Till startsidan
 
 
Skriv ditt sökord i fältet nedan.
  
  Hem     För en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

APROPÅ LEVANDE HISTORIA

_____________________________
Vår statliga myndighet Forum för levande historia öppnar en utställning "Middag med Pol Pot" den 9 september 2009 om den svenska gruppen som reste i de Röda khmerernas Kambodja 1978. Man har producerat en reklamfilm för utställningen som nu ligger på YouTube. 

I filmen hånas framför allt Jan Myrdal, men även Gunnar Bergström. Båda var med på resan 1978. Om detta och om den statliga myndighetens  åsiktsproduktion har nu uppstått debatt på många håll: 
Newsmill 
Jan Myrdal i Expressen
Gunnar Bergström Expressen
Johanne Hilderbrandt i Aftonbladet
Sylvia Asklöf Fortell BLT
Peter Fröberg Idling i DN
Ledarbloggen SvD
Åsa Linderborg i AB
Peppe Engberg (f d Gristanred) i Dagens PS.

Vi publicerar här ett nytt inlägg av Jan Myrdal.

webbredaktören ____________________________________  

Gunnar Bergström tillför inte diskussionen något nytt. Han såg lika litet som jag några massmord. Vilket inte säger någonting. Att han inte minns hur vi kom till Angkor förvånar mig inte. Jag tror han var med när jag talade med Ok Sakun efter att ha lyssnat på kortvågsradio. Jag varnade för att man byggde upp till militärt angrepp med folkmordsförevändning. Man borde därför snabbt överge sin slutenhet och bjuda in journalister. Vilket man senare gjorde. Men angreppet kom innan FN:s generalsekreterare som accepterat inbjudan hann anlända. Hade han kommit hade Vietnam inte kunnat gå till angrepp. Jag tror däremot inte Gunnar Bergström var med när jag fick veta att frimärken och sedlar redan var tryckta och politiken i det stycket skulle läggas om.
    Gunnar Bergström har nu efter trettio år ändrat uppfattning. Men mer som medarbetare till Levande Historia än av rationella skäl. Ty partsinlagor finns men den uppgörelse om hela perioden 1967 - 2007 som vore nödvändig har inte gjorts. Den har förhindrats.

Därmed över till huvudfrågan:
Teologie doktor Eskil Franck slingrar sig och talar för sin sjuka moster när han söker försvara sig som ansvarig för Levande Historia.
    Men han skriver också om min och Bergströms "medverkan" i filmen. Att en person med sån total brist på språkkänsla kunnat leda Lärarhögskolan är alarmerande!
    Dock, för att såga av den gren Eskil Franck söker sätta mig på. Vilket intresse skulle jag ha av att försvara Pol Pot ? Jag försvarade inte heller Kenyatta och Mau Mau . Men då som nu ville jag att det historiska förnuftet och därmed rättvisan skulle segra.
    Eskil Franck har dock rätt i att en grundläggande kritik måste riktas mot Sveriges riksdag och regering. De skapade med grumliga motiveringar såväl den myndighet, Levande Historia , för vilken teologie doktor, docent Eskil Franck utsetts som chef som en gång det Statens institut
för rasbiologi
för vilken medicine doktor, professor Herman Lundborg blev chef. I båda fallen skapade regering och riksdag av politiska skäl ideologiskt styrande institutioner. (Fast Herman Lundborg och hans medarbetare hade vid sidan om sin ideologiska rasföreställning faktiskt mer solida kunskaper om ärftlighet än Eskil Franck och hans stab om historia.)
    Felet med Levande Historia är inte att den sprider kunskap och informerar utan att den inte gör det. Åtminstone sex år innan Eskil Franck var född började jag delta i att just sprida kunskap och informera om den Hitlertyska folkutrotningen av judar, ryssar, polacker, zigenare och andra. Det var då svårt inte bara på grund av det Hitlertyska inflytandet fram till 1945 utan för att i den
Förbundsrepublik som västmakterna sedan byggde upp var överskiktet (i de rättsvårdande myndigheterna, i politiken, i ekonomien) gamla nazister, ofta själva förbrytare, vilka skyddade varandra. Om vår svårighet att så sent som i mitten av femtiotalet ge ut och sprida Lord Russels Hakkorsets gissel har jag skrivit.
    Felet med Levande Historias skildring av det stora Hitlertyska brottet har varit att skildringen är populärt slarvig och ytligt evenementiel.
    Brotten var större och de styrande krafterna rationellt begripligare. Jag kan ju det ämnet liksom jag kan historien om de japanska bakteriemorden - och dess förgreningar över till Förenta staterna. (Har arbetat samman med Steven Endicott .) Men det är verklig kunskap, sådant som ligger utanför Levande Historias ideologiska uppdrag.
    Även när det gäller det som kallas de kommunistiska brotten arbetar Levande Historia ideologiskt; därmed ohistoriskt och utomvetenskapligt. Det märks inte minst på skildringen av Kambodja/Kampuchea. Om Levande Historia inte varit en propagandistisk institution utan en historisk institution med vetenskapliga pretentioner hade det just nu varit nödvändigt att undersöka hur Documentation Center of Cambodia arbetar, vem som finansierar och med vilka begränsningar.
    Att det vore nödvändigt med en ordentlig undersökning över vad som skedde i Kambodja/Kampuchea 1967 - 2007 och att de för brott skyldiga straffades har jag skrivit. Inte bleve Kissinger ohängd efter en sådan undersökning. Men Khieu Samphan blev det nog. Vi skulle få se.
    Min motvilja mot Levande Historia är att det närmast påminner om de papistiska respektive protestantiska centra vilka från var sitt håll på sextonhundratalet beskrev Tysklands och det tyska folkets elände.
    Med detta menar jag att Levande Historia inte sprider upplysning utan precis som sina sextonhundratalsföregångare på nådigt känt uppdrag vilseleder publiken.
    Visst går det att resonera. När det gäller sådant som skälen till Sovjetunionens sammanbrott borde man t. ex. åter läsa min "Turkmenistan” från 1965. Där finns motsättningarna klarlagda tjugofem år innan sammanbrottet. (Att jag blev helt fördömd i Öster, förlorade alla upplagor från Berlin till Vladivostok och Den illojala europén togs i beslag av tullen i DDR som fascistisk krigspropaganda hör till. Så var det och så är det nu som då, här som där.)
    Den film som Eskil Franck stolt är ansvarig för är falsk och vilseledande. De ungdomar vilka ser den och tar intryck av den blir precis lika fördummade som de tyska ungdomar vilka tog intryck av Hitlerjunge Quex .
    Men filmen är något mer. Den är ett tecken på att den myndighet Eskil Franck står för lämnat den borgerligt liberala traditionella uppgiften och liksom en gång Tredje rikets Reichsministerium für Volksaufklärung und Propaganda tagit en ny uppgift. Sverige är ingen terrordiktatur. Men Tredje rike var det. Docent Eskil Franck anpassade sig uppåt på lämpligt sätt trots att en vägran varit honom helt ofarlig. Han hade inte karaktär nog.

Hur var det Myglarens vän sade i min film:
 - Han verkar ren men det är bara att skrapa på honom. Alltid kommer det fram någon skit.

Jan MyrdalPublicerad på www.fib.se 2009-09-08

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.

« Tillbaka
 
APRILNUMRET UTE TILL FÖRSÄLJNING NU!

BLÄDDRA, SÖK OCH LÄS I GAMLA TIDNINGAR PÅ SKÄRMEN

PRENUMERATIONS-ÄRENDEN:
prenum@fib.se
KONTAKTA OSS:
webmaster@fib.se
UNDER YTTRANDEFRIHETS-GRUNDLAGEN
Läs mer »


Meila webmaster@fib.se om olika arrangemang, så förs de in här.

De kallar sig "marxister"
Olof Rydström

OLOF RYDSTRÖM
STOCKHOLM
Om krönikörerna och deras krönikor
Läs mer »

2010-03-17

FARSOTER OCH FURSTLIGA KRÄMPOR

2010-03-04

ÅKE KILANDER OM VÄRLDENS SPRINGNOTA AV STEFAN DE VYLDER

2010-01-04

OLOF PALME - KLASSFÖRRÄDAREN ...

2009-11-11

TONÅRINGAR LOCKAS TILL AFGHANISTAN2009-10-04

RENA RAMA VERKLIGHETEN AV KRISTINA LUGN

2009-10-03

ORDETS MAKT OCH VANMAKT

2009-09-06

EDENS BAKGÅRD - PC JERSILDS NYA

2009-08-24

JAG VAR EN ARIER - NY ROMAN AV TONY SAMUELSSON 

2009-08-06
 
LITE UR FOLKDJUPET

2009-08-02

"BARRY" OCH HANS DRÖMMANDE FAR

2009-07-16

HORNSGATAN AV ERNST BRUNNER

2009-07-08

HUNGERSKJÖLD OCH POTATISKRIGET

2009-06-03

PROGGEN & POLITIKEN

2009-05-31

PRIVATA LIV AV LARS ARDELIUS

2009-05-27
Bild från Wikipedia
PRERAFAELITERNAS VERKLIGHETSFLYKT

2009-05-18
 
SKURKKAPATALISMEN - BOKRECENSION

2009-04-17
Bild Wikipedia
EGENDOMLIG HISTORIEFÖRFALSKNING

2009-04-14
Bild Forum Bokförlag 
SKYNDA ATT ÄLSKA - ALEX SCHULMANS BOK OM SIN FAR

2009-04-13

DET ÄR INTE HENNES FEL ATT JAG SKRIVER SÄMRE

2009-04-08
 
SMÅBRUKARNAS HEDERSPRIS TILL GUNNAR LINDSTEDT

 
2009-10-11

Fredsmöte i Göteborg

2009-05-26
Dialog om enhetsfronten. Två fibbare diskuterar ...

2009-05-04
Uppsalaavdelningens gamla arkiv återfunnet

2009-01-12
Montague mot Balfour, Henrik Lindes viktiga artikel från 2007

2009-01-02
Ny enhet i Stockholm för solidaritet med Palestina

FÖRENINGSINFORMATION»

G U S T A F S S O N S A L F A B E T 

 FiB:s 1:a hemsidaFiB:s 2:a hemsida

Hela IB-materialet i original -> 

KÖP INBUNDNA ÅRGÅNGAR

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se