Till startsidan
 
 
Skriv ditt sökord i fältet nedan.
  
  Hem     För en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Om Fallujah, upproret och tillfällig folkmakt - En intervju med Abduljabbar al-Kubaisi, ledare för Iraks Patriotiska Allians (IPA)

Om IPA:
Iraks Patriotiska Allians (Tahaluf Al-Watani Al-Iraqi), som bildades 1992, är en antiimperialistisk och arabnationalistisk organisation, som är för demokrati och social rättvisa samt respekterar och försvarar Iraks
muslimska arv. Den består av en lång rad olika organisationer, inte minst socialistiska sådana, men också oppositionsrörelsen inom det irakiska baath-partiet (som förföljdes av Saddam Hussein) ingår i alliansen. (AP)


Bild från nätetPå vilket sätt har slaget om Fallujah förändrat situationen i Irak?
Det har gett upphov till en fullständig folklig mobilisering och ett uppror som överträffade alla våra förväntningar. Alla bidrog på sitt sätt. T o m gamla kvinnor, som bar ammunition till motståndskämparna vid frontlinjen.

Folket och den väpnade motståndsrörelsen tog kontroll över staden. Men så var det på många andra ställen i landet. T ex i Samarra, där det tog de amerikanska ockupanterna flera veckor att slå ned upproret. Även i Baghdad förlorade de kontrollen för en tid. Från den 5:e till den 7:e april
behärskade motståndsrörelsen många delar av staden, och patrullerade gatorna. Under den här tiden återupprättades den allmänna ordningen, som USA hade förstört. Det urskiljningslösa dödandet, våldtäkterna och stölderna upphörde.


Vad anser ni om den s k Fallujah-armén, som leds av f d generaler från den irakiska armén? Är det en seger för motståndsrörelsen att den har upprättats, eller är den ännu ett försök att skapa en kollaborationsarmé?
USA var tvugna att hitta en lösning. De kommer att försöka förvandla den nyligen upprättade Fallujah-armén till sin irakiska polis, eller någonting liknande, d v s till en öppen kollaborationsarmé. Men de flesta av de meniga soldaterna kommer från Fallujah och deltog i striderna mot USA. De står nära motståndsrörelsens led. De gick med i armén för att de behöver försörja sina familjer. Vi förväntar oss att om det bryter ut nya strider, kommer de flesta av dem att ansluta sig till motståndsrörelsen, eller åtminstone vägra att lyda USA:s order. Så länge som detta är en lokal företeelse är det således inget stort problem. Men det ligger också en större politisk strategi bakom. USA försöker knyta till sig många högre baathistiska f d officerare. Man bedriver en politisk kampanj för att få dem med sig, att ge dem arbeten, att återinsätta dem. Om detta blir ett landsomfattande fenomen, blir det ett allvarligt problem. Generellt sett avvisar vi således denna armé och liknande försök på andra håll.

Den 8:e maj hölls en konferens i Baghdad under ledning av Sheikh Jawad Chalisi och Muthanna Harith al-Darri som gjorde anspråk på att vara en del av motståndsrörelsen mot ockupationen. Men samtidigt uppmanade de FN och dess särskilda sändebud Lakhdar Brahimi att samarbeta med dem.

Många av deltagarna i konferensen är människor som står motståndsrörelsen nära. Men samtidigt rymmer den öppna och dolda kollaboratörer, som står nära Talabani eller Chalabi. Bakom detta ligger ett arbete av kungen av Bahrain, i USA:s tjänst. Amerikanerna har insett att de är tvugna att knyta till sig de krafter som pendlar mellan motståndsrörelsen och ockupanterna. De måste förklä ockupationsmyndigheterna på ett sådant sätt att folket förhoppningsvis finner dem mer acceptabla. T ex fick de sunnitiska deltagarna i konferensen veta att de inte kan låta de shiitiska krafterna ta makten. De hävdar att konferensen är för landets oberoende och mot ockupationen och det styrande rådet. Men hur kan de då samarbeta med Lakhdar Brahimi, som motståndsrörelsen har utnämnt till en måltavla eftersom han försöker få FN att legitimera ockupationen? Irak kan inte bli självständigt så länge som det finns främmande trupper i landet.

Att de drar sig ut är förutsättningen. Vi kommer inte att acceptera någonting mindre än det. Vi fördömer allt samarbete med ockupanterna, även i FN-förklädnad. Så sett är den väg, som konferensen den 8:e maj har tagit, ett hot mot motståndsrörelsen och vi avvisar den.

Kommer den s k maktöverföringen som enligt planerna ska äga rum den 30:e juni att förändra någonting?
USA behöver nya, rena ansikten för att administrera sin ockupation, så de bad FN och Brahimi att rädda dem. De försöker bygga upp en ny kuliss. Men folket genomskådar dem. FN och Brahimi är ingenting annat än USA:s politiska agenter. Verkligheten visar att detta bara innebär att man byter namn på det styrande rådet

Vad händer med försöken att bilda en politisk enhetsfront för motståndet?
Den processen verkar vara fördröjd. Den politiska enhetsfronten kommer att dröja. Våra erfarenheter tyder på att många krafter hoppas att de kan uppnå en kompromiss med ockupanterna. I de förhandlingarna tjänar de på att kunna hänvisa till motståndsrörelsen.

Den senaste s k motståndskonferensen i Baghdad är bara ytterligare ett bevis på det. Dessa personer spelar dubbelt. Å andra sidan tar de politiska krafter som verkligen är uttryck för motståndsrörelsen stora risker när de visar sig offentligt. De har svårt att ta del i den politiska processen och att fomera den oundgängliga fronten. Så vi måste vara tålmodiga.

Vad har ni att säga om det uppror som leds av Muqtada al-Sadr? Reagerade han på en amerikansk provokation, eller bestämde han sig för att ansluta sig till motståndsrörelsen?
Det var framför allt de krafter som motståndet i Fallujah hade satt i rörelse, som fick honom att ge sig in i kampen. De flesta som stödjer honom är mycket fattiga människor, unga och arbetslösa. De upplever sig som andra klassens medborgare och är villiga att agera mot ockupationens förödmjukelser, eftersom de inte har något att förlora. De är väldigt annorlunda än de rika shiiitiska handelsmännen i Najaf och på andra ställen. De har inte heller några kopplingar till Iran, och försvarar således Iraks arabiska karaktär.

Men det var inte bara de som stödjer Muqtada som gjorde uppror. Ungefär hälften av de som deltar i upproret är inte knutna till honom. De anslöt sig till honom bara för att han agerade mot USA. Detta visar att upproret inte är en religiös angelägenhet, utan en politisk, och att Muqtada tjänstgör som dess symbol. Dessutom har upproret visat att shiiter och sunniter, som USA har för avsikt att splittra, står enade i kampen. Representanter för sunniterna har uttryckt sin solidaritet och vice versa. På basplanet är denna solidaritet inom motståndsrörelsen ännu starkare. Det är en mycket positiv utveckling som också ökar möjligheterna till samarbete på det politiska planet.


Campo Antiimperialista, 15:e maj, 2004
Intervjuare: Willi Langthaler i Paris

Översättning: Anders Püschel, anders.puschel@telia.com


Publicerad på www.fib.se 2004-12-31

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.

« Tillbaka
  Bör Sverige erkänna folkmordet?
  Hjälp barnen på Haiti!
  To shoot an elephant
  Protestera mot ökade insatser i Afghanistan
  Israel nekar läkare tillstånd att delta i konferens i Gaza
  Valet av Ahtisaari - en skandal
  Vad får vi säga om Kurdistan?
  TERRORISTJAKTEN och RÄTTSSÄKERHETEN
  Sverige - det nya DDR
  Condoleezza Rice is a War Criminal
  Svensk vapenexport
  Nya numret
  Akademiker mot statlig kampanjhistoria
  Justerad FRA-lag kan röstas igenom ikväll!
  Satirarkivet
  Nu gäller det Kosovo
  Läs IB-materialet i original
  Den havererade skolpolitiken
  Lambertz vill skrota TF
  Debatt om äktenskapet
  Oljeintressen militärregimens
  Västerländska medier förvränger islambilden
  Jugoslavienkrigen är inte slut
  Stoppa utvisningarna till Afghanistan!
  Västbodaskolan i graven! (demokratin också …)
  Vad gör dom med Kambodja?
  Och vad hände med Tobinskatten?
  Irak, Palestina och Afghanisatan är samma ockupation
  CIA om Kina, Indien … och EU?
  Miljöpartiet svänger om svenska trupper i Afghanista
  Nu kommer uppropet mot svensk trupp i Afghanistan
  Angreppen på kollektivavtalen
  Avtalet i Mecka
  Imperialistiska klimatförändringar
  Ska vi döma Hitler efter västerlandet eller västerlandet efter Hitler?
  FiB satsar på satirbilder
  SR och SVT vill vara makten till lags
  Framtiden mörknar på Hornet
  A-kassan
  Ellsbergmöte
  Överilad örfil efter pistolhot skäl för avsked
  Slow Food, julmatens rötter och traditioner
  Håll tassarna borta från tryckfrihetsförordningen!
  FiB svarar Malm
  Sionismen är judisk nationalsocialism
  Svenska hjälparbetare brutalt attackerade av israeliska bosättare
  Hur kritisera Ryssland?
  Några råd till en utrikesminister från Sverker Åström
  Carl Bildt farligare än sina brudar!
  Tycker du att magdans är ett turkiskt nöje?
  Back to basics!
  Grattis Fredrik!
  En annan Annan?
  Imperiets sista strid?
  Är man antisemit om man försvarar de palestinska flyktingarnas rätt att återvända?
  Var och en som har, åt honom skall varda givet
  11:e september ifrågasatt
  Konspirationer finns det gott om
  Lars Drake vs. Cecilia Wikström
  Valets icke- frågor
  Läraktiga ungliberaler
  Folkpartiet
  Besviken på Junilistan
  Var går gränsen för Israel?
  Pudelns kärna
  Istället för B-52:ors bombmattor över Gaza
  Öppet brev TV4 Nyheterna och Rolf Porseryd
  Avskaffa skolans värdegrund
  Kulturfront gav ut boken Kampuchea mellan två krig
  JO-anmälan
  Malmökonferensen
  Manipulerade av Pol Pots leende
  En björntjänst gör ju ingen glad
  Pressmeddelande
  Svenskar och amerikaner under gemensamt befäl i Afghanistan
  Den där natten när Olof Palme sköts
  Fågelinfluensan har drabbat medierna
  M a a nidbilder av profeten Muhammed och yttrandefriheten
  FiB:s Mohamedteckning
  Sverige är med i Nato
  Upprop mot terroristlagarna
  Svenska är inte lagstadgat majoritetspråk
  Förste stupade svensken i USA:s krig
  KAN DET BLI VÄRRE?
  Häv bannlysningen av Ahmed Yusuf!
  Pinter har talat
  USA erkänner användning av fosforvapen, men ...
  När tänker den svenska regeringen protestera mot USA:s användning av förbjudna vapen i Irak?
  Det är Bush som är terroristen
  Sukralos
  Stora journalistpriset till cynikern Skugge
  Några sanningens ord
  Drevet mot Pinter går vidare
  Mutsnacket är en cover-up för stölden av hela Irak
  Krigsprotester
  UNT om Pinter
  Tal av Harold Pinter
  Fredsmamman arresterad
  Bokmässan 2005
  SYMBOL FÖR TORTYREN I ABU GHRAIB
  Är den italienska rättsapparaten mer oberoende än den svenska?
  Jan Myrdal skriver öppet brev
  Nej i Frankrike
  Små och stora nyheter 2
  Stora och små nyheter
  Norrland ska bli övningsområde för NATO
  Motståndet berättigat
  Detta är den sista intervjun med mannen som inte fick intervjuas
  Vänstern och den vite mannens börda
  DN tappar ansiktet
  FiB på bokmässan
  Vi borde alla få rösta i USA:s presidentval
  Professorns ödmjuka svartmålning
  Jakubowski kackar i eget bo
  Militanta ideologer styr USA
  Körens bästa kvinna ...
  Forum för diskussioner om samtiden; Bokmässan 2004
  Hur många barn har du dödat idag, Bush?
  Riggad debatt om sjukskrivningar
  Villkorat medborgarskap?
  Hemlig specialstyrka från USA avvisade egyptier
  Sprickan i Ordfronts består
  Förbjuder vi lögner förlorar sanningen
  Vem betalar kalaset?
  Coltan
  DN ger mobben handen 11 augusti
  Mooretal
  Vetenskapsman vägrar delta i konferens i USA
  Så krossas en kultur
  Till Ordfronts förlagschef
  'Henke' och Zlatan folkets hjältar
  Europas folk är Europafiender
  Nu har vi fått ett rätt svar
  Efter plugget...
  Iraks frihet och Norges. Eller det styrande intresset
  Nationaldagen 6 juni
  Har Guillou fel om Gestilren?
  Narcoticosaurus Politicus - den utdöda dinosaurien
  'FN och Brahimi är ingenting annat än USA:s politiska agenter'
  Rätten att få framföra dumheter
  En helig ko ska slaktas
  ... and stripes
  Utarmat uran — Skammens metall
  Terrorns regler
  En gångbar klassiker
  Kräv frihet nu, Göran Persson!
  Brev till Gertrud Åström
  Allting är relativt. Eller. Vi måste vara tacksamma för G W Bush
  Front? Visst!
  Historisk front
  Mot den styrda okunnigheten
  Våra sinnens mur
  Sverige talar med kluven tunga
  Kriget mot terrorn kan vinnas enkelt
  'Vi tänker befria Irak och Palestina'
  Vad menas med demokrati?
  ... och den förtalade arbetarklassen
  CNN lyckats filma bombexplosionen i Karbala?
  Hedemoras ledande v-politiker avgår
  Svensk ambassadör till Irak
  Ett uppåtriktat tack
  Ja till folkstyre. Nej till EU-parlamentet.
  Visst är kiplingepigonerna intressanta!
  Palestinier är också människor
  USA-planer på ett uppdelat Irak för ökad kontroll
  Inget avslöjande!
  Vilket gäng, Persson!
  Är du en av de utvalda kalkonerna?
  Demonisering driver våldet
  OM ...
  Vad de inte vill att du skall veta
  Tro inte för mycket på FN!
  Ur nusvensk ordlista
  Katastrof för skolan
  Kvinnornas krav möts av mordhot
  En mur skapar bara fler problem
  Drick med Dickens i jul!
  Tillväxt för hela folket
  Gärna fredsstyrka – men inte under USA
  Saddam Hussein bakom galler
  Två stater eller en gemensam?
  Om ockupationsvänster
  Vi vägrar demonisera
  En grundlag som kan ena landet
  Ni sviker världen, författare!
  Det är bara att huka och hoppas på glömskan
  Märklig jurdik i Haag
  Tälje Tokar fixar akuten
  Inte en man till USA:s krig
  Allt går igen
  Muslimer demoniseras – precis som judarna
  ATT HYFSA SAMHÄLLSDEBATTEN. Professor Hagtvet till exempel.
  Grovt felaktigt!
  De har en skruv lös - och nu tar dom makten!
  Om Jan Guillou har rätt
  Stängslet kränker folkrätten
  Ska USA få sälja ut hela Irak?
  Fredsljusen har tänts
  LO kväver idédebatt efter kritiska utspel
  Kan dessa förebygga folkmord?
  ”Befrielsen” som blev en en katastrof
  Kollektivtrafiken bolagiseras medan vänsterpartiet ser på
  Vi måste hjälpas åt
  Vad är tillväxtens mål?
  Connex anställde svartarbetare - men spärrvakten som avslöjade angrips
  Arabvärldens importerade antisemitism
  Som den feta hinnan på en kallnande soppa
  'Jag bad honom fortsätta leva'
  USA ut ur Irak!
  Trötta generaliseringar spär bara på misstron
  Gör rent hus i kyrkan!
  Judisk rasism eller demokrati
  Förbud mot huvudduk i Tyskland
  Olyckskorparna fick rätt
  Fler döda med sänkt alkoholskatt
  Ockuperat land i kaos
  Unioner är inte bra
  Enögd Ahlmark förskräcker
  I uppror mot maktens perspektiv
  Besöken på hemsidan ökar!
  Izvestija om svensk omröstning
  Sveriges orättvisa skatteutveckling
  Gällde det demokratin?
  Guillou i SVT Morgon
  Folket sa nej till överheten
  PO Enquist i Expressen 9/9
  ”EMU kommer att brytas upp”
  Försvara yttrandefriheten
  Jan Guillou och den bistra verkligheten
  Ideologiserad historieundervisning
  Nordirland har blivit fredligare utan Euro
  Folket i Bild säger nej till EMU
  Ett nej är bra för demokratin
  Nej till idrottsutbyte med ockupationsmakten Israel !
  Finlands erfarenheter av EMU
  Krackelerar EU?
  Persson och EMU
  Avslöjande kindpuss
  Ja-sidan bjöd senildementa på tårta
  Hellre rörlig valuta än rörlig befolkning
  Uppsöka och förstöra - andra etappen i USA:s krig i Irak
  Metall stoppar nej-sidan
  Är EU ett fredsprojekt?
  Om Kinas samhällssystem och klassförhållanden
  Lögner, lögner, lögner
  Låt oss inte glömma Rolf Ekéus
  'Nejsägarna sviker global solidaritet'
Rapporter, notiser
Adresser, tel, pg-nr, m.m.
Föreningsnotiser
Dokument
Lokalavdelningar

Föreningen äger och styr tidningen (och hemsidan). Bli medlem och var med och styr. Vi har riktig föreningsdemokrati med riksstämma varje år. Vi har lokalavdelningar på flera orter. Medlemskap kostar 200 kr per år.
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se