Till startsidan
 
 
Skriv ditt sökord i fältet nedan.
  
  Hem     För en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Köttkonsumtionen, miljön och imperialismen

“If anyone wants to save the planet, all they have to do is stop eating meat. That´s the single most important thing you can do.”
Paul McCartney

Jag vill börja med att gratulera Frank Nilsson till 10 kilos viktminskning genom att han inmundigat ansenliga mängder kött och fett. Att köttfrosseri i form av Atkinsdieten och Stenålderskosten kan ha effekter på vissa personers ämnesomsättning är känt, men kända och väldokumenterade är även de långsiktiga hälsorisker en sådan ensidig kosthållning medför. Att det leder till svåra brist-, hjärt- och kärlsjukdomar och får konsekvenser av en alltför tidig död är belagt i studier. Men Frank Nilsson skriver ju i och för sig att alla individer - precis som de han dinerat på - ändå ska dö någon gång så det kanske inte spelar så stor roll i sammanhanget?
    Den här debatten var långt ifrån tänkt att handla om effektiva bantningskurer. De flesta av oss är ju inte ute efter en kur som kan få kilona att rasa, utan en mångsidig, nyttig kost som inte är till skada för miljön, den biologiska mångfalden och de framtida generationer som kommer att bestå av våra barn och barnbarn. Ett rättvist, etiskt och långsiktigt hållbart sätt att överleva på planeten Tellus.
    Jag har sagt det tidigare men jag måste tydligen säga det igen: köttkonsumtionen och konsumtionen av animaliska produkter över huvud taget har aldrig varit så stor som nu. Allra störst är den i USA. Men bara i Sverige dödas 75 miljoner djur (fiskar undantaget) varje år. Det är åtta gånger fler individer än det finns människor i riket. I hela världen dödas ungefär 20 miljarder djur årligen. Sedan 1950-talet har världens köttkonsumtionen mer än femdubblats, från runt 40 miljoner ton till mer än 220 miljoner ton. Det föds upp mer än tre gånger fler boskapsdjur på jorden än det finns människor. Eftersom majoriteten av jordens människor i dagsläget inte baserar sin föda på animalier, och det dessutom argumenteras för att människor i västvärlden ska äta ännu mer kött för att bli friska och smala, skulle det alltså innebära att vi behöver föda upp, tja låt säga runt tio gånger så många djur. För alla ska väl få ta del av den fantastiska Stenålderskosten? Människorna i Sudan, i Indien, i Angola nog behöver väl även de öka sin förbränning med fett och kött precis som ett antal västerlänningar med stillasittande liv?
McImperialismen    Imperialismen ja. Dess mekanismer intresserar mig mycket. Människan som utrotat andra människor, gjort sig skyldig till folkmord efter folkmord, långt innan termen uppfanns 1949. Fullständiga utrotningar av andra individer på grund av ras. För mig är inte avståndet mellan rasism och speciesism så stort. Ras. Art. Båda är godtyckliga människokonstruerade kategorier.
    Den sneda resursfördelningen, det giriga habegäret, vägran att förändra eller sänka sin standard, viljan “att svälja hela jorden fastän svalget är för trångt” - för att tala med Stefan Sundström - självhävdelsebehovet och den egna uppfattningen om överhöghet - för mig är det i allra högsta grad företeelser som har med imperialism att göra. Men Frank Nilsson försöker spela bort korten och påstå att det finns några imperialistiska “matoljemagnater” som ligger bakom veganrörelsen, han menar rent av att jag kidnappats av dessa pengagalna kolhydratsivrare. Smått humoristiskt faktiskt. Men om vi ska prata imperialism när det gäller resursfördelning kan vi prata vatten. För faktum är att vattenresurserna inte räcker till för att hålla igång en så stor köttindustri som Nilsson efterfrågar. Över hälften av det vatten som konsumeras i världen används för att föda upp boskap och vattna grödor som boskapen ska äta. 20.000 liter vatten går åt för att framställa ett kilo kött. Drygt 200 liter för ett kilo vete och det dubbla för ett kilo ris. För att få ett kilo protein genom djuruppfödning behövs 25 gånger större energi- och naturresurser än för att framställa motsvarande mängd vegetabiliskt protein. Redan för ett decennium sedan konstaterade Naturvårdsverket att vi måste minska vår köttkonsumtion med 75 procent och vårt mjölkintag med 25 procent om vi ska kunna uppnå en långsiktigt hållbar miljö. I höstas kom FN:s jordbruksorgan FAO med en rapport som visade att djurindustrin är ett långt större hot mot klimatet än vad trafiken och transporterna är. Ändå hycklas det med utsläppsrätter och ojas om miljöbilsavdrag. Och tjänas pengar på dieter som minst sagt bidrar till snöd imperialism.
    Biologin ja. Den är ju intressant. Det har tidigare i debatten, från ett visst håll, harvats mycket om att människan är skapad för att äta kött. Nu är så inte fallet, återigen: människan är omnivor. Men även om det vore så att hon var köttätare av naturen. Även om människans naturliga föda var chorizo och lammkotlett och revbensspjäll, vad spelar det för roll om det är en diet som inte längre är hållbar? Vad har det för betydelse att vi utkräver vår “rätt” att konsumera andra arter om inte Moder Jord orkar med det? Om vi snart inte har en miljö och en natur att framställa varken det ena eller andra av?
    Människan har inga naturliga fiender längre. Hon kurerar de flesta sjukdomar och i annat fall kan hon bromsa deras förlopp. Ja, om hon nu bor i västvärlden vill säga. Hon väljer bara att ingå i ett kretslopp som en organisk varelse när det behagar och passar hennes syften. Annars är hon en civiliserad kulturvarelse, skapelsens krona med IQ och EQ och PPM och CIA och DN och BNP och AI och FBI (tack älskade Tage Danielsson för inspiration!). Det är en ganska rolig bild jag brukar få i huvudet; den välutbildade, förfinade societetsdamen som efter en “utmärkt” supé går på teater medan den uttjänta mjölkkons kroppsdelar ligger och ruttnar i hennes ack alldeles för långa tarmar. För ruttnar gör det. Kött ruttnar mycket snabbare än vegetabilier, därför har karnivorer tarmar som bara är tre gånger deras kroppslängd medan människans är 10 till 12 gånger kroppslängden. Industriell djuruppfödning har dessutom gjort köttkonsumerandet ännu farligare. På grund av det stora lidande de måste genomgå får djuren mängder av lugnande medel, hormoner och antibiotika. Ofta i 30 gånger större mängder än vad en människa får i sig under hela sin livstid.
    Jag tycker inte att framtiden handlar om enskilda personers viktminskning - må vara av medicinska eller kosmetiska skäl - utan om huruvida människan som art kan överleva på den här planeten. För det är hon tvungen att utveckla sin empati och vidga den demokratiska sfären till att även innefatta all den flora och fauna som hon är helt beroende av för sin fortsatta existens. Om du hade läst lite mer än på baksidan av vegetarianen Charles Darwins böcker Frank, så hade du upptäckt att han skriver att det är människans sociala begåvning och empatiska förmåga, inte främst hennes jagande och brutalitet som hjälpt henne framåt genom evolutionen.
    Förutom att du läst på din käre Darwin illa och det blir svårt för dig att hitta mammut - den mest naturliga av naturliga stenålderskost - får jag säga att det är en ganska svartvit syn du har på världen Frank. USA och allierade vs alla andra länder. Men med den synen borde du lägga till i din analys att USA, imperialismens högborg, är det land där man äter mest kött per capita och dessutom det land där fetman är som mest utbredd. Detta faktum monterar dessvärre ner hela ditt kvasivetenskapliga resonemang om köttkonsumtionens positiva effekter på ett alldeles flagrant vis.
    Frank Nilsson, det fungerar inte att fortsätta leva varken som vi gjort för tusentals år sedan eller som vi lever i dag. Du kallar mig idealist - må så vara. Men jag är åtminstone inte en nostalgiker som lyriskt försjunken i det egna minskade midjemåttet blickar tillbaka på tidigare stadier av mänskligheten. Jag vill varken bära andra djurs hudar för att skyla min kropp eller förvandla insidan av den till en kyrkogård för andra arter. Jag är inte speciesist. Inte imperialist.

Cecilia Irefalk
Frilansjournalist. Sitter i FiB/K:s redaktionskommitté.Publicerad på www.fib.se 2007-04-29

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.

« Tillbaka
  GUSTAFSSONS ALFABET M
  GUSTAFSSONS ALFABET L
  GUSTAFSSONS ALFABET K
  GUSTAFSSONS ALFABET J
  GUSTAFSSONS ALFABET I
  GUSTAFSSONS ALFABET H
  GUSTAFSSONS ALFABET G
  GUSTAFSSONS ALFABET F
  GUSTAFSSONS ALFABET E
  Ett tillfälle förlorat? RAMZY BAROUD
  GUSTAFSSONS ALFABET D
  Fobier, depressioner och annat mentalt elände
  Moralvänsterns moraliska kollaps
  GUSTAFSSONS ALFABET C
  FREDSMAMMANS AVSKED
  Ring BRIS! De finns just för dig!
  Har Sverige godtagit USA som världspolis?
  Chomsky i UNT
  Chomsky Holmberg
  Belgisk blå på krogen
  Mikael Nyberg och vänsterns haveri
  Marit har mest meriter
  Mot NFR i Göteborg
  Härbärget vid Pont Sully
  Bör majoren bli general?
  GUSTAFSSONS ALFABET A
  GUSTAFSSONS ALFABET B
  Håkan Gustafsson
  Varför har Sveriges stämma i världen tystnat?
  Köttkonsumtionen, miljön och imperialismen
  Maten, imperialismen och Irefalks idealism
  Vad kan vi lära av Virginia Tech?
  Det islamistiska hotet mot Europa – i siffror
  En mallig och dryg mediaskälm
  Nu ska pigan dammas av
  Thage tiger inte
  Vems är ansvaret att formulera en rättvis fred?
  Falska folkpartister inför rätta
  Sionister använder lögner i sin kamp
  Till frågan om ockupantideologi
  Hunden har i alla fall fått mat
  Matdebatt
  På tal om identiteter
  Människnas naturliga föda
  Speciesism och kvasivetenskap
  Kost och folksjukdomar.
  Ovetenskapliga argument från en Atkins-lobbyist
  Tal av Dr Sheikh Muhammed Bashar Al-Faydi
  Ät kotletten...
  Fyra tv-timmar med Göran Persson
  Stefan Lindgrens seminarietal
  En annan värld är möjlig! låt oss bygga den tillsammans!
  Slutresolution från den internationella konferensen i Chianciano Terme, Italien, 24-25 mars 2007
  ABF svarar om Atzmon
  Atzmons svar på SDS
  Gilad Atzmon – Från skuld till ansvar
  Eva Myrdal svarar Jesper Svartvik
  Skippa kotletten!
  Konferensen i Stockholm som väckt sånt uppseende
  När ska vi vakna i Sverige?
  Svenskar polisanmäls för krigsförbrytelser
  Nyskapande humanist?
  Allvarligt talat
  LKAB styr Kirunaflytten
  Skakande läsning om ondskans innersta natur
  Nicolaus Lundius – en samisk 1600-talsintellektuell
  Parner om Speer
  Är Mikael Nyberg en antisemitisk marxist?
  Att läsa Shamir som fan läser Bibeln
  November - Januari
  Hälsningar från Småländska höglandet
  Kim Salomon badade aldrig i Verkeån
  En utväg - för USA, inte för Irak
  Montagu mot Balfour
  Nu skall FiB/K synas
  Om Blommor i Galiléen
  1700-talets mest hatade kvinna
  Ett ideal som inte går att förverkliga
  Om vilda västern och Mellanöstern
  Debattinlägg till tidningen Palestina nu
  Två ojämlika eller en jämlik stat
  Till massakern i Deir Yassin
  Att vinna ett land men förlora sin själ
  Israels invasion av Libanon sommaren 1982
  Parner Stevenson
  Elinder
  Krigsmotstånd eller krigskritik?
  Lärare nöts ner till förtidspension
  Kommentar Stålhammer
  Presstödet - ett bedrägeri med statliga medel
  En kommentar till fibbare
  Annonsprislista
  Om gängse felläsning
  Konfrontation till varje pris
  Var finns folkrättsexperterna i debatten?
  Ett folk försvarar sitt land
  Glimtar från Venezuela
  Irakmöte
  Bomb IRAQ!
  Skriftställning maj 2006
  Sophie Scholls sista dagar
  modersmjölksersättning
  Fattigdomen avgörande för kvinnors ohälsa
  Myrdal svarar Fröberg Idling
  Pol Pot kommentar med svar
  Idioti eller fobi?
  Mohammedbilderna
  Ni är de sista att tala om
  Appell för Iraks akademiker
  Uppropet för undertecknande
  J. A. Selander vågade när andra förblev tysta
  Israellobbyn och sanningen
  KP-tal
  Om kriget kommer
  Afghanistantal Erik Wijk
  Helén Östberg
  Svensk trupp bidrar inte till fred i Afghanistan!
  Krigsmakten
  Prenumerantkampanj hösten 05
  Hur länge ska svensk media
  Namnbricka
  1 maj
  Omar om Runar
  Total rättslöshet
  Irakierna trakasseras av USA-soldater, till och med de nyvalda parlamentsledamöterna
  Svastikor
  Zimbabwe på väg mot...
  Försvara den svenska militära neutraliteten
  Journalister berättar om USA:s dödande i Falluja
  Kärlek & Somalia
  Det är bara vänstern som kan rädda liberalerna
  Demonstrationsrapporter 19 mars 2005
  Censur och imperiet
  Om preventiv rättvisa
  Får man behandla artiklar hur man vill när man översätter?
  2CV
  Extraordinärt överlämnande
  Strindberg
  Nordkorea har tillverkat kärnvapen
  Varför angrips familjen?
  Religiösa ledare ogiltigförklarar val
  Visst hymlar Bush, men ... svar till JM
  För hus och härd, svar till O Kleberg
  Motverka USA:s anspråk på ensamdominans
  Det andra valfiaskot och den pinsamma tystnaden
  Protestera mot pensionärsmaten
  Utan välfärd ingen demokrati
  Stora män lever länge
  Igår, idag, imorgon ...
  Julhälsnings från HJ
  Kalkonriket
  Att debattera med en nykonservativ
  Chockerande nonchalans av statsministern
  Norrland ska bli övningsområde för NATO  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se