Till startsidan
 
 
Skriv ditt skord i fltet nedan.
  
  Hem     Fr en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

En riktig lirare från Skiljebo
Några synpunkter på Åsa Linderborgs berättelse om sin pappa, framlidne metallarbetaren 1941-02-15 Leif Boris Andersson. Av MATS PARNER
Läs mer »

Hundra år av spelsamhet
Buskspel av Peo ÖsterholmHösten 1905 upptäckte konstnären Anders Zorn att den svenska folkmusiken höll på att dö ut. Närmare bestämt var det kohornet, fäbodarnas instrument, som inte längre trakterades av de unga kullorna. Gunnar Olofsson anmäler Peo Österholms bok Buskspel. En bok om spelmansstämmor
Läs mer »
Ett folk försvarar sitt land
Filmen med samma namn visdes på ABF i Stockholm den 15/11 för ca 80 personer. Snorre Lindqvist såg filmen och ger här sitt omdöme.
Läs mer »
José Guadalope Posada, plötsligt där stod han där 
Det finns mycket lite skrivet om Posada. För en tid sedan frågade jag en mexikansk intellektuell om han kunde hitta nån bok om Posada. Han visste inte vem Posada var. Därför verkar muralmålaren Diego Riveras ord om Posada stämma: "Posada var så stor att han en dag kommer att bli glömd". 
Läs mer »
Han var ett kräk till karl
Trampade gärna på andraDet spelar ingen roll hur mycket man än försöker förskjuta perspektiven eller göra smärre eller större justeringar i bakgrundsteckningen. Verner von Heidenstam var livet igenom en orimligt självupptagen, ofta elak egoist som nästan alltid och i alla lägen satte sig själv och sina egna intressen i främsta rummet.
Läs mer »
De utstöttas historia
Kjell Johansson berättar de utstöttas historia, och enbart deras, historia. På så sätt får de äntligen upprättelse, de ges sin värdighet tillbaka. ”Rummet under golvet”, Kjell Johanssons senaste är en lika djupt imponerade som obönhörligt drabbande roman skriver Crister Enander .
Läs mer »
Det är även inbränt i köttet med ett glödgat järn
Andningshål, som sagt. Små fickor av livgivande och stärkande syre i en stängd och tyst verklighet. Ärlighet, öppenhet, därtill en stilistisk klarhet i språket som är förrädiskt enkelt och dessutom glasklart som en vårbäcks kalla flöde. Det är imponerande i sin uppriktighet och lustfyllda lidelse för litteraturen, sin autenticitet och sina rakryggade rallarsvingar. Om Anneli Jordals senaste bok "Var kommer du ifrån? ..."  av Crister Enanader   
Läs mer »
BokomslagEtt bluesliv. Berättelsen om Cornelis Vreeswijk
Ett beundrarstycke om Cornelis med anledning av Klas Gustafsons nyutkomna bok och skalden på Leopard förlag. 
Läs mer »
BokomslagFallet Virtanen
En fråga som sällan ställs eller ens diskuteras — är hur det är möjligt, på ett mer personligt plan, att få människor att frivilligt skriva den dynga, dessa pseudonyheter, dessa vid halvkändisar fixerade flåsiga artiklar som fyller tidningarna? Hur är journalisterna funtade? ... Hur kan människor bli hyenor som hänsynslöst jagar sitt mänskliga och — oftast — värnslösa villebråd i grupp? Crister Enander funderar efter att ha läst Fredrik Virtanens bok.
Läs mer »

Simon Singh och den stora smällen
Oskattbara fakta om en bränd ”minnesmästare”, en överdådig vetenskapsjournalist och vårt gigantiska universums skapelse av Mats Parner.
Läs mer »

Sophie SchollSophie Scholls sista dagar
Med anledning av filmen med ovanstående titel minns Margareta Zetterström sina tidiga tonår, och mötet med Anne Frank och Inge Scholls bok Die weisse Rose. 
Filmen om Sophie Scholl är ett mästerverk, ett kammarspel om unga människor som i en mörk och hopplös tid väljer att följa sina egna samve-ten.
Det bästa på länge om arbetarlitteratur
Trots att Lisa Marklund räknas till arbetarförfattarna är Arbetarklassens bästa partytricks av Tony Samuelsson det bästa på länge om denna jenre. Crister Enander recenserar ...  
Läs mer »
”Jag har alltid vetat att jag har haft rätt.”
Foto: FörlagetStig Larsson har nu, då han enligt egen utsago inte längre ska skriva fler böcker, samlat sina artiklar och låtit utge en volym försedd med titeln ”Artiklar 1975 – 2004”. Crister Enander  kopplar ett helhetsgrepp på denne eminente företrädare för en elitistisk postmodernism.
Läs mer »

BokomslagVad skulle vi göra utan Sonja Åkesson?
Sonja Åkesson blickar emot oss med ögon tunga av en svart trötthet som stammar ur mörkare och verkligare källor och djup än dem de finröstade och förnäma poeterna någonsin vågat titta ner i. Crister Enander skriver om Jenny Tunedal ger ut urvalsvolymen ”Vara Vit Mans Slav”.

Läs mer »

Mikael Wiehe 2006-03-19Mikael Wiehe gestaltar livets komplexitet
I Stenhammarssalen i Göteborg söndag 19:e mars gav Mikael Wiehe den andra konserten på två dagar. Kjell Martinsson var förstås där och greps av denne vänsterns store diktare och sångare. Konst och politik i skön förening.
Läs mer »
BokomslagDrabbande, smittande och lysande roman
Det gäller “Blodsarv” av Denise Mina i översättning av Boel Unnerstad på förlaget Minotaur. Crister Enander recenserar.
Läs mer »
BokomslagSven Lindqvist, alltid lika ädel
Det är något djupt egendomligt med författaren och DN-skribenten Sven Lindqvist. Nämner någon hans namn så får alla gamla övervintrade proggare något snudd på tårögt i blicken. De liksom lägger huvudet lätt på sned och över läpparna sprids ett alldeles saligt litet inåtvänt leende. Det är lite som att säga Jesus till gamla pingstvänner. Det lyser till som två strålkastare i ögonen.
Läs mer »
Björnssons böckerAnders Björnsson
Anders Björnsson har givit ut två böcker i år; Generationen utan uppdrag och Midvinterblot. Lennart Rahm har cecenserat dem i FiB/K 12-2005, vilket föranlett Björnsson att svara.
Läs mer »
BokomslagUSA är fascistiskt
eller åtminstone på väg. Det här diskuteras på allvar i USA. Men det har vi ännu inte fått höra talas om i våra anpassliga eter- och pappersdrakar. Vem blir först med denna bok av Henry A. Giroux i Sverige? Ordfront?
Läs mer »

Daniel Boyacioglu
HuvudbonadNamnet är turkiskt, ursprunget syrianskt. Mannen på scen vrider sig i krampliknande gester medan han spottar ur sig texter som krumbuktar sig. Enkla vridna ordslingor får publiken att le. Som "Panikångest – Panik är en sak, ångest en annan” och ”En stol är en stol.”
Läs mer »

BokomslagRoman om graffiti av debutanten Johan Ribe “Balaclava”
(Hägglunds)  Alla – precis varenda människa – har en bestämd och ofta aggressiv åsikt om det. Ändå är det ingen eller väldigt få som tänker eller på allvar reflekterar över själva fenomenet; ingen, eller väldigt få, ställer sig den helt avgörande frågan – varför?
Läs mer »

BokomslagPapuanernas kamp
Papuanerna tillhör en minoritet i den indonesiska övärlden. Deras kamp för ett fritt Västpapua på Papua Nya Guinea skildras i boken "Dödlig Tystnad" av författaren Thomas Pettersson, 1965 som tidigare gett ut "Brännpunkt Nya Guinea från stenålder till Boforskanoner". Dan Kotka anmäler...
Läs mer »

Två böcker för grafiker och medieintresserade
Bokstaven & Boken av Geith Forsberg och Wonderboy av Henrik Langeland
Läs mer »

Fyfaen vad den suger
SkivomslagenMikael Wiehes nya CD är tyvärr mycket bra vad beträffar material och texter. Jag skriver tyvärr därför att det bokstavligen är fyfaen vad den suger som inspelning och musikproduktion betraktat! Jag menar, till och med Peps Perssons Blodsband har snille och kunskap nog för att CD-materialisera sig (med CDn "Äntligen") på ett sätt som, utan att försöka ljuda som senaste hitlistepoppen, både är musikaliskt och så verkligen når ut till kidsen.
Läs mer »

porträtterad av Ivan N Kramskoi, 1879.Bilden är beskuren.Folket är (också) ett pack!
Jan Myrdal om Rysslands Strindberg. Han skrev det som måste skrivas.
135 år efter det boken gavs ut i Ryssland, har Saltykov-Sjtjedrins Historien om en stad äntligen kommit på svenska. Tranan har gett ut den. Även tryckt i Aftonbladet 3/11 2005.
Läs mer »

Från OranienburgOm nazistiska läger redan 1934 på svenska
För den som ville läsa om nazisternas första skyddshäkten och koncentrationsläger gavs två böcker mycket tidigt ut på svenska.
Läs mer »

Krigsprojektet EU
Medan EU:s grundare talade sig varma för freden skickades europeiska soldater att kriga i både Indokina och Algeriet. Peo Hansen förvånas över att unionen så ofta beskrivs som ett "fredsprojekt" med anledning av en ny bok av Annika Ström Melin.

Läs mer »
  En riktig lrare frn Skiljebo - Parner
  Hundra r av spelsamhet
  Pltsligt stod Jos Guadalope Posada dr
  Han var ett krk till karl
  Rummet under golvet
  Det r ven inbrnt i kttet med ett gldgat jrn
  Ett bluesliv. Berttelsen om Cornelis Vreeswijk
  Fallet Virtanen
  Simon Singh och den stora smllen
  Det bsta p lnge om arbetarlitteratur
  Stig Larsson
  Sonja kesson Vara Vit Mans Slav
  Mikael Wiehe gestaltar livets komplexitet
  Blodsarv
  Sven Lindqvist
  Bjrnssons tv senaste
  Emot det nya envldet
  Daniel Boyacioglu
  Balaclava RECENSION
  Papuanernas kamp
  Tv bcker fr grafiker och medieintresserade
  Fyfaen vad den suger
  Folket r (ocks) ett pack!
  Om nazistiska lger redan 1934 p svenska
  EU-ett krigsprojekt
Kultur allts!
Bildkonst och
Sett, lst, hrt
Krnikor och Bloggar

Denna avdlening rymmer den breda fran i vrt kulturmaterial
Bl a:
Poesi
Litteratur
Bokrecensioner
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se