Till startsidan
 
 
Skriv ditt skord i fltet nedan.
  
  Hem     Fr en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Så här skriver Henrik Linde (FiB:s prenumerantansvarige) till prenumeranter och medlemmar 28/2 2006. Han vidarebefordrar även ett nödrop från Hesham Bahari , bökförläggare på Alhambra förlag. 

TVÅ VÄDJANDEN OM HJÄLP OSS KOMMA VIDARE

Det är bland dem som inte vet att Folket i Bild finns som vi kan hitta våra nya läsare. Men det klarar vi inte utan ditt stöd. Du kan till exempel göra så här:

1) Meddela prenum@fib.se namn och adress på dem du tycker vi skall skicka en tidning till. Vi skickar dem då också ett brev med hälsning från dig och ett inbetalningskort om de vill prenumerera. Du betalar halva lösnummerpriset för de tidningar vi skickat ut när du får faktura. Får vi namnuppgifterna från dig senast onsdagen den 8 mars hinner dina läsare få nummer 3.

2) Bli ombud genom att ta hem ett extra ex av varje nummer. Sprid sedan varje nummer till en ny läsare. Du kommer troligen att bli överraskad av vilka det är som vill bli prenumeranter. Du betalar halva lösnummerpriset för de tidningar vi skickat dig när du får faktura. Meddela prenum@fib.se om du vill ha en eller flera extra tidningar senast onsdagen den 8 mars så hinner du få dem från nummer 3.

FÖRTALAD KULTURGÄRNING
Det är inte lätt att driva ett litet förlag med kvalitetsutgivning. Blir man sedan utsatt för förtal blir situationen ännu svårare. Läs här nedan vad förläggaren Hesham Bahari skriver om förlaget Alhambras svåra situation. Vill du köpa böcker från Alhambra kan du göra det till reapris fram till den 15 mars. Skicka ett mejl till alhambra@alhambra.se och be att få reaprislistan. Alla förlagets böcker finns dessutom presenterade på hemsidan www.alhambra.se. Skulle jag vara tvungen att bara välja en enda bok ur Alhambras stora utgivning skulle det bli "Kärlekens väv" av Ahdaf Soueif.

Hälsningar
Henrik Linde
Folket i Bild

Ett svar till Alhambras förtalare
Med tanke på den förtalskampanj som bedrivs mot Alhambra på nätet och annorstädes måste jag än en gång göra klart var vi står för alla som undrar över Alhambras politiska färg. Till att börja med måste jag betona att Alhambra är ett bokförlag (som skänkt Sverige några av landets dyrbaraste bokskatter de sista 18 åren) och inte något politiskt parti. Vi publicerar gärna både höger- och vänsterförfattare även om vi inte tror på uppdelningen mellan höger och vänster så som den ser ut idag. Däremot tror vi att det finns människor som anstränger sig för att tänka fritt och andra som lätt faller för grupptryck och manipulationer. Att båda sorters människor finns på båda sidor av den politiska skiljelinjen är en självklarhet för oss.

Den som tror på "Alhambras rasistiska besatthet av judar", så som det står på sina håll på nätet, har blivit grundligt lurad. Mina judiska vänner är legio, alltsedan barndomen, i en tid då judar, kristna och muslimer var stolta över att kalla sig egyptier, libaneser, irakier eller marockaner. (Betänk att arabvärldens största sångerska och filmskådespelerska på 40- och 50-talen, Layla Murad, var judinna, att en av grundarna till Egyptens kommunistparti under mellankrigstiden var jude, för att bara nämna 2 exempel på judarnas acceptans i arabvärlden före staten Israels bildande). Alhambra är alltså varken rasistiskt eller besatt av någon. Däremot anser vi att Israel måste be om ursäkt för det lidande det utsatt miljontals palestinier och andra araber för de sista 58 åren, samt erbjuda sina offer kompensation, precis så som de krävt och fått av sina egna bödlar och fördrivare. Utan denna ursäkt och denna kompensation kommer israelerna i Mellanöstern alltid att uppfattas som rasistiska inkräktare och aldrig kunna leva i fred med sina grannar.

Som sagt, Alhambra är ett litet bokförlag som försöker belysa sådant som inga andra bokförlag i Sverige kan, vill eller vågar göra. Att sionistlobbyn i Sverige nu sprider rykten på nätet om Alhambras "rasism" kan komma att ställa till stor skada för vår verksamhet. Vi har inte tillgång till de stora kanalerna för att försvara oss, och den som aldrig läst en bok från Alhambra eller ens hört talas om oss tidigare blir lätt konfunderad och får ett felaktigt första intryck av förlaget. Dock gläder det mig att det finns så många aktiva småförlag i landet idag som tar upp kampen mot marknadsfixering och den smygande kulturdöden, i fall nu Alhambra tvingas upphöra på grund av den bojkott som vi utsatts för de sista åren. (95, nittiofem!, procent av Sveriges bokhandlare nobbade vårt reaerbjudande trots att vi reade t.o.m. våra uppmärksammade boknyheter från 2005! Avslagen duggar tätt från kulturrådet! Biblioteken har förlorat 90 procent av sin köpkraft jämfört med åttio- och nittiotalen! En äcklande kommersialism präglar allt på bokmarknaden! Ett mångkulturellt år får bara 3 miljoner i anslag, jämfört med de miljarder som idrottsvärlden förfogar över! Vi kulturkonsumenter och kulturarbetare har helt enkelt idiotförklarats av regeringen. Det är inte alls förvånande med tanke på att regeringen vet att pengarna skulle användas av kulturarbetarna för att motverka dess antikulturpolitik! Alltså inga pengar, eller så lite som möjligt!)

En levande kultur handlar först och främst om yttrandefrihet. Den kulturfientliga politik som bedrivs av ett flertal europeiska länder idag gör yttrandefriheten till en hypotetisk fråga. Men detta är något som européer måste ta itu med. Inte Alhambra. Alhambra har varit en förmedlare. Och nu är budskapet förmedlat. Historien har kommit ikapp västerlandet och nu måste västerlandet ta ställning till hur framtiden ska se ut. Man kan välja mellan att bli en lydig, lättrogen undersåte och söka efter den riktiga friheten, friheten där alla (inklusive judar och araber) behandlas jämlikt och rättvist.

Det finns all anledning till pessimism, särskilt när man befarar att 18 års arbete med förlaget kan komma att ta slut. Jag bara hoppas att ni, när ni råkar få en Alhambrabok i händerna, om fem, tio eller femton år, kommer ihåg det lilla förlaget som inte klarade av att ljuga. Kom också ihåg att Alhambra, om det nu kommer att ske, inte lämnar scenen besegrad. Vi har gjort mer för interkulturell dialog i Sverige än alla arabiska ambassader sammantagna. Över 1 miljon böcker, tidskrifter, kataloger och broschyrer har Alhambra, mot alla odds, distribuerat de sista 18 åren! Alhambras kontinuerliga och regelbundna verksamhet alltsedan 1987 har inneburit en svensk seger för det fria ordet som har få motsvarigheter i väst. Ni som har köpt, läst, berömt våra böcker eller kritiserat våra brister (på ett
civiliserat sätt) har varit delaktiga i denna delseger över de som förespråkar "civilisationernas kamp". Men efter varje slut kommer början på något nytt, och pessimismen övergår i optimism igen. Så ge inte upp! Kämpa vidare och håll huvudet högt (och kallt)! Det gör vi, med eller utan Alhambra!

Den som är mån om förlagets fortlevnad kan bäst visa det genom att motverka det förtal som sprids på nätet, fråga bokhandlarna varför de inte tagit in Alhambras böcker till rean nu när islam gör sig påmind och ingen kommer undan ett ställningstagande, uppmuntra bibliotekarierna att köpa in den eller den titeln som saknas på biblioteket, men främst av allt kan ni visa det genom att köpa någon bok då och då, dvs så länge vi finns kvar. Jo, bokrean står kvar t.o.m. den 15 mars, och om Alhambra finns kvar därefter beror helt och hållet på er respons. Man kan förtala eller fängsla en och annan författare eller förläggare, men man kan inte förbjuda miljoner böcker och fängsla deras läsare, inte än i alla fall, inte så länge vi bjuder motstånd.

Hesham Bahari
BokförläggarePublicerad p www.fib.se 2006-03-01

Prenumerera p tidningen.

Fr allt material inom FiB/K:s ntutgva gller upphovsrttslagen.

« Tillbaka
  Sllskap fr ungersk litteratur i Sverige
  LO:s kulturpris 2008 till David Eriksson
  Hans namn r Mats Odell
  Vass viskvll med Wiehe
  Enander 2007-09-06
  Enander 2007-03-19
  Enander 2007-03-12
  Enander 2007-03-07
  Enander 2007-02-22
  Konsten berttar ingenting
  Enander 2007-02-03
  Cissi och Erika till Memphis
  Arbetarlitteraturen i Eskilstuna
  Enander 2007-01-31
  Bekmpa elitdesignen!
  Mediakritisk jttekonferens i Memphis
  Malms tjnande ohederlighet
  Israel Shamir svarar Malm
  Kjell Berglund dd
  Vilka fr vara med i Sverige idag?
  Hederbergs eller Myrdals heder?
  Du m icke skratta, icke lsa, icke visa dig p den styva linan
  Per Svensson i Expressen
  Lasse Wilhelmssons svar till Andreas Malm
  Lnge leve Arbetaren!
  Vr kultur - en folkets kultur
  Klassperspektivet p vg tillbaka i litteraturen
  Flamman fyller 100
  Enander 2006-10-29
  Enander 2006-10-27
  Enander 2006-10-21
  Rune skaldar
  Ali Roos (smakprov)
  Norrlndska frfattarsllskapet byter namn
  Enander 2006-10-18
  Enander 2006-10-10
  Enander 2006-10-07
  Enander 2006-9-10
  Enander 2006-08-27
  Enander 2006-08-16
  Enander 2006-07-05
  Enander 2006-07-01
  Enander 2006-06-28
  Enander 2006-06-21
  Enander 2006-06-19
  Enander 2006-06-18
  Omvnd Flldinare?
  Sparvhkar och svarta antiloper
  Enander 2006-06-05
  Enander 2006-05-31
  Enander 2006-05-28
  Enander 2006-05-23
  Enander 2006-05-18
  Enander 2006-05-16
  Bland tattare och rasbiologer
  I patriarkens undermedvetna
  Tjernobyl I-III
  Hemls familj
  Enander 2006-04-11
  Enander 2006-03-01
  Enander 2006-04-06
  Enander 2006-04-05
  Fredsvnner och fridstrare
  Minaret
  Olaglig mur
  Kvasivetenskaplig renssans
  Norge 9 april
  Kamp mot terrorismen och mot fgelinfluensan!
  Tv vdjanden om hjlp att komma vidare
  Enander 2006-02-28
  Enander 2006-02-27
  Tlaxcala har ftts!
  Enander 2006-02-19
  Aleida Guevara beskte Gteborg
  Enander 2006-02-06
  Fler dikter om Bjrn Afzelius
  Barnrikehusen Myrdalsungarna sder om sder
  Enander 2006-01-18
  Minnesord ver frlggaren Kalle Hgglund
  Frn Kalle Hgglunds begravning
  Ordfrontsaffr II
  Vem vgar tmja vargar?
  Enander 2005-12-16
  Enander 2005-12-15
  Enander 2005-12-14
  Enander 2005-12-13
  Talande strkkragens mest framtrdande rster ...
  Kjell Eriksson fr LundeQ:s litteraturpris 2005
  Enander 2005-12-05
  De Nios julpengar till Omar
  Herrskap och tjnstefolk
  Brun srja
  En spelmans jordafrd
  A som i Ahmed, ADHD och Attention
  Karl stman - tal okt 2003
  Hgre forskning framver
  Du talar till oss Omar
  KvastHilda
Kultur allts!
Bildkonst och
Sett, lst, hrt
Krnikor och Bloggar

Denna avdlening rymmer den breda fran i vrt kulturmaterial
Bl a:
Poesi
Litteratur
Bokrecensioner
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se