Till startsidan
 
 
Skriv ditt s÷kord i fńltet nedan.
  
  Hem     F÷r en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Sällskap för ungersk litteratur i Sverige
Läs mer »

LO:s kulturpris 2008 till David Eriksson 
David ErikssonAv en händelse nämnde en kollega på jobbet att David fått LOs kulturpris. Båda är vi vänner till David. Kan priset hamna mer rätt? Varför? Jo, David inte bara skriver om jobbare. Han är jobbare - långtradarchaufför som kör på Europa, liksom han rattar omkring i Mälardalen.
Läs mer »

Arthur T. HarrisEN SLAKTARES NATTLIGA BOMBRAIDER
Anteckningar om skrivbordsmördaren A T Harris, de allierades krigsförbrytelser och den permanentade luftvägen till Hiroshima av Mats Parner .
Läs mer »

Anders Paulrud, världens gladaste citron
Ett porträtt av den nyligen bortgångne store svenske författaren Anders Paulrud. Skrivet av Crister Enander i Tidningen Kulturen.  
Läs mer »
Exotisk dans på rosor och törnen
Notiser av Mats Parner om ”Dagens öga”, en lysande sol(o)karriär, ett förödande storkrig, en typiskt manlig värld och ett djupt orättfärdigt domslut.
Läs mer » 

En vargunge och hans majblommor
Ett par rader om en fingerad skilsmässa, ett skumt rättsfall, en nervös hovkamarilla och en överskattad myndighetskritiker.

Mats Parner
går igenom 50-talets rättsröteskandaler.
Läs mer »
Utsnitt ur bokomslag En hedersman  
Kung Carl Gustaf invigde ett monument på Värnhemstorget i Malmö nyligen för att hedra sin farfars kusin och tillika gudfar Folke Bernadotte. Men varför är inställningen till Bernadottes stora insatser så ljum frågar Henrik Linde efter att ha läst fyra böcker om saken. Henrik Lindes slutsats blir att Folke Bernadotte måste karaktäriseras som rubriken på denna artikel.
Läs mer »
Vass viskväll med Wiehe
Att Göteborg visade sig från sin bästa sida väderleksmässigt gjorde inte kvällen den 21 augusti på Liseberg sämre.
Läs mer »
En solid tegelsten
Sommaren ägnade Mats Parner åt SS Montefiores tegelsten Stalin - den röde tsaren och hans hov. Han gör också några kommentarer om Moskvaprocesserna och jämför med några andra klassiska skildringar i ämnet.
Läs mer »
Myrdal den mångförslagne
Jan MyrdalVittberest vinkännare, skönlitterär bekännare, meccanobyggare och samhällsomstörtare. Men när Crister Enander tänker på Jan Myrdal är det epitetet intellektuell som ligger närmast till hands. Den 19 juli fyller Myrdal 80 år, så Enander tar tillfället i akt att säga vad han tycker om mannen som säger vad han tycker. Så inleds en stor artikel i Helsingborgs Dagblad 2007-07-15 »
Känner ni igen dom?Melodifestivalen - en folkets kultur?
Dan Kotka funderar på hur det är med det här nu när kulturetablissemanget vänder sig bort och vill mota ut östländer. Ska vi kanske kräva att Palestinas får vara med?
Läs mer »

Denne devote narr ...
Det är märkliga saker som händer och sker i politikens högre sfärer. Händelser vi vanliga och enkla själar inte förstår eller till fullo begriper. Vem däruppe i maktens tunna luft är klok och tänker på folkets väl och ve?
Läs mer »

Det lär inte vara lätt att fylla femtio
Krismedvetandet slår adrenalinet i taket och ger toppnoteringar. Hormonerna rusar runt och river som taggtråd i hela systemet. Män skaffar sig fräck bil och konstig frisyr; kvinnor stylar om hela sin framtoning. Crister Enander följer Mona till McDonalds.
Läs mer »

Nicolaus Lundius — en samisk 1600-talsintellektuell
Till de moderna myterna om samerna hör påståendet att de inte skulle ha någon skriven historia. Det är inte sant. Det har funnits skrivande samiska intellektuella i över 350 år.  Olof Rydström presenterar här Nicolaus Lundius
Läs mer »
Enander funderar på
Carl Bildt, en utmanande slips och på hur de tänker som sänker a-kassan.
Läs mer »

Malm larmar med fog och utan
Nya numret av Clarté
Andreas Malm har i Dagens Nyheter och Flamman gått till angrepp mot Folket i Bild och Clarté. Han varnar särskilt för Israel Shamirs inflytande på e-postforumet FiB Forum. Den bild han ger av denna diskussionslista är förvriden - han refererar bara ena sidan i ett antal ordväxlingar, och han förbigår att listan bara har en lös anknytning till föreningen Folket i Bild/Kulturfront (den är i princip oredigerad och öppen för alla, medlemmar som icke medlemmar). Det skriver Mikael Nyberg i nya numret av Clarté. Läs artikeln på mikaelnyberg.nu

Ruta (okänd upphovsman)

Det ekar tomt i samtideskonsten 
Det ekar tomt i de stora salarna. Det enda som hörs är mumlande röster från några videoapparater. Med de orden ileddes i Skåne en intensiv debatt om samtidskonsten. Det var för oss den välkände kulturkritikern Crister Enander som fick känslorna att svalla.
Läs mer »

Borg flyger högt
RegeringsplanetDe flyger och far, landets ministrar och mäktiga beslutsfattare. En del trillade snabbt av taburetterna medan andra sitter kvar. Ja, sitter och sitter...? Det är väl det som är problemet.

Läs mer »
Cissi och Erika till Memphis
Cissi i speltagenErika Lindgren och Cecilia Österholm är tillsammans fokmusikduon Erica&Cecilia. De ska representera Sverige vid Folk Alliance Conference i Memphis. Rikdskonserter har valt dem till denna hedrande uppgift. Där ska 200 musiker delta, varav några från Europa och bara Erica&Cecilia från Sverige.
Läs mer »
Arbetarlitteraturen i Eskilstuna
Lars FurulandLars Furuland, professor i litteraturvetenskap särskilt litteratursociologi i Uppsala 197991, är vår främste kännare av svenska arbetardiktare och deras bildningsgång. Nu skriver han i Eskilstuna-Kuriren en artikelserie med fokus på arbetarlitteraturen i just Eskilstuna.
Läs mer »
Marie Antoinette 1700-talets mest hatade kvinna
En 250-årsrapport om kunglig impotens, revolutionär lidelse, orubblig självkännedom - och en skräckinjagande ändalykt av Mats Parner
Läs mer »

Det finns alltid någon som lyssnar på dig ...
Ingen risk att behöva leva ohörd i alliansens Sverige försäkrar Crister Enander .
Läs mer »

Bekämpa elitdesignen!
Vad har gått snett? Varför beter sig vuxna människor som barnungar på en skolgård? Varför kan de inte genomskåda designhysterins människosyn? Hur kan intellektuella människor undvika att analysera grunden för sina åsikter?
Läs mer »

Försvarstal för svenskan
I går röt de bägge Akademi­ledamöterna Horace Engdahl och Sture Allén till mot hur god svenska allt oftare ersätts av dålig engelska.
Svensa Dagbladet 2006-12-21 »

Mediakritisk jättekonferens i Memphis
Förra helgen (13-14 jan) samlades mer än 3.500 aktivister för refomering av medierna i det som kallas National Conference for Media Reform, tillsammans med ytterligare tusentals deltagare via nätet. Det var en sällsynt inspirerande och informativ helg. Allt finns väl dokumenterat med texter och videos länken ovan.
Läs mer »

Malms tjänande ohederlighet
Jan MyrdalAndreas Malm angrep Folket i Bild/Kulturfront i Flamman 2006-12-07 efter att blivit blivit bemött i just Flamman som upplåtit utrymme för ett svar på Malms dödsdom mot FiB/K i DN 2006-11-09. DN vägrade alla utpekade genmäle. Här kan nu Jan Myrdals svar på Malms angrepp i Flamman läsas.
Läs mer »

R L StevensonHökögd, månblek och korpsvart
Flikar och havsstänk av fenomenet Robert Louis Stevenson (1850-1894) och hans mångskiftande bokverk och livsverk i regi av Mats Parner
Läs mer » 

Varför angriper du FiB/K och Myrdal - istället för att angripa våra fiender?
Israel ShamirFrågor till Andreas Malm: Är Jackie Jakubowski en sionistisk judisk rasist eller ej? Om ja, varför ger du honom understöd från vänster? Varför har du gjort dig till sionismens femtekolonn inom den svenska vänstern?
Läs mer »

Montage: K LindelöfVilka får vara med i Sverige idag?
Inramningen av ett verk är någonting som blir allt viktigare. Ramarna ska vara väl synliga, dekorativa och utsmyckade. Men framför allt ska det synas att det är en ram. Att det inramade tinget är inramat är egentligen viktigare än tinget i sig.
Läs mer »
Presstödet - ett bedrägeri med statliga medel
En konsekvense av det statliga presstödet är att det bibehåller och förstärker en mediastruktur som i Sverige till stor del växte fram i slutet av 1800-talet. I fall att staten ska subventionera utgivningen av dagstidningar borde det vara ett minimikrav att presstödet behovsprövas. Ola Jordan gräver på djupet i presstödsfrågan.
Läs mer »

Hederbergs eller Myrdals heder?
Hans Hederberg befriar i en lång essä Jan Myrdal från just ett berg av heder i DN KULTUR 2006-11-08.
    På det följer en serie artiklar.  
    Jan Myrdal svarar i DN KULTUR 2006-11-16. JM rättade sin text, men DN tryckte den orättade. Här kan du ta del av den rättade versionen »
    Kerstin Winterhed kallar Hederbergs Myrdalangrepp för befängt i DN KULTUR 2006-11-20.
    Hans Hederberg svarar Jan Myrdal i DN KULTUR 2006-11-21
    Jan Myrdal väler att inte svara Hederberg i DN, för han anser att debatten på DN nu bedrivs som "principlös gyttjebrottning". Han ger istället här 
En kommentar till fibbare 2006-11-25
Läs mer »

Vem kan svara ...
på något om denna Billmanbild? »
Felippa och FredrikDu må icke skratta, icke läsa, icke visa dig på den styva linan
Danne Kotka känner av överhetens kulturförakt från förr i tiden. Gamle patron och hans fina fru tittar åter fram ur garderoben men i helt ny skpnad.
Läs mer »
Per Svensson i Expressen, ännu en i drevet
Som
väntat ansluter sig nu pålitiliga vänner till staten Israel i drevet mot alla som kritiserar Israel för sin odemokratiskt aggressiva politik mot palestininska folket. I en krönika "Hotet från hatet" tar han även FiB/Kulturfront som exempel.
Läs mer »
Håller vi på att få ett drev i hasorna?
Daniel Levin bemöter FiB/Kulturfronts (Knut Lindelöfs) svar på Andreas Malms antisemitanklagelse i DN.
GP 2006-11-11 »
José Guadalope Posada, plötsligt stod han där
Det finns mycket lite skrivet om Posada. För en tid sedan frågade jag en mexikansk intellektuell om han kunde hitta nån bok om Posada. Han visste inte vem Posada var. Därför verkar muralmålaren Diego Riveras ord om Posada stämma: "Posada var så stor att han en dag kommer att bli glömd". 
Dan Kotka på Etnografiska »
Lasse Wilhelmsons svar till Andreas Malm
Hela denna historia började – inte förvånande – med att Lisa Abramowicz från Svensk Israelinformation skickade ett brev till Palestinagruppernas expedition i Sverige, där hon varnade för Israel Shamir. Något som Arbetaren inte var sen att haka på. Så inleder Lasse Wilhelmson sitt (ännu ej publicerade) svar till Andreas Malm i DN.
Läs mer »
Andreas Malm och Palestinafrågan
I en fri debatt har Andreas Malm också all rätt att avsky Israel Shamirs åsikter, men på vilket vis skulle det gynna den palestinska saken eller förståelsen mellan den muslimska världen och väst om det lilla förlaget Alhambra dör. Ett vet jag i alla fall, vi slipper utgivningen av den arabiska litteraturens mästerverk på svenska i fortsättningen.
    George W. Bush, varsågod, det vore ju en tröst i bedrövelsen efter valnederlaget! Läs hela inlägget på
Tom Carlsons blogg »

Länge leve Arbetaren!
På DN-KULTUR 2006-11-09 skriver Andreas Malm (redaktör för syndikalistiska Arbetaren) om en diskussion som förts på FiBforum, vår öppna e-postlista. Han är upprörd för att några namngivna personer tillåtits framföra åsikter som går ut på att förskjuta betoningen i beskrivningen av skuldbördan - för övergreppen mot palestinier - från sionister till judar, från politiska till religiösa arenor. Detta har hårt och bestämt avvisats av andra. En sådan diskussion är enligt Malm diskvalificerande för FiB. Tidningen tilldöms en snar och smärtsam drunkningsdöd: "Dags att låta FiB sjunka till botten ensam."
Läs mer »

Klassperspektivet på väg tillbaka i litteraturen
I Missionskyrkan i Uppsala samlades den 7 november en jättepublik i övre medelåldern för att lyssna på Anneli Jordal, Elsie Johansson och Kjell Eriksson. Dom talade om klassbegreppet, arbetarförfattare och klassresans anatomi. De är alla engagerade representanter för arbetarklassen, men ack så befriande olika.
Läs mer »

Bäva månde moder Svea
Med anledning av offentliggörandet av ministrarnas aktieinnehav finner Enander att sakernas tillstånd är oroande. Näringsministern har köpt Teliaaktier!
Läs mer »
Pharaos förbannelse
På förlagets Ruin hemsida presenteras nyheten att man våren 2007 släpper en ny diktsamling av Mohamed Omar med namnet Pharaos förbannelse. "... detta är en Förbannelse som lovar att bli något fundamentalt sensationellt och explosivt för den svenska poesin och för landet i övrigt." En första dikt som smakprov får man också. Läs mer »

Ola Wikander behärskar tio klassiska språk 
25-åringen från Lund behärskar tio klassiska språk: latin, grekiska, gotiska, sanskrit, hebreiska, akkadiska, armeniska, ugaritiska, etruskiska och hettitiska. 
2006-10-09 Sydsvenska.se

Rune Lanestrand Rune skaldar

Juni 2007
Midsommarafton

var en gång Fröjas,
fruktbarhetens högtid
Vad är den i dag?
Det är den tid på året
då döden sprutas mest på ängarna
Bönderna låter sina tunga traktorer
lägga ned vårsäden
och växtgiftet sprids med exakthet
som uträknats av giftbolagens
köpta agronomer
Överallt i havre, raps och vårvete
syns de breda traktorspåren
Överallt röjs gärningsmännen
Mest tänker jag på alla fågelungar
som matas med småkryp som först
dödats av Dow Chemical
Vi kan inte bara bekämpa kärnkraften
Vi måste också bekämpa hela
den moderna dödskulten.

RUNE LANESTRAND
Läs mer »

Prästkandidaten
GustavianumSå kallar Mohamed Omar scenen ur sin första berättelse om Professor Ali Roos och hans trogne vapendragare adjunkten Hennig. De sysslar mest med forna gravplundrare och mumier från antiken, men snavar även över helt färska lik och samtida bovar. Välkommen in ...
Läs mer »
Heja Sverige!
Enander ställer diagnos på fosterlandet.
Läs mer »

Knepig uppgift att ärerädda Heidenstam
I en kommande bok gör Per Gedin ett försök, meddelar oss Enander.
Läs mer »

Reinfeedts bidrag
Ljuger han nu eller ljög han då? Crister Enander går tillbaka några år och finner ...
Läs mer »
Välkommen du nya sköna värld
Justitieministern Thomas Bodström läser redan alla våra mejl.  Taxiägarna vill nu kunna filma sina kunder och anställda i bilarna. Aldous Huxleys Sköna, nya värld är redan här.  Enander funderar viadare ...
Läs mer »

Tone i tjänstBäva månde våra ledare!
Hela Sverige är i uppror. Protesterna haglar. Tone Bekkestad har i en pojktidning låtit fotografera sig i poser som beskrivs som ”lättklädda” och ”sexistiska”. Enander ser allvaret.
Läs mer »

Dom måste ju ha någonstans att bo
Den svenska avundsjukan förnekar sig visst aldrig. Hur länge ska vi behöva höra att vår statsminister har köpt sig ett gods? Det är klart att han måste han någonstans att bo.
Läs mer »

Dra åt Troppan!
Nej, jag säger som chefredaktören Ebba von Sydow: "Äh, nu börjar det regna. Nu drar jag till Troppan." Vad menar människan? frågar Crister Enander och finner så småningom svaret.
Läs mer »
Sparvhökar och svarta antiloper
Ett par rader om 60-talets Zlatan, 2006 års afrikanska dilemma och gångna tiders målsnitt timmarna före kvällens T/T-sändning av Mats Parner .
Läs mer »

Bild från DNVem äger svenskan?
"Regeringen signalerar till våra nya svenskar att det räcker om de lär sig lite lagom blattesvenska så att de kan slå upp ett stånd och sälja bananer i Rosengård." Det sa Ebba Witt Brattström i en TV-sänd debatt 26/3 i TV24. För detta har hon angripits hårt. Det här är en viktig diskussion om svenska språkets ställning. Läs Ebba Witt Brattström i Följ debatten i 
DN efter 2006-04-19.

Vindflöjeln, vindens vän
K G Hammar är en vindens vän. Han förstår, som ingen tidigare, sig på vindens betydelse för kappans följsamma fladdrande konstaterar Enander.
Läs mer »

Fri kultur är ett otyg 
"Varför ska vi betala för en massa kinesiska turister?" (på muséer) frågar Cecilia Wikström, folkpartistisk präst. 
Läs mer »

Bodströms avfall
Lock och pock triggar Enander att förutse Bodströms (av)fall.
Läs mer »

Prattare
Crister Enander funderar över tidningen och morgonkaffet och uppfinner ett passande ord för en helt ny verklighet.
Läs mer »

Trädgårdsskulptur 50 kgPutell på er Grevar och Baroner!
Vad blev det av arbetarpartiet? Sträng, Möller ... Persson? Vem får dela hummern och oxfilén med Persson? undrar Crister Enander .
Läs mer »
Ärlighet varar längst ...
Hur detta hederliga gamla talesätt från en det svunna folkhemmets tid hänger samman med dagens kulturdebatt har Crister Enander fått korn på.
Läs mer »

Bland tattare och rasbiologer
Munnen som sa´tMed anledning av Per Ledins utrop i Scandinavium i femte slutspelsmatchen går Mats Parner på upptäcksvfärd bland begreppen
Läs mer »

I patriarkens undermedvetna
AnalyssoffanSiegmund Freud skulle fyllt 150 pm han inte varit så fäst vid sina cigarrer. Mats Parner ger oss några bilder ur livet och arbetet runt Sigi och hans vänner. Vad visste du om doktor Fliess, doktor Andreas-Salomé och doktor Spielrein till ex?
Läs mer »

Tjernobyl I - III
1986 inträffade kärnkraftsolyckan som spred förstämning och skräck genom Sverige, som faktiskt drabbades hårt av det radioaktiva nedfallet som drev med vindarna och regnade ner på oss här i mellersta Sverige. Rune Lanestrand fann några dikter från denna tid i byrålådan.
Läs mer »

Hemlös familj
VOLVO i aktionÄnnu ett resebrev från Jerusalem av Göran Burén som deltar i opinionsarbetet mot Israels ockupationspolitik på plats just nu. Volvobestyckade grävskopor skövlar palestinska familjers bostäder.
Läs mer »

Upplysning a´la Aftonbladet
Det är allt en himla tur att pressen finns. Hur skulle vi annars få veta allt väsentligt och viktigt som händer ute i den stora och vida världen? Crister Enander upptäcker Aftonbladets goda sida.
Läs mer »

Åtta millar till Amelia
Det är du värd. Inte är vi arga på dig för det. Varför ska inte journalister sko sig och roffa åt sig som alla andra? Ja, jag bara frågar, skriver Crister Enander.
Läs mer »
Frisyren redan på platsStackars Björn Ranelid
Christer Enander levererar två kortisar som båda ömkar den store estradören.
Läs mer »
Per Svensson på utredning?
Crister Enander finner som vanligt märkliga med spännande saker i Expressen. Nu är det fråga om kulturchefen eventuellt är lite puckad.
Läs mer »
Palestinska händer som arbetatFredsvänner och fridstörare
Göran Burén fortsätter sin reserapport i Palestina. De hjälper bönder att plantera olivträd, blir bortkörda av israeliska bosättare och möter oväntade människor.
Läs mer »
Montage: K LindelöfStundom mötas de två
Mohamed Omar granskar sambandet mellan Ivan Aguéli och Emanuel Swedenborg. Kanske var steget för den svenske målaren Aguéli till muslimsk, österländsk mystiker inte så långt ändå. Essä i DN 2006-03-29
OmslagMinaret - tidskrift för svensk muslimsk kultur
I dagarna hamnar tidskriften Minaret i sina mottagares brevlådor, ca 700 stycken. Chefredaktör är fibbaren Mohamed Omar, som vill visa på vår långvariga kontakt med islam. 
Läs mer »
Olagligt hackande"De hackar i mitt hjärta"
Internationella domstolen avgjorde sommaren 2004 att muren är olaglig, att bygget måste avbrytas, att de delar av muren som är färdigbyggda måste monteras ner. Ett och ett halvt år senare har Israel inte gjort minsta ansats att följa domslutet. Vad gör svenska regeringen?

Läs mer »

Kollage: K LindelöfKvasivetenskaplig renässans
Vart är vi på väg och vad finns det att se tillbaka på? Kort betraktelse av Henrik Linde .
Läs mer »

Karl-Johan invasionsdagenNorge 9 april 1940
Norge skulle ockuperas av tyskarna genom något som inledningsvis mest liknade en commandoraid. ... Den 8 april låg oron i luften. Men den militära ledningen i Norge bedömde att ingen fara hotade. ... Varför mobiliserade man inte? Ett avsnitt "FiB:s forum för levande historia" (ur nr. 3-2006)
Läs mer »

Kamp mot terrorismen och mot fågelinfluensan!
Sanningsvittnet meddelar att Bush har fått pippi ...
Läs mer »

Två vädjanden om hjälp att komma vidare
Det ena från den oberoende tidningen Folket i Bild :s prenumerantansvarige som oroas för att tempot i värvnigen mattas av. Det andra från Hesham Bahari från bokförlaget Alhambra som just nu utsätts för en djupt olustig bojkott i svenska medier.
Läs mer »

Tlaxcala logoNätverk mot språklig imperialism 
"Alla världens språk måste få bidra och bidrar till den mänskliga gemenskapen. I motsats till vad många brukade tro utgörs inte ett språk bara av en grammatisk struktur, en samling sammanlänkade ord i förbund med en syntaktisk kod, utan också (och framför allt) av formuleringar av tankar som bygger på våra sinnen. Således observerar, tolkar och uttrycker vi vår värld i en specifikt personlig, geografisk och politisk kontext. På grund av detta är inget språk neutralt och alla bär den "genetiska koden", präglas av den kultur det tillhör."
Läs mer »
Skönt att de irriterande tomrummen fylls
Enander gläder sig åt att tomheten fylls av glada köpbudskap.
Läs mer »

Aleida GuevaraAleida Guevara
besökte Göteborg
Aleida Guevara, dotter till Che Guevara, samlade 350 personer till Folkets Hus kongressal måndagskvällen 6 februari. Kjell Martinsson var där.
Läs mer »

Björn AfzeliusFler nyskrivna dikter om och till Björn Afzelius
Helene Östberg återkommer här med två helt nyskrivna dikter.
Läs mer »

Myrdalsungarna söder om söder
TidningsklippStene visar mig en stor bild på "Myrdalsungarna" sittande och stående runt en sandlåda. Med maskinist Karlsson till vänster som en lärare med sin skolklass. Dan Kotkas granne berättar.
Läs mer »
Kurt Almqvist - en svensk sufi
Till vardags var han lektor i franska vid en skola i Strängnäs. Men han var också poet och humanist. Mohammed Omar lyfter i en essä fram denne svenske hängivne sökare i öster­ländsk mystik.
DN 2006-01-21
Första numret"Neo" för en "ny borgerlighet"
Den läshungriga allmänheten har fått en ny tidskrift att förlusta sig med. "Neo" är dess namn. Den vänder sig till en "ny borgerlighet". Den ser marknadskrafterna som något enbart gott.
Läs mer »

RiskfaktorVem vågar tämja vargar?
En varg är gullig, särskilt som liten unge, men vilda flockar hotar i skolan. Kan en ligitimerad lärare fixa detta?
Läs mer »

Jul i socialdemokraternas rika land
Det lackar mot jul i folkhemmet. Paketerna ligger under granen. Skinkan ligger fet och kokar i spadet. Köttbullarna, sillen, nubben och Kalle Anka. Och Kristus födelse är i antågande. "Du skall taga vara på din broder", sa han senare i livet och Olof Palme skrev en bok med den titeln. 
Läs mer »
Troskant och hasard i boulevardblad
Expressens kulturchef visar troskanten och dess litterära gambler satsar 20 spänn. CRISTER ENANDER kikar in i dunklet.
Läs mer »
Pinter har nu talat  
Harold PinterKlarspråk var det. Utsagt med stor auktoritet. Pinter skakar om etablissemanget. Till och med Horace var en smula berörd. Men bannstrålarna kommer nog att piska vad det lider. Nu får vi ta vid och slåss för den klara tanken och det fria ordet. Läs och se talet »
Talande stärkkragens mest framträdande röster ... 
Thomas Idegard och Göran Skytte framträder med sina märkliga funderingar i SvD. CHRISTER ENANDER kommenterar ...
Läs mer »
USA ut ur Irak på Stora torgetGrattis Kjell och folkets kultur!
Kjell Eriksson fick årets LundeQ-pris på 25.000 kr. Vi på FiB i Uppsala, och i resten av landet också, gratulerar och känner oss också lite stolta. Han har ju jobbat på vår kant av kulturlivet under många år. När strålande berättare som Kjell Eriksson prisas tar arbetet för en folkets kultur ett steg framåt, vi känna också stolthet. Han är så bra att han helt enkelt inte kan förbigås.
Läs mer »
Liten jycke skäller mycke´ 
PM Nilsson måste likt en liten jycke skälla allt högre för att kompensera sin obetydlighet. CRISTER ENANDER betraktar fenomenet.
Läs mer »
Foto: K LindelöfDe Nios julpengar till Omar
- Särskilt kul är det att bli prisad av författare som man högaktar.
Läs mer »
Herrskap och tjänstefolk  
I Svenska Dagbladet 2005-11-25 lovar Göran Skytte oss alla en butler inom femton år. Helt lagligt. För min egen del ser jag snarare fram mot en resursstark och medmänsklig åldringsvård vid samma tid skriver Henrik Linde  
Läs mer »
Stora journalistpriset till cynikern Skugge 
Crister Enander känner sig dessa tunga novemberdagar som en medeltida flagellant, en som driver omkring på gator och torg och gisslar sig själv genom att piska ryggen blodig. Helt frivilligt läser han Linda Skugge.
Läs mer »
Brun sörja
En efter en faller de ner i den bruna sörjan. Många har försökt dölja sina spår, likt katten som krafsar över sin egen avföring. Men ...

Läs mer »

Bild från susning.nuEn spelmans jordafärd
Idag (18/11) begrovs Carl Z i Österhaninge  kyrka, en trakt som blev hans sista. Carl bodde en km ifrån på Sanda Gård. Carl var mycket mer politisk i sina satirer som han skrev under 25 års tid i Dagens Nyheter än många kanske tog till sig. Dan Kotka var där. 
Läs mer »

A som i Ahmed, ADHD och Attention
Diagnoser på olydiga barn breder ut sig allt mer. Medicinska tankemöster ersätter allt mer sociala synsätt. D v s, felet ligger inne i den förutsbestämda människan - inte i samhhället.
Läs mer »
Karl ÖstmanKarl Östman lyftes ur glömskan
Nils Gärdegård höll ett anförande på Sundsvalls Museum 2003-10-19 om Karl Östman, utgivningen av Stabbläggare 1976 och om sin egen väg till skrivande och yrkesliv. FiB/Kulturfront spelade en betydande roll i allt detta.
Läs mer »

porträtterad av Ivan N Kramskoi, 1879.Bilden är beskuren.Folket är (också) ett pack!
Jan Myrdal om Rysslands Strindberg. Han skrev det som måste skrivas.
135 år efter det boken gavs ut i Ryssland, har Saltykov-Sjtjedrins Historien om en stad äntligen kommit på svenska. Tranan har gett ut den. Även tryckt i Aftonbladet 3/11 2005
Läs hela artikeln »

Lennart OlaussonForskning på väg - varthän? 
Hur ska Malmö högskola se ut om 10 år? Det frågar rektor Lennart Olausson studenter och medarbetare. Man ska träffas och diskutera detta 21/11 då rektor också bjuder på smörgåsar, förlåt "mackor".
Läs mer »

En hederlig roman
"Jag ser att sex förtjänstfulla, kanske lysande, författare blivit nominerade till det skönlitterära Augustpriset; jag skriver "kanske" eftersom jag än inte läst någon av dem. Därför kan jag lugnt protestera mot nomineringen, där jag saknar ett namn. Det är Ulf Lundell. Han kunde gott få priset också." Per-Olov Enquist i Expressen 2005-10-28

Kulturfront på bokmässan 
Mässuccé för Folket i Bild/Kulturfront. Bästa försäljningen någonsin på bokmässan i Göteborg. Och författre på en lång rad. Läs mer »

Så sjukt var det
JAN ARNALD ser Myrdals/Kessles affischer från Europas blodiga sekel. Läs hela recensionen av utställningen i Aftonbladet 2005-10-19

Nobelpristagaren 2005

På Pinters officiella hemsida www.haroldpinter.org kan man läsa följande kärnfulla poem från tiden alldeles innan USA anföll Irak.

Democracy
There's no escape.
The big pricks are out.
They'll fuck everything in sight.
Watch your back.


Harold Pinter Februrary 2003

Foto: K LindelöfDu talar till oss Omar
Det finns moderna poeter jag inte förstår, de som bygger ordsammanhang utan mening utan inre innehåll. Gottsunda i Uppsala blir snart mer känt tack vare Mohamed Omar, som upprädde i P1s kulturinslag på bästa sändningstid 05-10-11 .
Läs mer »

Bild från ELLE-interiörKvastHilda har talat
Dan Kotka håller vakt mot Linda Skugges vakthållning runt extremfeminismen. Hänger ni med? Senast angripep KvastHilda Junilistans Nils Lundgren.
Läs mer »

Om kriget kommer 
Henrik Linde ser tillbaka på hur samhällets syn ändrats om vad försvaret är till för, hur vi bör förhålla oss till fientliga angripare, väpnat motstånd och hur medborgarna uppmanas att förhålla sig till det här om kriget kommer
Läs mer » 

  Sńllskap f÷r ungersk litteratur i Sverige
  LO:s kulturpris 2008 till David Eriksson
  Hans namn ńr Mats Odell
  Vass viskvńll med Wiehe
  Enander 2007-09-06
  Enander 2007-03-19
  Enander 2007-03-12
  Enander 2007-03-07
  Enander 2007-02-22
  Konsten berńttar ingenting
  Enander 2007-02-03
  Cissi och Erika till Memphis
  Arbetarlitteraturen i Eskilstuna
  Enander 2007-01-31
  Bekńmpa elitdesignen!
  Mediakritisk jńttekonferens i Memphis
  Malms tjńnande ohederlighet
  Israel Shamir svarar Malm
  Kjell Berglund d÷d
  Vilka fňr vara med i Sverige idag?
  Hederbergs eller Myrdals heder?
  Du mň icke skratta, icke lńsa, icke visa dig pň den styva linan
  Per Svensson i Expressen
  Lasse Wilhelmssons svar till Andreas Malm
  Lńnge leve Arbetaren!
  Vňr kultur - en folkets kultur
  Klassperspektivet pň vńg tillbaka i litteraturen
  Flamman fyller 100
  Enander 2006-10-29
  Enander 2006-10-27
  Enander 2006-10-21
  Rune skaldar
  Ali Roos (smakprov)
  Norrlńndska f÷rfattarsńllskapet byter namn
  Enander 2006-10-18
  Enander 2006-10-10
  Enander 2006-10-07
  Enander 2006-9-10
  Enander 2006-08-27
  Enander 2006-08-16
  Enander 2006-07-05
  Enander 2006-07-01
  Enander 2006-06-28
  Enander 2006-06-21
  Enander 2006-06-19
  Enander 2006-06-18
  Omvńnd Fńlldinare?
  Sparvh÷kar och svarta antiloper
  Enander 2006-06-05
  Enander 2006-05-31
  Enander 2006-05-28
  Enander 2006-05-23
  Enander 2006-05-18
  Enander 2006-05-16
  Bland tattare och rasbiologer
  I patriarkens undermedvetna
  Tjernobyl I-III
  Heml÷s familj
  Enander 2006-04-11
  Enander 2006-03-01
  Enander 2006-04-06
  Enander 2006-04-05
  Fredsvńnner och fridst÷rare
  Minaret
  Olaglig mur
  Kvasivetenskaplig renńssans
  Norge 9 april
  Kamp mot terrorismen och mot fňgelinfluensan!
  Tvň vńdjanden om hjńlp att komma vidare
  Enander 2006-02-28
  Enander 2006-02-27
  Tlaxcala har f÷tts!
  Enander 2006-02-19
  Aleida Guevara bes÷kte G÷teborg
  Enander 2006-02-06
  Fler dikter om Bj÷rn Afzelius
  Barnrikehusen Myrdalsungarna s÷der om s÷der
  Enander 2006-01-18
  Minnesord ÷ver f÷rlńggaren Kalle Hńgglund
  Frňn Kalle Hńgglunds begravning
  Ordfrontsaffńr II
  Vem vňgar tńmja vargar?
  Enander 2005-12-16
  Enander 2005-12-15
  Enander 2005-12-14
  Enander 2005-12-13
  Talande stńrkkragens mest framtrńdande r÷ster ...
  Kjell Eriksson fňr LundeQ:s litteraturpris 2005
  Enander 2005-12-05
  De Nios julpengar till Omar
  Herrskap och tjńnstefolk
  Brun s÷rja
  En spelmans jordafńrd
  A som i Ahmed, ADHD och Attention
  Karl Ístman - tal okt 2003
  H÷gre forskning fram÷ver
  Du talar till oss Omar
  KvastHilda
Kultur alltsň!
Bildkonst och
Sett, lńst, h÷rt
Kr÷nikor och Bloggar

Denna avdlening rymmer den breda fňran i vňrt kulturmaterial
Bl a:
Poesi
Litteratur
Bokrecensioner
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se