Till startsidan
 
 
Skriv ditt sökord i fältet nedan.
  
  Hem     För en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Besök FiB på bokmässan

Av EVA MYRDAL

Nr 10-2006Det blev mitt livs svartaste stund, den höstkvällen 1994 på biografen Stjärnans café i Torsby. Den obevekliga pyspunkan satte in. Slut med närmevärdet ”Sveriges riksdag som en folkets tribun”. Besluten skall tas på annan plats. Folkomröstningssiffrorna rullade fram på TV-skärmen. Värmlands TV frågade mig triumferande framåt natten ”Ja, och vad säger du nu då?” Det gällde att välja slagfält för framtida strid. Svaret måste bli ”…och nu skall vi se till att Jasidan håller de löften de givit”. Vi hade kämpat för den militära alliansfriheten och arbetsrätten och socialpolitiken och tryckfriheten och bruket av jord och skog på inbyggarnas villkor.
    ”Skåne till Danmark” ropade den yngre publiken mot TV-skärmen. För vi satt i ”Nej till EU-land” och vi var den blandade grupp unga och gamla, kvinnor och män, skolelever, tjänstemän, arbetare, skogsbönder och arbetslösa med och utan partibok som drivit agitationen mot medlemskapet på gator och torg i norra Värmland. Och i Skånes valkretsar vägde ”Ja” över. Men så var det också i Karlstad – och vart skulle vi knoppa av Karlstad? Och om Karlstads kommun knoppades av som satellit till Danmark, vad med de nästan 50 procent som röstade nej i Karlstad?
    Att leva i den söndring som människor som Socialdemokratiska Arbetarepartiets dåvarande ordförande
Ingvar Carlsson och Kommunalarbetarförbundets dåvarande ordförande Lillemor Arvidsson hetsade fram – det är, varje dag, mycket värre än jag förstod då för tolv år sedan.
    I de konkreta frågorna har vi fått rätt. Tyvärr. Militärunionen till exempel, den är på G – senast 2008 kan
1.500 döttrar och söner av vårt land skickas beväpnade på dödligt uppdrag av EU inom en 6 000 kilometers radie från Bryssel. Nordic Battle Group är namnet. ”I vår nya inriktning behövs bland annat en ökenuniform” kan du läsa i tidskriften Insats & Försvar.
    Men politiskt har vi inte drivit hem att EU-anhängarna är lögnare och löftesbrytare. Låt oss lämna det som i media kallas ”det offentliga rummet”. Tillsammans med alla dem som en gång var med att försvara oss mot överhetens union och alla dem som i efterhand förstått att de röstade fel, och alla som inte hade åldern inne och fick säga sitt ”nej” då för 12 år sedan måste vi skapa ett offentligt rum som inte är på herrarnas villkor. På Bok och Biblioteksmässan 21–24 september i Göteborg intar FiB/K sin monterplats. Kom och hälsa på!

Om tidningen
Kontakta oss

Bondegatan 69
116 34 Stockholm
Telefon: 08-644 50 32 (tfn svarare)
fax: 08-556 950 35
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se