Till startsidan
 
 
Skriv ditt sökord i fältet nedan.
  
  Hem     För en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Margareta Zetterström läser en berättelse inifrån helvetet på Guantánamo- basen.

Den italienske journalisten Carlo Bonini besökte våren 2002 och sommaren 2003 den amerikanska Guantánamo-basen på Kuba. Hans reportage i La Repubblica var skrivna med stram och saklig konkretion, samtidigt som det mellan raderna glödde av rättspatos och återhållen vrede. Och nu har Bonini utvecklat sina reportage till en bok, Guantánamo. USA, viaggio nella prigione del terrore (förlaget Einaudi).

Guantánamobasen ligger vackert vid havet. Men den är likafullt ett helvete för de 680 fångar (siffran från hösten 2003) som hålls inspärrade där utan rättegång, på obestämd tid, i strid med demokratiska rättsprinciper och med Genèvekonventionen om behandling av krigsfångar. USA har ju förklarat att Guantánamo-fångarna inte är några krigsfångar utan 'fientliga kombattanter' - och därmed totalt rättslösa.

När Bonini skulle vallas runt bland fångburarna fick han klara förhållningsorder: 'Ni får inte på något sätt kommunicera med de fängslade. Ni måste låta bli att svara på deras frågor, ifall de nu skulle göra några försök. Om det händer, vänd er bort. Ni ska veta att de är mycket listiga. De har fattat att det ibland kommer journalister och försökt få ut meddelanden. Tro det eller ej, men många av dem talar utmärkt engelska.' Journalister som bryter mot dessa instruktioner får sitt material konfiskerat och förpassas genast från lägret.

Men Bonini lyckas ändå genom synintryck, dofter och stämningar förmedla en bild av detta helvete på jorden. Han har också intervjuat personer i ledningen, framför allt general Geoffrey D Miller, befälhavare för Task Force Guantánamo. Denne general hävdar att fångarna kommer att hållas kvar så länge de betraktas som 'en resurs för vår underrättelsetjänst'. Guantánamo är en del av USA:s nya världsordning och då får folkrätt, Genèvekonventioner och allmänna demokratiska rättsprinciper inte lägga några hinder i vägen. För att citera general Miller: 'Ni förstår, jag tror att det föreligger ett missförstånd angående detta ställes karaktär och det arbete som mina mannar utför under så stora uppoffringar. Camp Delta är inte ett läger där fångarnas skuld eller oskuld står i centrum. Camp Delta är en viktig front i Kriget mot Terrorn. Vi är inte fångvaktare. Vi är här för att plocka av ytterst farliga fångar de underrättelser vi behöver för att vinna detta krig. Och det är vi stolta över.'

Vad gäller fångarnas villkor är en del redan bekant: de trånga burarna, de brandgula overallerna, den bryska behandlingen under förflyttningar (hand- och fotkedjor som är fästa vid ett bälte runt höfterna, öron- och ögonskydd för att utestänga sinnesintryck), den totala isoleringen och avhumaniseringen.

För att omöjliggöra varje tänkbar personlig relation har fångarna inga namn utan bara nummer. Även fångvaktarna är anonyma och tejpar över sina namnskyltar innan de går sina ronder. Lägg därtill den kvävande värmen under plåttaken, det skarpa solljuset om dagarna och den psykedeliskt blåa belysningen om nätterna som ger sömnstörningar och synproblem samt ett belönings- och bestraffningssystem som fungerar som psykisk terror.

Det finns nämligen fyra olika nivåer av fängsligt förvar. I den första och högsta nivån rastas fångarna tre gånger per vecka. Varje rast är 30 minuter lång och avslutas med fem minuters dusch och fem minuters rakning, alltså sammanlagt 40 minuter. Rastningen äger rum i en cell som är sex gånger större än den vanliga fångburen. Tanken är att fångarna, som är förbjudna att göra gymnastik i cellerna, då skall kunna röra så pass mycket på benen att de inte drabbas av muskelför-tvining eller andra kroppsliga skador. Raststunderna är det enda tillfället då fångarna kan se en skymt av himlen. Havet däremot får de aldrig se.

Den andra nivån innebär kortare rastning men fortfarande tre gånger i veckan, den tredje nivån ytterligare några minuters förkortning. Den fjärde nivån rastning endast två gånger per vecka. Därefter vidtar skärpt bestraffning i speciella isoleringsceller.

När fångarna anländer till Guantánamo placeras de i nivå nummer tre. Om de sköter sig och följer de fem huvudreglerna (inte matvägra, inte skrika, inte förolämpa vakterna, inte försöka angripa vakterna fysiskt, inte stänka vatten eller kroppsvätskor i form av urin, avföring eller saliv på vakterna) kan de avancera till högre nivåer. Om de börjar 'tala' belönas de likaså genom att flyttas till ett betydligt komfortablare ställe som kan vara första steget mot friheten.

Av Boninis skildring framgår att denna psykiska terror - tillsammans med ovissheten om framtiden - ger resultat så till vida att fångarnas hälsotillstånd hela tiden försämras. Man talar om det speciella Camp Delta-viruset och menar då de djupa depressioner som drabbar de flesta fångar. En del försöker ta sitt liv genom att hänga sig med hjälp av täcken eller handdukar. Vid tiden för Boninis besök hade 32 självmordsförsök ägt rum. Men depressionen yttrar sig inte bara som en vilja att dö. Hälften av fångarna får farmakologisk behandling, främst lugnande medel. Men exakt vilka mediciner och doser det rör sig om är sekretessbelagt.

En fjärdedel av Boninis bok upptas av president Bushs militära förordning för behandling av 'icke amerikanska medborgare under Kriget mot Terrorismen', daterad den 13 november 2001, samt försvarsdepartementets förordningar om de speciella 'militärkommissioner' som skall rannsaka och döma misstänkta terrorister.
Vid dessa domstolar gäller inga normala rättsprinciper, inte ens regelverket för militära domstolar i krigstid. Det handlar om hemliga rättegångar där militären skall spela rollen både av åklagare, domare och försvarare.

General Miller förnekar förekoms-ten av tortyr men vill inte gå närmare in på vilka förhörsmetoder man använder. På den amerikanska Bagrambasen i Afghanistan, varifrån många fångar skickats vidare till Guantánamo, spelar tortyr en central roll, vilket Washington Post avslöjade redan i december 2002. Pentagon och Vita huset förnekade då bestämt tidningens uppgifter. Samtidigt avled två afghanska fångar i detta läger under mystiska omständligheter, Dilawar (22 år) och Mullah Habibullah (30 år). Bådas kroppar bar spår av grava skador orsakade av yttre våld. Det konstaterades att de mördats, och även New York Times rapporterade i samband därmed att våld och förnedring var vardagsmat för fångarna i Bagram.

USA hävdar att alla fångar på Guantánamobasen är terrorister som gripits på slagfältet. Men då måste man ha en mycket vid definition av begreppet 'slagfält', eftersom det berättas om fångar som gripits både i moskéer och Koranskolor, på gatan eller på sjukhus.

Guantánamo är en skamfläck för USA och texten 'Honor bound to defend freedom' (ung 'En ärofull plikt att försvara friheten') vid ingången till Camp Delta ett hån av samma art som 'Arbeit macht frei' vid ingången till Auschwitz.

Publicerad i Aftonbladet 2004-05-04


Publicerad på www.fib.se 2004-12-31

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.

« Tillbaka
  Bör Sverige erkänna folkmordet?
  Hjälp barnen på Haiti!
  To shoot an elephant
  Protestera mot ökade insatser i Afghanistan
  Israel nekar läkare tillstånd att delta i konferens i Gaza
  Valet av Ahtisaari - en skandal
  Vad får vi säga om Kurdistan?
  TERRORISTJAKTEN och RÄTTSSÄKERHETEN
  Sverige - det nya DDR
  Condoleezza Rice is a War Criminal
  Svensk vapenexport
  Nya numret
  Akademiker mot statlig kampanjhistoria
  Justerad FRA-lag kan röstas igenom ikväll!
  Satirarkivet
  Nu gäller det Kosovo
  Läs IB-materialet i original
  Den havererade skolpolitiken
  Lambertz vill skrota TF
  Debatt om äktenskapet
  Oljeintressen militärregimens
  Västerländska medier förvränger islambilden
  Jugoslavienkrigen är inte slut
  Stoppa utvisningarna till Afghanistan!
  Västbodaskolan i graven! (demokratin också …)
  Vad gör dom med Kambodja?
  Och vad hände med Tobinskatten?
  Irak, Palestina och Afghanisatan är samma ockupation
  CIA om Kina, Indien … och EU?
  Miljöpartiet svänger om svenska trupper i Afghanista
  Nu kommer uppropet mot svensk trupp i Afghanistan
  Angreppen på kollektivavtalen
  Avtalet i Mecka
  Imperialistiska klimatförändringar
  Ska vi döma Hitler efter västerlandet eller västerlandet efter Hitler?
  FiB satsar på satirbilder
  SR och SVT vill vara makten till lags
  Framtiden mörknar på Hornet
  A-kassan
  Ellsbergmöte
  Överilad örfil efter pistolhot skäl för avsked
  Slow Food, julmatens rötter och traditioner
  Håll tassarna borta från tryckfrihetsförordningen!
  FiB svarar Malm
  Sionismen är judisk nationalsocialism
  Svenska hjälparbetare brutalt attackerade av israeliska bosättare
  Hur kritisera Ryssland?
  Några råd till en utrikesminister från Sverker Åström
  Carl Bildt farligare än sina brudar!
  Tycker du att magdans är ett turkiskt nöje?
  Back to basics!
  Grattis Fredrik!
  En annan Annan?
  Imperiets sista strid?
  Är man antisemit om man försvarar de palestinska flyktingarnas rätt att återvända?
  Var och en som har, åt honom skall varda givet
  11:e september ifrågasatt
  Konspirationer finns det gott om
  Lars Drake vs. Cecilia Wikström
  Valets icke- frågor
  Läraktiga ungliberaler
  Folkpartiet
  Besviken på Junilistan
  Var går gränsen för Israel?
  Pudelns kärna
  Istället för B-52:ors bombmattor över Gaza
  Öppet brev TV4 Nyheterna och Rolf Porseryd
  Avskaffa skolans värdegrund
  Kulturfront gav ut boken Kampuchea mellan två krig
  JO-anmälan
  Malmökonferensen
  Manipulerade av Pol Pots leende
  En björntjänst gör ju ingen glad
  Pressmeddelande
  Svenskar och amerikaner under gemensamt befäl i Afghanistan
  Den där natten när Olof Palme sköts
  Fågelinfluensan har drabbat medierna
  M a a nidbilder av profeten Muhammed och yttrandefriheten
  FiB:s Mohamedteckning
  Sverige är med i Nato
  Upprop mot terroristlagarna
  Svenska är inte lagstadgat majoritetspråk
  Förste stupade svensken i USA:s krig
  KAN DET BLI VÄRRE?
  Häv bannlysningen av Ahmed Yusuf!
  Pinter har talat
  USA erkänner användning av fosforvapen, men ...
  När tänker den svenska regeringen protestera mot USA:s användning av förbjudna vapen i Irak?
  Det är Bush som är terroristen
  Sukralos
  Stora journalistpriset till cynikern Skugge
  Några sanningens ord
  Drevet mot Pinter går vidare
  Mutsnacket är en cover-up för stölden av hela Irak
  Krigsprotester
  UNT om Pinter
  Tal av Harold Pinter
  Fredsmamman arresterad
  Bokmässan 2005
  SYMBOL FÖR TORTYREN I ABU GHRAIB
  Är den italienska rättsapparaten mer oberoende än den svenska?
  Jan Myrdal skriver öppet brev
  Nej i Frankrike
  Små och stora nyheter 2
  Stora och små nyheter
  Norrland ska bli övningsområde för NATO
  Motståndet berättigat
  Detta är den sista intervjun med mannen som inte fick intervjuas
  Vänstern och den vite mannens börda
  DN tappar ansiktet
  FiB på bokmässan
  Vi borde alla få rösta i USA:s presidentval
  Professorns ödmjuka svartmålning
  Jakubowski kackar i eget bo
  Militanta ideologer styr USA
  Körens bästa kvinna ...
  Forum för diskussioner om samtiden; Bokmässan 2004
  Hur många barn har du dödat idag, Bush?
  Riggad debatt om sjukskrivningar
  Villkorat medborgarskap?
  Hemlig specialstyrka från USA avvisade egyptier
  Sprickan i Ordfronts består
  Förbjuder vi lögner förlorar sanningen
  Vem betalar kalaset?
  Coltan
  DN ger mobben handen 11 augusti
  Mooretal
  Vetenskapsman vägrar delta i konferens i USA
  Så krossas en kultur
  Till Ordfronts förlagschef
  'Henke' och Zlatan folkets hjältar
  Europas folk är Europafiender
  Nu har vi fått ett rätt svar
  Efter plugget...
  Iraks frihet och Norges. Eller det styrande intresset
  Nationaldagen 6 juni
  Har Guillou fel om Gestilren?
  Narcoticosaurus Politicus - den utdöda dinosaurien
  'FN och Brahimi är ingenting annat än USA:s politiska agenter'
  Rätten att få framföra dumheter
  En helig ko ska slaktas
  ... and stripes
  Utarmat uran — Skammens metall
  Terrorns regler
  En gångbar klassiker
  Kräv frihet nu, Göran Persson!
  Brev till Gertrud Åström
  Allting är relativt. Eller. Vi måste vara tacksamma för G W Bush
  Front? Visst!
  Historisk front
  Mot den styrda okunnigheten
  Våra sinnens mur
  Sverige talar med kluven tunga
  Kriget mot terrorn kan vinnas enkelt
  'Vi tänker befria Irak och Palestina'
  Vad menas med demokrati?
  ... och den förtalade arbetarklassen
  CNN lyckats filma bombexplosionen i Karbala?
  Hedemoras ledande v-politiker avgår
  Svensk ambassadör till Irak
  Ett uppåtriktat tack
  Ja till folkstyre. Nej till EU-parlamentet.
  Visst är kiplingepigonerna intressanta!
  Palestinier är också människor
  USA-planer på ett uppdelat Irak för ökad kontroll
  Inget avslöjande!
  Vilket gäng, Persson!
  Är du en av de utvalda kalkonerna?
  Demonisering driver våldet
  OM ...
  Vad de inte vill att du skall veta
  Tro inte för mycket på FN!
  Ur nusvensk ordlista
  Katastrof för skolan
  Kvinnornas krav möts av mordhot
  En mur skapar bara fler problem
  Drick med Dickens i jul!
  Tillväxt för hela folket
  Gärna fredsstyrka – men inte under USA
  Saddam Hussein bakom galler
  Två stater eller en gemensam?
  Om ockupationsvänster
  Vi vägrar demonisera
  En grundlag som kan ena landet
  Ni sviker världen, författare!
  Det är bara att huka och hoppas på glömskan
  Märklig jurdik i Haag
  Tälje Tokar fixar akuten
  Inte en man till USA:s krig
  Allt går igen
  Muslimer demoniseras – precis som judarna
  ATT HYFSA SAMHÄLLSDEBATTEN. Professor Hagtvet till exempel.
  Grovt felaktigt!
  De har en skruv lös - och nu tar dom makten!
  Om Jan Guillou har rätt
  Stängslet kränker folkrätten
  Ska USA få sälja ut hela Irak?
  Fredsljusen har tänts
  LO kväver idédebatt efter kritiska utspel
  Kan dessa förebygga folkmord?
  ”Befrielsen” som blev en en katastrof
  Kollektivtrafiken bolagiseras medan vänsterpartiet ser på
  Vi måste hjälpas åt
  Vad är tillväxtens mål?
  Connex anställde svartarbetare - men spärrvakten som avslöjade angrips
  Arabvärldens importerade antisemitism
  Som den feta hinnan på en kallnande soppa
  'Jag bad honom fortsätta leva'
  USA ut ur Irak!
  Trötta generaliseringar spär bara på misstron
  Gör rent hus i kyrkan!
  Judisk rasism eller demokrati
  Förbud mot huvudduk i Tyskland
  Olyckskorparna fick rätt
  Fler döda med sänkt alkoholskatt
  Ockuperat land i kaos
  Unioner är inte bra
  Enögd Ahlmark förskräcker
  I uppror mot maktens perspektiv
  Besöken på hemsidan ökar!
  Izvestija om svensk omröstning
  Sveriges orättvisa skatteutveckling
  Gällde det demokratin?
  Guillou i SVT Morgon
  Folket sa nej till överheten
  PO Enquist i Expressen 9/9
  ”EMU kommer att brytas upp”
  Försvara yttrandefriheten
  Jan Guillou och den bistra verkligheten
  Ideologiserad historieundervisning
  Nordirland har blivit fredligare utan Euro
  Folket i Bild säger nej till EMU
  Ett nej är bra för demokratin
  Nej till idrottsutbyte med ockupationsmakten Israel !
  Finlands erfarenheter av EMU
  Krackelerar EU?
  Persson och EMU
  Avslöjande kindpuss
  Ja-sidan bjöd senildementa på tårta
  Hellre rörlig valuta än rörlig befolkning
  Uppsöka och förstöra - andra etappen i USA:s krig i Irak
  Metall stoppar nej-sidan
  Är EU ett fredsprojekt?
  Om Kinas samhällssystem och klassförhållanden
  Lögner, lögner, lögner
  Låt oss inte glömma Rolf Ekéus
  'Nejsägarna sviker global solidaritet'
Om tidningen
Kontakta oss

Bondegatan 69
116 34 Stockholm
Telefon: 08-644 50 32 (tfn svarare)
fax: 08-556 950 35
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se