Till startsidan
 
 
Skriv ditt sökord i fältet nedan.
  
  Hem     För en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Hälsningar från värmländska Jössehärsskogarna.

Av HÅKAN ENGVALL

Jösse härads vapen "Idag är jag själv ytterst tacksam att jag slitit mina bojor från fattigdomen. Jag är född i arbetarklass, det som nu kallas för fattig. Jag är oerhört medveten om varifrån jag kommer men helt ovetandes om vart jag är på väg."
    Så låter Roger Lindström hälsa från Småländska höglandet (se artikeln nedan). Hans inlägg är fyllt av förakt för vad han kallar "alla fattiga nyttiga idioter som ville ha överklassens företrädare som ministrar" .
    Att Lindström kastar upp just på FiB:s hemsida aktiverar mina nervcentra. Jag kan inte här reda ut alla hans begreppsförvirringar, såsom att arbetarklass är synonymt med fattig. Men jag vill med mitt inlägg ge rättvisa åt "de fattigas" roll i valet av den folkfientliga regeringen.
    Borgarna fick nettopp 40 procent av de röstberättigades röster. Det lär inte finnas några som helst belägg för att "de fattiga" i någon nämnvärd grad gav dem sitt mandat.
    Att reda ut fattigdomsbegreppet varken kan eller har jag utrymme för att göra här. Men enligt färska uppgifter från Swedbank så har 14 procent av alla vuxna svenskar inte en enda krona i sparat kapital. 33 procent har mindre än 10 000 kr i sparat kapital. Personligen tillhör jag de förstnämnda 14 procenten. 62 år och förtidspensionär.
    Vi är cirka en halv miljon förtidspensionärer i Sverige. Vi är en tämligen heterogen grupp i många avseenden, men vi torde vara starkt "överrepresenterade" bland de fattiga, ha fattigdomen gemensamt.
    Det borde vara fackföreningsrörelsens sak att försvara våra intressen, att skapa ett samhälle för alla i vilket en halvmiljon inte skulle kunna dumpas, bli till en föraktlig underklass, som alla kan bespotta för att höja sig själva ett snäpp. Men dagens fackföreningar domineras av partigängade sossar i karriären som inte ens tillvaratar arbetarklassens intressen, blott sina egna personliga. Menade LO allvar med sin kamp för de arbetslösas villkor, så skulle man organisera generalstrejk.
    Borgarnas hets mot oss, mot arbetslösa och sjuka, har bland annat syftet att vi ytterligare ska förkrympas, tystas till försvarslösa och fredlösa objekt för arbetares och lägre medelklassares förakt. De har lyckats, åtminstone kortsiktigt, att härska genom att splittra.
    Säg den förtidspensionär eller långtidsarbetslöse som öppet avslöjar sin fattigdom, beviset på oduglighet och mindervärde.
    Men några "nyttiga idioter" åt borgarpatrasket är vi inte. Lindström bara avslöjar sina egna fördomar. Ja, han kan rent av sägas vara just "en nyttig idiot". Hans syn på underklassen tjänar borgarpatrasket. Vakna upp, Lindström och se var du hamnat. Än kanske det inte är för sent för dig att ändra färdriktning, att äntligen bli målmedveten?
    Överhuvudtaget borde vänsterradikalerna inom medelklassen göra upp med sitt folkförakt. Om t ex FiB-arna runtom i landet mera riktade in sig på att söka stöd och förankring nedåt i samhällshierarkin, istället för att vara så inriktade på att bli respekterade av diverse etablissemang, så skulle FiB aldrig behöva frukta för karriärlössen på DN:s kultur- och debattsidor.
    Eftersom FiB-are mestadels har sin förankring på medelklassjobb, så kunde man delta i de folkliga debatterna, som huvudsakligen sker på landsortstidningarnas insändarsidor. Där kunde man göra sig själva och tidningen kända och visa på vilkas sida man står. FiB:s paroller tjänar ju framförallt "småfolkets" intressen. Och fibbare har både insikter och formuleringsförmåga.
    FiB-tidningen lever idag upp till sina paroller bättre än den gjort på mycket länge. Synd då att alltför många fibbare tyr sig till sina självtillräckliga kotterier.

____________________________
Hälsningar från Småländska höglandet

Av ROGER LINDSTRÖM

LillkullaSvenskarnas bild av sig själva är och har länge varit grandios, något som följaktligen leder oss i fördärv. Ingen reagerar, ingen begriper eller ingriper mot orättvisor, förtryck och fattigdom eller ens mot politik som förtrycker majoriteten fattiga men är för minoriteten rika. Men konsekvenserna av denna skeva och felaktiga självbild har blivit plågsamt tydlig på den senare tiden. Utgången av det senaste valet tror jag var en sådan ytterst tydlig konsekvens. Folk kände inte igen sig i det där pladdret om det vackra landet när de mötte sin egen spegelbild i politikernas tal om välfärd m.m. Sveriges spegelbild visar upp ett ansikte som är fullt med blemmor, skärsår och gropar - det är ett trött och slitet ansikte.
    Valrörelsen i höstas var unik så till vida att s.k. “vanligt folk” lade sin röst på överklassen. Fattiga människor lade helt frivilligt sin röst på rika människor som med ett hånflin lovade att göra tillvaron sämre för just de fattiga. I all hysteri verkar det som om de fattiga gått på lurendrejeriet att de rika är som de och att man kan bli rik om man är som de.

Men är det egentligen någon skillnad när en mångmiljonär skattefuskar mot när den fattiga ensamstående morsan/farsan sjukskriver sig en måndag fast hon/han inte är sjuk!? Ja, jag tycker det. Nu kommer faktiskt sökljusen riktas mot just de fattiga. De fattiga har bitit sig själva i svansen. Miljonärerna kommer att harva på i sin fåra medan de fattiga försöker ange varandra. I jakten på en “frisk” sjukskriven fattig kommer den fattige att möta sin egen spegelbild – ett trött och slitet ansikte.
    I denna dager framstår arbetarklassens pliktkänsla och moralbegrepp löjeväckande. Idag är jag själv ytterst tacksam att jag slitit mina bojor från fattigdomen. Jag är född i arbetarklass, det som nu kallas för fattig. Jag är oerhört medveten om varifrån jag kommer men helt ovetandes om vart jag är på väg. All pliktkänsla och snack om “att bliva vid din läst” kedjar fast den fattige vid bojan. Det är dessa fattiga som lämnat sitt förtroende till Fredrik att förvalta nyckeln till bojan i fyra år.
    När Maria Borelius i höstas hade fräckheten att påstå att hon - trots tvåsiffriga miljonbelopp - inte hade råd att betala “vit” städhjälp så ljög hon naturligtvis.
    När förra kulturministern och tillika chefen för all public service, Stegö-Chilo, påstår att hon inte kommer på någon bra anledning till varför hon högaktningsfullt struntat i att betala TV-licensen under 16 år så ljuger hon också naturligtvis.
    Först blev jag upprörd men när jag kalmerat mig insåg jag att de gör ju det de alltid gjort - ser till sina egna intressen. Överklassen är sig lik, den handlar eller låter bli att handla utifrån politisk övertygelse. Det som upprör desto mer är vanligt folks ilskna reaktioner som ex. ”240 kr extra i månaden för att ha en a-kasse försäkring, folk blir förb---ade”. Många av dessa förbannade människor som småvisslandes log hela vägen fram till valurnorna känner sig svikna nu när nya arbetarpartiet visar sitt rätta ansikte. Överklassen har inte svikit, de har bara gjort det som de alltid har gjort. Överklassen vill ha företrädare som kan företräda deras politiska övertygelser och deras intressen. Det enda svek som går att tala om i detta fall är folks svek till folket. Folket ville tydligen ha samma typ av företrädare som överklassen. Alla fattiga nyttiga idioter som ville ha överklassens företrädare som ministrar och folkvalada politiker önskar jag lycka till under de fyra år som går. Det är egentligen vanligt folks brallor som korvar sig nere vid fotknölarna och blottar rumpan, inte Borelius eller Stegö-Chilo. Vanligt folk ser rätt fåniga ut där de går med rumpan bar – och de kommer se fåniga ut i fyra år!
    Fördumningen har lyckats. Folk röstar på, de rika, de framgångsrika, de som syns i TV, de som ljuger. 
    FiB bör ”hänga ut denna utveckling” men tyvärr är nog FiB alldeles för marginaliserat för att nå ut till folket i något större opinionsavseende. Jag önskar av hela mitt hjärta att jag har fel, men realisten står hand i hand med pessimisten och flinar mot mig när tanken – ”folklig resning mot kapitalism och fördumning borde inte vara omöjlig” – sköljer över mig och stridsropen ekar i skallen. Folk vill inte ha det jag vill ha. De vill ha Fredrik, Lars, Maud och den där religiöse snubben.

”Det är synd om människorna”, som Strindberg så räddhågset uttryckte sig, passar väl in på något vis.Publicerad på www.fib.se 2007-02-06

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.

« Tillbaka
  GUSTAFSSONS ALFABET M
  GUSTAFSSONS ALFABET L
  GUSTAFSSONS ALFABET K
  GUSTAFSSONS ALFABET J
  GUSTAFSSONS ALFABET I
  GUSTAFSSONS ALFABET H
  GUSTAFSSONS ALFABET G
  GUSTAFSSONS ALFABET F
  GUSTAFSSONS ALFABET E
  Ett tillfälle förlorat? RAMZY BAROUD
  GUSTAFSSONS ALFABET D
  Fobier, depressioner och annat mentalt elände
  Moralvänsterns moraliska kollaps
  GUSTAFSSONS ALFABET C
  FREDSMAMMANS AVSKED
  Ring BRIS! De finns just för dig!
  Har Sverige godtagit USA som världspolis?
  Chomsky i UNT
  Chomsky Holmberg
  Belgisk blå på krogen
  Mikael Nyberg och vänsterns haveri
  Marit har mest meriter
  Mot NFR i Göteborg
  Härbärget vid Pont Sully
  Bör majoren bli general?
  GUSTAFSSONS ALFABET A
  GUSTAFSSONS ALFABET B
  Håkan Gustafsson
  Varför har Sveriges stämma i världen tystnat?
  Köttkonsumtionen, miljön och imperialismen
  Maten, imperialismen och Irefalks idealism
  Vad kan vi lära av Virginia Tech?
  Det islamistiska hotet mot Europa – i siffror
  En mallig och dryg mediaskälm
  Nu ska pigan dammas av
  Thage tiger inte
  Vems är ansvaret att formulera en rättvis fred?
  Falska folkpartister inför rätta
  Sionister använder lögner i sin kamp
  Till frågan om ockupantideologi
  Hunden har i alla fall fått mat
  Matdebatt
  På tal om identiteter
  Människnas naturliga föda
  Speciesism och kvasivetenskap
  Kost och folksjukdomar.
  Ovetenskapliga argument från en Atkins-lobbyist
  Tal av Dr Sheikh Muhammed Bashar Al-Faydi
  Ät kotletten...
  Fyra tv-timmar med Göran Persson
  Stefan Lindgrens seminarietal
  En annan värld är möjlig! låt oss bygga den tillsammans!
  Slutresolution från den internationella konferensen i Chianciano Terme, Italien, 24-25 mars 2007
  ABF svarar om Atzmon
  Atzmons svar på SDS
  Gilad Atzmon – Från skuld till ansvar
  Eva Myrdal svarar Jesper Svartvik
  Skippa kotletten!
  Konferensen i Stockholm som väckt sånt uppseende
  När ska vi vakna i Sverige?
  Svenskar polisanmäls för krigsförbrytelser
  Nyskapande humanist?
  Allvarligt talat
  LKAB styr Kirunaflytten
  Skakande läsning om ondskans innersta natur
  Nicolaus Lundius – en samisk 1600-talsintellektuell
  Parner om Speer
  Är Mikael Nyberg en antisemitisk marxist?
  Att läsa Shamir som fan läser Bibeln
  November - Januari
  Hälsningar från Småländska höglandet
  Kim Salomon badade aldrig i Verkeån
  En utväg - för USA, inte för Irak
  Montagu mot Balfour
  Nu skall FiB/K synas
  Om Blommor i Galiléen
  1700-talets mest hatade kvinna
  Ett ideal som inte går att förverkliga
  Om vilda västern och Mellanöstern
  Debattinlägg till tidningen Palestina nu
  Två ojämlika eller en jämlik stat
  Till massakern i Deir Yassin
  Att vinna ett land men förlora sin själ
  Israels invasion av Libanon sommaren 1982
  Parner Stevenson
  Elinder
  Krigsmotstånd eller krigskritik?
  Lärare nöts ner till förtidspension
  Kommentar Stålhammer
  Presstödet - ett bedrägeri med statliga medel
  En kommentar till fibbare
  Annonsprislista
  Om gängse felläsning
  Konfrontation till varje pris
  Var finns folkrättsexperterna i debatten?
  Ett folk försvarar sitt land
  Glimtar från Venezuela
  Irakmöte
  Bomb IRAQ!
  Skriftställning maj 2006
  Sophie Scholls sista dagar
  modersmjölksersättning
  Fattigdomen avgörande för kvinnors ohälsa
  Myrdal svarar Fröberg Idling
  Pol Pot kommentar med svar
  Idioti eller fobi?
  Mohammedbilderna
  Ni är de sista att tala om
  Appell för Iraks akademiker
  Uppropet för undertecknande
  J. A. Selander vågade när andra förblev tysta
  Israellobbyn och sanningen
  KP-tal
  Om kriget kommer
  Afghanistantal Erik Wijk
  Helén Östberg
  Svensk trupp bidrar inte till fred i Afghanistan!
  Krigsmakten
  Prenumerantkampanj hösten 05
  Hur länge ska svensk media
  Namnbricka
  1 maj
  Omar om Runar
  Total rättslöshet
  Irakierna trakasseras av USA-soldater, till och med de nyvalda parlamentsledamöterna
  Svastikor
  Zimbabwe på väg mot...
  Försvara den svenska militära neutraliteten
  Journalister berättar om USA:s dödande i Falluja
  Kärlek & Somalia
  Det är bara vänstern som kan rädda liberalerna
  Demonstrationsrapporter 19 mars 2005
  Censur och imperiet
  Om preventiv rättvisa
  Får man behandla artiklar hur man vill när man översätter?
  2CV
  Extraordinärt överlämnande
  Strindberg
  Nordkorea har tillverkat kärnvapen
  Varför angrips familjen?
  Religiösa ledare ogiltigförklarar val
  Visst hymlar Bush, men ... svar till JM
  För hus och härd, svar till O Kleberg
  Motverka USA:s anspråk på ensamdominans
  Det andra valfiaskot och den pinsamma tystnaden
  Protestera mot pensionärsmaten
  Utan välfärd ingen demokrati
  Stora män lever länge
  Igår, idag, imorgon ...
  Julhälsnings från HJ
  Kalkonriket
  Att debattera med en nykonservativ
  Chockerande nonchalans av statsministern
  Norrland ska bli övningsområde för NATO  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se