Till startsidan
 
 
Skriv ditt sökord i fältet nedan.
  
  Hem     För en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Proggen & politiken

Recension av Nordiska Museets utställning ”Proggens affischer” som pågår 29/4-4/10 2009, inträde 70 kr

Där står exakt 8 stolar. Framför den stora filmduken står den ensamma raden med ynka 8 stolar. På duken visas Rainer Hartlebs film från Gärdesfesten 1970. Några besökare tittar förvånat när jag sätter mig för att faktiskt se filmen. Jag förstår deras reaktion - filmen rullar kontinuerligt mest som en bild- och ljudtapet för att illustrera utställningen. Raden med de 8 stolarna illustrerar problemet med utställningen: Den är inte avsedd att ta frågeställningarna på allvar!
    Det är inte så att man är överdrivet kritisk mot proggen och de politiska affischerna. Inte heller är man positiv. Man struntar i dem! Det känns som om Nordiska Museet är på besök i ett annat land och inte alls intresserar sig för landets kulturdebatt - utan bara är intresserad av själva den kulturella fernissan. Trots att affischerna faktiskt har ett budskap så finns här ingen debatt. Ytan är allt.
    Jag fäster mig vid en kuriös detalj som visar att man inget förstår: På många ställen uppmanas besökaren att hjälpa museet genom att fylla i namn på okända som designat affischerna. Nordiska Museet tycks inte fatta att det här är politiska affischer som gjordes kollektivt. Det är ofta lika dumt att fråga vem som utformade en affisch som att fråga vilken enskild person som kom med idén att man skulle anordna en demonstration. Det är en kollektiv process där impulser kommer från många olika människor och utförandet diskuteras i gruppen. Politiska affischer är ingen konstnärlig egotripp! Franska 68-rörelsens affischer som tillverkades av L’Atelier Populaire var inte signerade av ett medvetet politiskt skäl: De skulle inte bli konstverk! Men att arbeta i en sådan tradition känns chockerande för många konstnärliga själar idag. För Nordiska Museet tycks den rent av obegriplig. Utseendemässigt skiljer sig emellertid de svenska proggaffischerna ganska mycket från de franska affischernas avskalade formspråk. Närmast kommer nog Halva himlen är vår - som faktiskt har en känd designer: Cecilia Löfström. En lyckad designad affisch alltså.
    En liknande brist är att jämföra dåtidens affischer med nutidens streetart - när konstnärer sätter upp sina verk utan att fråga om lov. Jämförelsen haltar. Affischerna var signerade av en politisk grupp eller musikrörelse. Man tog ansvar med sin grupps namn för att affischerna inte skulle klistras upp på olämpliga ställen. Affischernas budskap var på allvar. Det är något helt annat än när konstnärer, oftast anonymt och alltid som enskilda personer, sätter upp sina verk på gator. Från kollektivt ansvar till individuell konst.
    En rad affischer kallar till Gärdesfesterna. Jag minns Gärdesfesterna. De var spretiga och inte alls tydliga i sin politik. Men att, som Nordiska Museet, rakt av jämföra dem med Woodstockfestivalen är problematiskt. På Woodstock fanns en rad kända band. På Gärdesfesterna låg fokus på deltagandet: ”Spela själv!” var en viktig paroll för den progressiva musikrörelsen. Helst skulle man även göra instrumenten själv. Jag var ju bara barn och fick tillverka en rad mer eller mindre fungerande musikinstrument. Naturligtvis fick vi även testa de vuxnas instrument. Världskända artister lyste däremot med sin frånvaro. Till Woodstock såldes ursprungligen biljetter, men Gärdesfesterna var gratis.
    Politik handlar om pengar och makt. Proggen handlar om att ifrågasätta den etablerade politiken. Utan att diskutera politiken bakom affischerna så blir affischerna bara utropstecken utan ord framför. Progg utan politik är inte möjlig. Det tycks vara en mer provokativ tankegång nu än på 1970-talet.

Olof Rydström

Länkar:
Alla affischerna  
Utställningen på nätet  
Publicerad på www.fib.se 2009-06-03

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.

« Tillbaka
  KINAS TERRAKOTTAARMÉ I STOCKHOLM - NU SLÄPPER VI BILJETTERNA!
  UNDER YTTRANDEFRIHETS-GRUNDLAGEN
  Bloggar-vänner sida
  Filmvisning: Patent Absurdity 20/5
  18/4 Sveriges relation till NATO
  21/4 - VIETNAM VAR NÄRA ÅKE KILANDER I JÖNKÖPING
  fotograf Hillevi Nagel
  Svenska kollektivatal gäller i Sverige!
  NEJ TILL OCKUPATION!
  UNIK FILMVISNING OM GAZA 18/1 ÖVER HALVA VÄRLDEN
  Seminarium om Afghanistan i Norberg
  Mänsklig sköld i Palestina
  Post-kritiken – vad säger nästa generation?
  GAZA GRAFFITI
  7 år av Irak-ockupation
  GODA NYHETER FRÅN UNDERJORDEN!
  Krönikörerna och deras krönikor
  Jan Frykholm - Målningar
  Jorddagen
  FiB-stämma 19/4
  Ulla Wennberg
  USA UT UR IRAK 15/3 i Helsingborg.
  Terroristjakt på svenska!
  Palestina - teater och debatt
  Demo Uppsala 19/1  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se