
  FiB svarar Malm
  Sionismen är judisk nationalsocialism
  Svenska hjälparbetare brutalt attackerade av israeliska bosättare
  Hur kritisera Ryssland?
  Några råd till en utrikesminister från Sverker Åström
  Carl Bildt farligare än sina brudar!
  Tycker du att magdans är ett turkiskt nöje?
  Back to basics!
  Grattis Fredrik!
  En annan Annan?
  Imperiets sista strid?
  Är man antisemit om man försvarar de palestinska flyktingarnas rätt att återvända?
  Var och en som har, åt honom skall varda givet
  11:e september ifrågasatt
  Konspirationer finns det gott om
  Lars Drake vs. Cecilia Wikström
  Valets icke- frågor
  Läraktiga ungliberaler
  Folkpartiet
  Besviken på Junilistan
  Var går gränsen för Israel?
  Pudelns kärna
  Istället för B-52:ors bombmattor över Gaza
  Öppet brev TV4 Nyheterna och Rolf Porseryd
  Avskaffa skolans värdegrund
  Kulturfront gav ut boken Kampuchea mellan två krig
  JO-anmälan
  Malmökonferensen
  Manipulerade av Pol Pots leende
  En björntjänst gör ju ingen glad
  Pressmeddelande
  Svenskar och amerikaner under gemensamt befäl i Afghanistan
  Den där natten när Olof Palme sköts
  Fågelinfluensan har drabbat medierna
  M a a nidbilder av profeten Muhammed och yttrandefriheten
  FiB:s Mohamedteckning
  Sverige är med i Nato
  Upprop mot terroristlagarna
  Svenska är inte lagstadgat majoritetspråk
  Förste stupade svensken i USA:s krig
  KAN DET BLI VÄRRE?
  Häv bannlysningen av Ahmed Yusuf!
  Pinter har talat
  USA erkänner användning av fosforvapen, men ...
  När tänker den svenska regeringen protestera mot USA:s användning av förbjudna vapen i Irak?
  Det är Bush som är terroristen
  Sukralos
  Stora journalistpriset till cynikern Skugge
  Några sanningens ord
  Drevet mot Pinter går vidare
  Mutsnacket är en cover-up för stölden av hela Irak
  Krigsprotester
  UNT om Pinter
  Tal av Harold Pinter
  Fredsmamman arresterad
  Bokmässan 2005
  SYMBOL FÖR TORTYREN I ABU GHRAIB
  Är den italienska rättsapparaten mer oberoende än den svenska?
  Jan Myrdal skriver öppet brev
  Nej i Frankrike
  Små och stora nyheter 2
  Stora och små nyheter
  Norrland ska bli övningsområde för NATO
  Motståndet berättigat
  Detta är den sista intervjun med mannen som inte fick intervjuas
  Vänstern och den vite mannens börda
  DN tappar ansiktet
  FiB på bokmässan
  Vi borde alla få rösta i USA:s presidentval
  Professorns ödmjuka svartmålning
  Jakubowski kackar i eget bo
  Militanta ideologer styr USA
  Körens bästa kvinna ...
  Forum för diskussioner om samtiden; Bokmässan 2004
  Hur många barn har du dödat idag, Bush?
  Riggad debatt om sjukskrivningar
  Villkorat medborgarskap?
  Hemlig specialstyrka från USA avvisade egyptier
  Sprickan i Ordfronts består
  Förbjuder vi lögner förlorar sanningen
  Vem betalar kalaset?
  Coltan
  DN ger mobben handen 11 augusti
  Mooretal
  Vetenskapsman vägrar delta i konferens i USA
  Så krossas en kultur
  Till Ordfronts förlagschef
  'Henke' och Zlatan folkets hjältar
  Europas folk är Europafiender
  Nu har vi fått ett rätt svar
  Efter plugget...
  Iraks frihet och Norges. Eller det styrande intresset
  Nationaldagen 6 juni
  Har Guillou fel om Gestilren?
  Narcoticosaurus Politicus - den utdöda dinosaurien
  'FN och Brahimi är ingenting annat än USA:s politiska agenter'
  Rätten att få framföra dumheter
  En helig ko ska slaktas
  ... and stripes
  Utarmat uran — Skammens metall
  Terrorns regler
  En gångbar klassiker
  Kräv frihet nu, Göran Persson!
  Brev till Gertrud Åström
  Allting är relativt. Eller. Vi måste vara tacksamma för G W Bush
  Front? Visst!
  Historisk front
  Mot den styrda okunnigheten
  Våra sinnens mur
  Sverige talar med kluven tunga
  Kriget mot terrorn kan vinnas enkelt
  'Vi tänker befria Irak och Palestina'
  Vad menas med demokrati?
  ... och den förtalade arbetarklassen
  CNN lyckats filma bombexplosionen i Karbala?
  Hedemoras ledande v-politiker avgår
  Svensk ambassadör till Irak
  Ett uppåtriktat tack
  Ja till folkstyre. Nej till EU-parlamentet.
  Visst är kiplingepigonerna intressanta!
  Palestinier är också människor
  USA-planer på ett uppdelat Irak för ökad kontroll
  Inget avslöjande!
  Vilket gäng, Persson!
  Är du en av de utvalda kalkonerna?
  Demonisering driver våldet
  OM ...
  Vad de inte vill att du skall veta
  Tro inte för mycket på FN!
  Ur nusvensk ordlista
  Katastrof för skolan
  Kvinnornas krav möts av mordhot
  En mur skapar bara fler problem
  Drick med Dickens i jul!
  Tillväxt för hela folket
  Gärna fredsstyrka – men inte under USA
  Saddam Hussein bakom galler
  Två stater eller en gemensam?
  Om ockupationsvänster
  Vi vägrar demonisera
  En grundlag som kan ena landet
  Ni sviker världen, författare!
  Det är bara att huka och hoppas på glömskan
  Märklig jurdik i Haag
  Tälje Tokar fixar akuten
  Inte en man till USA:s krig
  Allt går igen
  Muslimer demoniseras – precis som judarna
  ATT HYFSA SAMHÄLLSDEBATTEN. Professor Hagtvet till exempel.
  Grovt felaktigt!
  De har en skruv lös - och nu tar dom makten!
  Om Jan Guillou har rätt
  Stängslet kränker folkrätten
  Ska USA få sälja ut hela Irak?
  Fredsljusen har tänts
  LO kväver idédebatt efter kritiska utspel
  Kan dessa förebygga folkmord?
  ”Befrielsen” som blev en en katastrof
  Kollektivtrafiken bolagiseras medan vänsterpartiet ser på
  Vi måste hjälpas åt
  Vad är tillväxtens mål?
  Connex anställde svartarbetare - men spärrvakten som avslöjade angrips
  Arabvärldens importerade antisemitism
  Som den feta hinnan på en kallnande soppa
  'Jag bad honom fortsätta leva'
  USA ut ur Irak!
  Trötta generaliseringar spär bara på misstron
  Gör rent hus i kyrkan!
  Judisk rasism eller demokrati
  Förbud mot huvudduk i Tyskland
  Olyckskorparna fick rätt
  Fler döda med sänkt alkoholskatt
  Ockuperat land i kaos
  Unioner är inte bra
  Enögd Ahlmark förskräcker
  I uppror mot maktens perspektiv
  Besöken på hemsidan ökar!
  Izvestija om svensk omröstning
  Sveriges orättvisa skatteutveckling
  Gällde det demokratin?
  Guillou i SVT Morgon
  Folket sa nej till överheten
  PO Enquist i Expressen 9/9
  ”EMU kommer att brytas upp”
  Försvara yttrandefriheten
  Jan Guillou och den bistra verkligheten
  Ideologiserad historieundervisning
  Nordirland har blivit fredligare utan Euro
  Folket i Bild säger nej till EMU
  Ett nej är bra för demokratin
  Nej till idrottsutbyte med ockupationsmakten Israel !
  Finlands erfarenheter av EMU
  Krackelerar EU?
  Persson och EMU
  Avslöjande kindpuss
  Ja-sidan bjöd senildementa på tårta
  Hellre rörlig valuta än rörlig befolkning
  Uppsöka och förstöra - andra etappen i USA:s krig i Irak
  Metall stoppar nej-sidan
  Är EU ett fredsprojekt?
  Om Kinas samhällssystem och klassförhållanden
  Lögner, lögner, lögner
  Låt oss inte glömma Rolf Ekéus
  'Nejsägarna sviker global solidaritet'
Rapporter, notiser
Adresser, tel, pg-nr, m.m.
Föreningsnotiser
Dokument
Lokalavdelningar

Föreningen äger och styr tidningen (och hemsidan). Bli medlem och var med och styr. Vi har riktig föreningsdemokrati med riksstämma varje år. Vi har lokalavdelningar på flera orter. Medlemskap kostar 200 kr per år.
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se